15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjProprietarii solariilor distruse de zăpadă aşteaptă ajutor de la guvern

Proprietarii solariilor distruse de zăpadă aşteaptă ajutor de la guvern

Reprezentanţii Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Gorj au transmis ministerului de resort situaţia exactă a suprafeţelor solariilor şi serelor distruse de căderile abundente de zăpadă

Fenomenele meteo extreme au distrus o suprafaţă totală de 14.700 de metri pătraţi de sere şi solarii de pe teritoriul judeţului Gorj. Agricultorii au anunţat la DADR Gorj pagubele suferite şi aşteaptă acum un ajutor de la guvern. „Noi am trimis situaţia tuturor suprafeţelor afectate de ninsorile abundente la Ministerul Agriculturii şi aşteptăm să vedem ce decizie se va lua. Am înţeles că ar exista intenţia de a le da bani agricultorilor din fondul de rezervă al statului. Nu se ştie nimic sigur. Am luat legătura cu fiecare proprietar de sere şi solarii pentru ca să știm exact care este situaţia din teren“, a spus Valentin Priporeanu, şef serviciu din cadrul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Gorj. Mulţi dintre agricultorii care şi-au dezvoltat o afacere în domeniul legumiculturii şi-au asigurat serele şi solariile. Însă, potrivit reprezentanţilor DADR Gorj, este foarte posibil ca oamenii să nu fie despăgubiţi de firmele de asigurări.
 
Culturi distruse

Pagube au raportat 17 gorjeni deţinători de sere şi solarii din localităţile Drăgoieni, Cruşeţ, Peştişani, Leleşti, Iezureni, Târgu Jiu, Bengeşti – Ciocadia, Bumbeşti – Piţic, Teleşti şi Aninoasa. Zăpada a distrus solarul de 3.000 mp al lui Gabriel Toma din comuna Cruşeţ, unde acesta avea plantate 10.000 de fire de roşii. Toată cultura a fost compromisă după ce solarul s-a prăbuşit din cauza omătului. Un alt gorjean a cărui muncă a fost distrusă este proprietarul unei ferme din localitatea Drăgoieni. Aici, pe cei 2.500 mp ai solarului erau plantate sute de fire de ridichii de lună, spanac, mărar şi căpşuni, toate fiind acum distruse. „În general, cei ale căror sere şi solarii au fost distruse aveau plantate ceapă verde, salată, spanac, mărar, legume pregătite pentru a ieşi cu ele pe piaţă, acum, la începutul primăverii. Mai sunt şi persoane care aveau flori în sere. De exemplu, un domn din Târgu Jiu avea un solar de 270 mp cu răsad de crizanteme. A fost distrus tot. Oamenii au pierdut mult. Aşteptăm să vedem ce ni se spune de la minister“, a afirmat Valentin Priporeanu, reprezentant al DADR Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS