10 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMergeţi şi sădiţi un copac!

Mergeţi şi sădiţi un copac!

O vorbă spune „Numai atunci când ultimii copaci vor fi murit, ultimul râu va fi poluat şi ultimul peşte va fi prins, vom realiza că nu putem mânca bani“.
Clima e în schimbare în România. Zone întregi din sudul şi estul ţării tind să devină aride pe timpul verilor, iar lucratul pământului va fi imposibil. Păşunatul excesiv şi defrişările ilegale ameninţă să distrugă vegetaţia, prevestind o eră a deşertificării. Ar trebui să ne treacă fiori la auzul acestor vorbe.
Sectorul agricol românesc va suferi din cauza temperaturilor neobişnuit de mari, iar ce scapă de caniculă e distrus de inundaţii. Vă sună cunoscut? Pentru a îmbunătăţi situaţia, există resurse, soluţii, dar mai e nevoie şi de hotărâri ale factorilor politici. Cea mai eficientă soluţie e împădurirea!
O campanie masivă de plantat arbori ar rezolva multe din aceste probleme. Pădurile absorb o mare parte din apa ploilor torenţiale înainte ca inundaţiile să se producă. Ce altă cale mai bună ar fi pentru reţinerea apei decât copacii? E nevoie urgentă de extinderea fondului forestier prin împăduriri şi regenerarea suprafeţelor exploatate. Arborii se plantează doar în zonele montane şi de deal. Trebuie să avem păduri şi în zonele joase, la câmpie, unde înainte erau păduri. Măsurile trebuie să fie urgente. Perdele de protecţie alcătuite din arbori pot fi plantate de-a lungul câmpurilor, având un rol dublu: absorbţia apei din precipitaţiile în exces şi protecţia împotriva vântului, viscolului şi, în plus, produc oxigen. Pe deasupra, mai sunt şi frumoşi.
Arborii sunt şi o sursă de venit nu numai din vânzarea lemnului, ci şi din exploatarea pomilor fructiferi, care ar putea constitui o bază pentru noi afaceri, cu un mare impact pozitiv şi asupra mediului. O campanie majoră de plantat arbori ar face posibilă şi angajarea forţei de muncă pe termen scurt (plus profituri pe termen mediu) pentru locuitorii de la ţară. Trebuie să ne preocupe problema pădurilor, iar cei din mediul politic să ia urgent măsuri. Domnilor primari, haideţi la împădurit! Iar pădurarii să se îngrijească de pepiniere, nu să le lase în paragină, aşa cum se întâmplă cu unele din Vâlcea, de exemplu!
Vă place primăvara? Vă plac copacii înverziţi, înfloriţi? Vă place să respiraţi aer curat, să staţi la umbra lor? Începe sezonul de plantări! Mergeţi şi sădiţi un copac. Oriunde: în faţa blocului, la curte, la ţară, în parcuri. Contează! Eu voi merge la acţiuni de plantări cât de curând! Japonezii nu vor veni să ne planteze! Mulţumesc!
Claudiu Adrian Mituţ

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS