11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCentralele - taxă de poluare ca la maşini?

Centralele – taxă de poluare ca la maşini?

Autorităţile europene intenţionează să introducă, cel mai curând în 2013, o taxă de poluare pentru centralele de apartament, anunţa în toamna lui 2011 Laszlo Borbely, ministrul mediului.
Dincolo de rentabilitatea unei centrale de apartament, care este opusul sistemului centralizat de încălzire, dincolo de confortul propriu, proprietarul trebuie să vadă şi efectele nocive. Adică locatarii ajung să îşi ducă viaţa printre coşurile de evacuare a gazelor arse care poluează foarte tare.

Studiu

Un studiu aprofundat privind efectele gazelor arse emise de dispozitivele termice individuale (DTI) asupra sănătăţii  a efectuat în România profesorul dr. Gheorghe Benga de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu“ din Cluj-Napoca. Obiectivele studiului au constat în măsurători ale unor poluanţi din emisiile microcentralelor termice de apartament, iar concluziile lui au fost că: „Determinările concentraţiilor unor poluanţi (NO, NO2, CO) din emisiile unor microcentrale temice «de apartament» , precum şi a NO2 au demonstrat existenţa acestora în gazele de ardere la niveluri care depăşesc nivelurile maxim admisibile, considerând în special faptul că aceste gaze sunt eliminate în aerul respirabil.
Concentraţiile SO2, NO, NO2, CO din aerul din interior (cameră) s-au situat în limitele maxim admisibile, dar valorile sunt semnificativ mai mari în camerele copiilor expuşi la noxele emise de microcentralele termice «de apartament» faţă de cele ale copiilor care nu sunt expuşi.
Determinarea concentraţiei particulelor materiale a arătat că valoarea medie este crescută faţă de limita maxim admisibilă, important fiind faptul că majoritatea particulelor au diametrele sub 10 μm, deci pot intra în căile respiratorii profund.
Probleme cu funcţiile respiratorii au apărut doar la persoanele expuse la noxele emise de MTA.
Anemia, hiperleucocitoza s-au observat într-un număr mai mare de cazuri expuse, ceea ce sugerează posibilitatea apariţiei efectelor nocive asupra funcţiei hematopoetice ca urmare a expunerii la poluanţii emişi de DTI…“ (citat din lucrarea Efectele gazelor arse emise de dispozitivele termice individuale asupra sănătăţii din punctul de vedere al sănătăţii publice şi medicinii moleculare).

Rentabil şi poluant

„Dacă cel mai ieftin combustibil pentru a încălzi o locuinţă dintr-un condominiu este agentul termic – asta bineînţeles în ţările occidentale, unde preţul e gestionat corect de către guvernanţi, iar centrala de apartament aproape că nici nu există -, atunci e normal să înţelegem de ce românul de la bloc tinde să-şi monteze o astfel de centrală. Cu toate acestea, viaţa celor care au centrale de apartament va tinde spre gri dacă stăm să ne gândim că, odată cu intrarea în vigoare a Ordinului nr. 343/2010, trebuie să participe şi la plata agentului termic, a cărui valoare ajunge uneori să depăşească factura de gaz şi dacă mai punem la socoteală că, începând cu 2013, ministrul mediului are în vedere introducerea taxei de mediu pentru centrale. Cum directivele nu sunt interne, ci vin dinspre Uniunea Europeană, al cărui cuvânt atârnă tot mai greu în orânduirea ţărilor membre, probabilitatea ca această taxă să apară e destul de mare.
Trebuie ştiut că montajul unei centrale de apartament  presupune poluarea aerului respirat de vecini prin noxele produse de coşul de evacuare, care ar trebui poziţionat pe acoperişul blocului pentru a nu respira vecinii aceste noxe, când deschid geamul, deşi ei îşi dau acordul în mod conştient pentru acest lucru atunci când semnează pentru acordul de montare al centralei“, a spus Alina Mora, reprezentanta unei firme de  administrare imobile din Craiova.

Care sunt cele mai bune centrale

Reprezentantul unei firme care distribuie şi montează centrale individuale de apartament în Craiova susţine că, dacă este să vorbim de protecţia mediului, cele mai bune centrale sunt cele în cogenerare, care aproape produc energie verde. „Deocamdată totul este la nivel de discuţie, nu este nimic concret. Poate va fi ceva ca  taxa de poluare la autoturisme. Sau mai este o modalitate de a scoate bani din buzunarul oamenilor“, a spus Radu Dorobanţu, reprezentantul unei societăţi de distribuire şi montare centrale individuale.   
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS