Acasă Local Dolj Cursuri gratuite de formare profesională în mediul rural

Cursuri gratuite de formare profesională în mediul rural

După ce ani de-a rândul majoritatea beneficiarilor de cursuri de formare profesională organizate la nivelul judeţului Dolj au fost persoane din mediul urban, începând din 2012 lucrurile se schimbă

Mai multe persoane din mediul rural vor participa în următorii doi ani la cursuri gratuite de formare profesională, care le vor permite să-şi găsească mai uşor un loc de muncă. Aceste cursuri sunt organizate în cadrul proiectului „Şanse egale de ocupare în mediul rural“, derulat de de Centrul European pentru Promovarea şi Integrarea Romilor (CEPIR) în parteneriat cu Primăriile Vârtop, Sadova şi Fărcaş. „Proiectul are o valoare totală de 2,187 milioane de lei, este cofinanţat prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane şi îşi propune promovarea sustenabilităţii pe termen lung a trei localităţi rurale în ceea ce priveşte dezvoltarea resurselor umane prin consilierea, calificarea şi formarea persoanelor selectate din rândul populaţiei inactive, fără o sursă de venit proprie şi aflate în căutarea unui loc de muncă“, a declarat Mirela Sandu, vicepreşedintele CEPIR, la conferinţa de lansare a proiectului.

Subvenţie de 1.200 de lei pentru 135 de persoane

În cadrul proiectului se va înfiinţa câte un birou de informare şi consiliere în fiecare din cele trei comune. Acolo se vor organiza sesiuni de informare privind posibilitatea de calificare profesională şi de găsire a unui loc de muncă pentru 750 de persoane, 450 dintre acestea fiind consiliate individual. „În plus, vor fi selectate 135 de persoane (câte 45 din fiecare localitate) care vor urma un curs de calificare profesională în meserii non-agricole solicitate pe piaţa muncii, meserii care să le permită să-şi găsească un loc de muncă atât în ţară, cât şi în străinătate“, a adăugat Mirela Sandu. Aceasta a explicat că respectivele cursuri vor fi alese după o serie de întâlniri cu operatorii economici, în funcţie de dorinţele oamenilor, dar şi în funcţie de recomandarea psihologului acreditat în psihologia muncii care colaborează cu CEPIR. „Cele 135 de persoane calificate în cadrul acestui proiect vor beneficia, la sfârşitul cursului, şi de o subvenţie de 1.200 de lei, plus materialele necesare desfăşurării cursului de calificare profesională. Dacă doreşte, de exemplu, curs în meseria de zidar, va primi salopetă, bocanci, caschetă, cancioc, mistrie şi tot ceea ce este necesar în procesul instructiv-educativ pentru proba practică“, a mai spus Mirela Sandu.

Cursanţii vor fi ajutaţi să-şi găsească un loc de muncă

Reprezentanţii CEPIR nu urmăresc doar să califice aceste persoane, ci şi să le plaseze pe piaţa forţei de muncă. Astfel, acestora li se asigură transportul pentru a participa la diferite târguri şi burse ale locurilor de muncă. În plus, cei mai buni cursanţi au şanse ridicate să-şi găsească o slujbă. „Deja avem încheiate acorduri de parteneriate cu societăţi comerciale pentru plasarea unor beneficiari pe piaţa forţei de muncă. Totodată, avem încheiate parteneriate cu agenţii de plasare a forţei de muncă şi vom plasa anul acesta persoane şi în Grecia, Cipru şi Spania“, a mai spus vicepreşedintele CEPIR.

20 de persoane, autorizate ca PFA-uri

În afara celor 135 de persoane care vor beneficia de cursuri de formare profesională în domenii non-agricole, în cadrul proiectului „Şanse egale de ocupare în mediul rural“, 40 de persoane vor fi iniţiate în utilizatea TIC şi în educaţia antreprenorială în care vor dobândi competenţe informatice care să le ajute într-o societate informatizată. De asemenea, vor fi autorizate 20 de persoane fizice, care să-şi poată desfăşura o activitate proprie.

Exit mobile version