Acasă Local Dolj „Invitaţi de nota zece: Olimpicii internaţionali ai judeţului Dolj“

„Invitaţi de nota zece: Olimpicii internaţionali ai judeţului Dolj“

Sâmbătă, în cadrul Târgului Gaudeamus, trei dintre olimpicii internaționali ai Doljului au fost premiați de Radio România, organizatorul evenimentului

Doljul se mândrește în prezent cu o serie de elevi care la concursurile internaționale au reușit să reprezinte la înălțime România. De la concursuri, acești ambasadori ai țării noastre s-au întors cu premii importante. Sunt copii ca toți copiii de vârsta lor, dar care dau din timpul lor liber pentru pregătirea profesională. Pentru a le arăta aprecierea pentru ceea ce fac pentru țara noastră, sâmbătă, în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus, Radio România i-a premiat pe trei olimpici internaționali din Dolj, în cadrul unui eveniment intitulat „Invitaţi de nota zece: Olimpicii internaționali ai județului Dolj“. Olimpicii au primit cărți de beletristică de la editurile participante, dulciuri de la Pan Group și materiale promoționale de la Radio România. 

Cristiana Dimulescu, medaliată cu argint la Concursul Internațional de Științe al UE
 
Unul dintre elevii premiați a fost Cristiana Dimulescu. În prezent, ea este elevă în clasa a XI-a la CN „Frații Buzeşti“. Anul trecut, a reușit însă să obțină medalia de argint la Concursul Internațional de Științe al Uniunii Europene. Este o fată blândă, cu foarte mult bun-simț și foarte inteligentă. Ceea ce a determinat-o să participe la concursurile naționale și internaționale a fost profesoara sa de biologie, pe care o privește ca pe o foarte bună prietenă. La acestea s-a adăugat dorința de a deveni cercetător. „Cam în clasa a IX-a m-am gândit că ar fi drăguț să fiu fie medic, fie cercetător, dar, cum nu suport să văd sânge sau oameni în suferință, m-am gândit că locul meu e în cercetare“, a declarat Cristiana Dimulescu. Aceasta a explicat că pentru a reuși să ajungă la Concursul Internațional de Științe al Uniunii Europene, dar și pentru a obține premii importante la Olimpiada Națională de Biologie lucrează în medie patru ore pe zi. „Nu a fost greu din punctul meu de vedere pentru că atunci când faci ceva cu plăcere nu ți se pare greu“, a spus Cristiana, care sâmbătă s-a calificat la Olimpiada Națională de Biologie de anul acesta. 
 
„Vreau să merg la facultate în Japonia“

 
Cu toate că învață foarte mult pentru a obține performanţă la concursuri, în timpul liber, olimpica se comportă că orice adolescent: citește, privește la televizor, iese cu prietenii. „Timp liber nu am foarte mult, dar îmi fac de fiecare dată. Îmi place, de exemplu, să merg cu cățelul meu (îl cheamă Iuro și e un Beagal) la antrenament, pentru că fac parte din echipa de salvare canină“, a precizat Cristiana Dimulescu. De asemenea, în timpul liber, tânăra învăța limba japoneză, pe care o studiază încă din clasa a IX-a, astfel că în prezent a ajuns la nivel intermediar. „Vreau să merg la facultate în Japonia. Îmi doresc să urmez acolo Facultatea de Biologie și apoi să lucrez în neuro-cercetare. Vreau în Japonia pentru că îmi place foarte mult țara. Mă atrage cultura lor și mi se pare și o provocare să te adaptezi acolo, să înveți limba, să îți faci prieteni“, a adăugat Cristiana Dimulescu. 

Raluca Călinoiu, medaliată cu aur la Olimpiada Internațională de Limba Română 

 
Altă elevă de nota zece premiată sâmbătă la Târgul de Carte a fost Raluca Călinoiu. Anul trecut, aceasta a obținut medalia de aur la Olimpiada Internațională de Limba Română. În prezent, Raluca este elevă în clasa a IX-a la CN „Fraţii Buzeşti“ și a declarat că în lumea cărților se simte cel mai bine. La fel de bine se simte însă și când participă la concursuri. „În sala de concurs mă simt foarte bine. Chiar azi (sâmbătă, 3 martie – n.r.) am avut etapă județeană la limba română. Am fost foarte stresată, dar, când au ajuns subiectele în fața mea, eram deja în lumea mea, eram conectată și nimic nu mă mai putea opri să fac ce vreau eu cu subiectele“, a declarat Raluca Călinoiu. Aceasta a explicat că nu consideră că rezultatul obținut la Internaționala de Română ar fi o performanţă deosebită. „Olimpiada Internațională de Română nu e o chestie foarte importantă pentru că româna nu se vorbește în foarte multe țări. E mai mult o manifestare culturală și e un prilej de a ne întâlni cu copii din alte țări care și-ar dori să vorbească limba română“, a adăugat olimpica. În ceea ce privește planurile sale de viitor, aceasta a explicat că nu s-a hotărât încă ce vrea să facă. „Urmez un profil real (mate-info). Nu m-am hotărât încă ce vreau să fac, dar mai am timp. Probabil că voi merge tot pe științe umaniste – filosofie, psihologie. Până atunci vreau să strâng cât mai multe premii pentru că ele contează foarte mult pentru admiterea la o facultate din afară și sper să reușesc să trec și peste asta și să am o viață cât mai bună și o slujbă cât mai bănoasă“, a adăugat Raluca Călinoiu. 

„Am foarte multe cărți preferate“

Pe lângă faptul că se pregătește la limba română pentru a obține noi performanțe, în timpul liber, Ralucăi îi place să meargă în oraș cu prietenii și să se joace pe consola Wii. În plus, îi place să citească. „La ora actuală, am foarte multe cărți preferate. Aseară am citit «Romanul adolescentului miop» de Eliade și m-am simțit foarte bine alături de el. Îmi plac cele mai copilăroase, mai adolescentine. Poate peste doi ani o să mă ocup și de Cioran, și de critici, și de Platon, și de Coelho“, a spus Raluca Călinoiu. 

Ştefania Sterpu, medalie de bronz la Olimpiada Internaţională de Astronomie
 
Altă elevă de excepție premiată la Gaudeamus a fost Ştefania Sterpu, de la Colegiul Național „Carol I“ din Craiova, care, la cei 14 ani ai săi, a reușit să obţină medalia de bronz la juniori la Olimpiada Internaţională de Astronomie. Acesta a fost primul rezultat internațional din istoria participărilor județului Dolj la olimpiadele de astronomie și astrofizică și este cu atât mai merituos cu cât astronomia nu se studiază în școală. Ștefania și-a descoperit pasiunea pentru astronomie în clasa a VI-a. „Mi-a plăcut mereu să descopăr lucruri noi și mi s-a părut interesant să descopăr lucruri noi despre univers. În clasa a VI-a am mers la un Cerc de astronomie la Palatul Copiilor și atunci am descoperit că-mi place mult această ştiinţă. Acum studiez la CN «Carol I», unde se organizează un cerc de astronomie coordonat de domnul profesor Octavian Georgescu“, a declarat Ștefania Sterpu, care a explicat că astronomia nu e o materie grea, dar se bazează foarte mult pe fizică și matematică. Pe lângă școală și astronomie, Ștefania este pasionată de desen și de muzică. „În timpul liber fac lucruri obișnuite – ies cu prietenii și citesc. Îmi place să citesc române SF“, a precizat olimpica.

Exit mobile version