Acasă Local Dolj Start la înscrierile în învățământul primar

Start la înscrierile în învățământul primar

Potrivit calendarului stabilit de Ministerul Educaţiei, ieri-dimineaţă ar fi trebuit să înceapă înscrierile pentru clasa I și pregătitoare

Baza de date a Ministerului Educaţiei nu a funcţionat însă timp de câteva ore. Motivul – o problemă de software, cauzată, cel mai probabil, de căderile succesive de tensiune care au avut loc în timpul nopţii. Cu toate acestea, în Dolj, procesul de înscriere nu a fost influenţat în mod negativ. Părinţii nu s-au înghesuit să-şi înscrie copiii încă din prima zi. În plus, cei care s-au dus au avut posibilitatea să completeze cererea, urmând ca datele să fie introduse ulterior în sistem. „Problema tehnică nu afectează înscrierea copiilor. Părinţii au putut merge să completeze cererea“, a declarat Cătălin Spiridon, inspector şcolar general adjunct la Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj. Totuşi, părinţii vor fi nevoiţi să mai vină o dată la şcoală să semneze cererea de înscriere.

Perioadele de înscriere

Conform Calendarului de înscriere a copiilor în învăţământul primar pentru anul şcolar 2012-2013, în perioada 5-16 martie vor fi înscrişi copiii care vor să învețe la şcoala de circumscripţie (cea la care este arondat copilul, în funcţie de adresa de domiciliu) şi cei care vor să învăţe la o şcoală specială. Pe 19 martie, vor fi afişate listele cu copiii înmatriculaţi în această primă etapă şi cu locurile rămase libere.
A doua etapă de înscriere, pe locurile rămase libere, este destinată celor care au domiciliul în altă circumscripţie şcolară. Aceasta se va desfăşura între 20 şi 27 martie, urmând ca pe 2 aprilie să fie afişate listele cu copiii din alte circumscripţii şcolare care au fost admişi.
A treia etapă de înscriere se va desfăşura în perioada 23-25 aprilie şi va fi destinată copiilor ai căror părinţi au solicitat, în etapa a doua, înscrierea la altă unitate de învăţământ decât şcoala de circumscripţie, dar care nu au fost admişi şi solicită înscrierea la şcoala de circumscripţie. Tot în această etapă vor putea fi înscrişi şi copiii ai căror părinţi solicită înscrierea la şcoala de circumscripţie, dar care, din diverse motive, nu au participat la prima etapă de înscriere. Listele cu copiii admişi în această etapă vor fi afişate în perioada 26-27 aprilie.

În etapa a patra, ISJ poate suplimenta numărul de clase

A patra etapă de înscriere se va desfăşura între 2 şi 9 mai, când vor putea fi înscriși pe locurile disponibile, la unităţile dorite, copiii ai căror părinţi au solicitat înscrierea la altă şcoală decât unitatea de învățământ de circumscripţie, dar au fost respinşi iniţial, din lipsă de locuri. Ultima etapă de înscriere va avea loc în perioada 11-18 mai. Atunci vor fi înscrişi copiii care până la momentul respectiv nu au fost cuprinși în nici o unitate de învățământ în etapele anterioare.
„Dacă cererea este foarte mare pentru anumite şcoli, în etapa a patra, potrivit metodologiei, consiliile de administraţie ale ISJ pot ajusta planul de şcolarizare pentru a asigura accesul la educaţie al tuturor copiilor care trebuie să îşi facă debutul şcolar în anul 2012-2013. Asta înseamnă că, având în vedere, cu prioritate, interesul educaţional al copilului, dacă părintele şi copilul îşi doresc cu ardoare o anumită şcoală, atunci ISJ va interveni şi va aloca un plan de şcolarizare, cu condiţia ca şcoala să aibă spaţiu“, a declarat Cătălin Spiridon. Altfel spus, în etapa a patra, părinţii au şansa să li se aprobe cererea chiar dacă nu este din circumscripţie.

4.700 de elevi de clasa I şi 3.100 pentru clasa pregătitoare

În Dolj, în anul şcolar viitor în clasa I vor fi aproximativ 4.700 de elevi, iar în clasa pregătitoare  aproximativ 3.100 de copii. „În urma realizării recensământului copiilor, pentru anul şcolar 2012-2013 se vor constitui 256 de clase I şi 191 de clase pregătitoare“, a declarat Cătălin Spiridon, inspector şcolar general adjunct la ISJ Dolj.
 

Exit mobile version