12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCampanie de informare a populaţiei pentru colectarea selectivă a deşeurilor

Campanie de informare a populaţiei pentru colectarea selectivă a deşeurilor

Firma de salubritate din Târgu Jiu, SC Polaris, a început de ieri o amplă campanie de informare a populaţiei municipiului pentru colectarea selectivă a deşeurilor. Alături de Poliţia Locală şi reprezentanţi ai primăriei, salariaţii SC Polaris au împărţit pliante şi saci de culoare galbenă cetăţenilor din cartierul Romaneşti. Sacii trebuie folosiţi exclusiv pentru colectarea deşeurilor din plastic şi din aluminiu, iar pentru ridicarea lor de către maşinile de gunoi nu se percepe vreo taxă suplimentară, faţă de cea plătită lunar către firma de salubritate. Acţiunea de informare şi de împărţire de saci speciali îi vizează exclusiv pe cetăţenii care locuiesc la casă. Majoritatea localnicilor care au ieşit la porţi să primească sacii galbeni au declarat că nu ştiau nimic despre colectarea selectivă a gunoiului.

Vor să colecteze selectiv, dar nu ştiu

Oamenii s-au arătat surprinşi de faptul că trebuie să colecteze separat deşeurile din plastic şi de aluminiu care se strâng în gospodării. Cetăţenii au declarat că au mai primit saci galbeni, dar fie nu i-au folosit, fie au depozitat în ei tot felul de deşeuri şi nu doar cele indicate. „Am ajuns la concluzia că trebuie să reluăm campania de informare, pentru că oamenii fie nu ştiu, fie nu vor să participe. Suntem în Uniunea Europeană şi trebuie să procedăm la fel ca în Uniunea Europeană. Mergem şi din poartă în poartă şi le explicăm cetăţenilor că este imperativ să procedeze astfel la colectarea deşeurilor şi am cheltuit nişte bani pentru aceşti saci galbeni şi pentru maşinile de gunoi. Dacă tot am investit în două maşini care transportă gunoiul colectat selectiv este bine totuşi să aibă şi ce să transporte“, a declarat Luis Popa, directorul societăţii de salubritate din Târgu Jiu.  

Poliţia Locală pregăteşte amenzi

Poliţiştii locali participă, de asemenea, la campania de informare a populaţiei, în ceea ce priveşte colectarea selectivă a deşeurilor. În acelaşi timp, poliţiştii locali sunt cu ochii pe societăţile comerciale care în această perioadă aruncă moloz şi alte deşeuri în albiile râurilor sau pe câmpurile de la marginea oraşului. Poliţia Locală aplică lunar câte şapte-opt amenzi celor care nu respectă legislaţia referitoare la depozitarea deşeurilor. „Este bine ca astfel de campanii să aibă loc şi în şcoli, iar cetăţenii să fie obişnuiţi de la vârste fragede să colecteze selectiv gunoiul şi să respecte mediul în care trăiesc. Din păcate, compartimentul de mediu din cadrul Poliţiei Locale aplică lunar amenzi celor care aruncă deşeurile la întâmplare. Amenzile sunt destul de mari: între 1.000 şi 2.000 de lei pentru persoanele fizice şi între 2.000 şi 4.000 de lei pentru persoanele juridice. Este sezonul în care se aruncă deşeuri“, a declarat Ion Tudor, şeful Poliţiei Locale Târgu Jiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS