Acasă Local Dolj Arieratele nerecuperabile, piatra de moară a Fiscului

Arieratele nerecuperabile, piatra de moară a Fiscului

Statul atrage răspunderea solidară a administratorilor sau asociaţilor de firme care nu plătesc la impozitele reale. Aceştia obţin în instanţă păsuirea, iar banii sunt ulterior şterşi din vistieria statului. Altfel spus: reţete de cheltuit banii statului fără a-i mai înapoia.

Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj avea în evidenţe, la sfârşitul lunii februarie, arierate bugetare totale de 1,2 miliarde de lei, dintre care cele mai multe sunt nerecuperabile, adică bani cheltuiţi, pe care Fiscul nu poate momentan să îi recupereze. Cele mai multe astfel de sume aparţin firmelor – 861 de milioane de lei, despre care şefii Fiscului spun că sunt bani datoraţi de firme aflate sub incidenţa Legii falimentului şi a insolvenţei, precum şi o parte din TVA-ul acordat ilegal anii anteriori şi care nici până acum nu s-a încasat de către stat de la cei care au cheltuit sumele. Directorul executiv al Fiscului doljean, Eugen Călinoiu, a precizat, în cadrul conferinţei de presă organizate vineri, că arieratele nerecuperabile reprezintă, practic, „sume incerte la această dată, pentru că sunt contestate în instanţe şi nu există sentinţe definitive în aceste cazuri. Sumele respective se şterg prin sentinţe judecătoreşti. Nu se încasează mulţi bani din arieratele nerecuperabile. Sunt sume mari, care se şterg prin sentinţe judecătoreşti. Noi facem opoziţie, dar nu putem să trecem peste ceea ce înseamnă justiţia“. Potrivit legii, firmele care au datorii la stat, dar au intrat în procedura de faliment beneficiază de protecție în faţa creditorilor, în sensul că se blochează orice formă de executare silită, atunci când societăţile intră în insolvenţă.

Persoanele fizice produc… datorii la stat

Şi persoanele fizice au datorii către Fiscul doljean. În total, doljenii datorează bugetului consolidat al statului aproape 48 de milioane de lei, din care 1,5 milioane de lei sunt arierate nerecuperabile. Directorul executiv adjunct al Fiscului, Mihai Antonescu, a precizat că „arieratele sunt aşa de mari pentru persoanele fizice din cauză că ele provin din atragerea răspunderii solidare a asociaţiilor şi a administratorilor şi atunci toate datoriile societăţii respective sunt recuperate de la administratori sau asociați şi sunt în diverse stadii de contestaţie, adică nu avem hotărâri definitive şi irevocabile. Până când vom avea o decizie finală, sumele sunt arierate nerecuperabile“. Pe primele două luni ale anului, Fiscul a încasat din executări silite mai mult cu 13 milioane de lei decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, totalul fiind de circa 32 de milioane de lei.

23 de cazuri noi de evaziune

Şeful Activităţii de Inspecţie Fiscală din cadrul DGFP Dolj, Ioan Filipescu, a spus că au fost descoperite 23 de cazuri de evaziune fiscală în Dolj, pe primele două luni ale acestui an, prejudiciul total adus statului fiind de 20 de milioane de lei. Cele mai multe cazuri de evaziune fiscală au fost descoperite tot în domeniul comerţului, la fel ca şi până acum, recuperare de materiale reciclabile, producţie, construcţii, creşterea păsărilor. În acest ultim caz, domeniul de acţiune a evazioniştilor este mai nou, iar firma respectivă nu a evidenţiat în contabilitate toate livrările de păsări, Fiscul stabilindu-i suplimentar suma de 220.000 de lei de plată la stat, a spus Filipescu.
 

Lucrează din 2001 în mass-media şi consideră că cel mai important lucru în această meserie este corectitudinea. Jurnalist specializat pe domeniul economico-financiar, își călăuzește pașii după motto-ul „În afaceri, ca și în viață, trebuie să fii fair-play. Doar în acest fel câștigi cu adevărat!”
Exit mobile version