16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalProfesorul Dănişor, noul rector al Universităţii din Craiova

Profesorul Dănişor, noul rector al Universităţii din Craiova

Profesorul universitar dr. Dan Claudiu Dănişor este noul rector al Universităţii din Craiova. El a câştigat aseară alegerile, obţinând 505 voturi, faţă de 362 de voturi, câte a obţinut contracandidatul său, profesorul universitar dr. Nicu Panea.

La vot au participat 879 de alegători, cu patru mai mulți decât la turul precedent“, a declarat conf. dr. ing. Niculae Boteanu, preşedintele Biroului Electoral al Universităţii din Craiova.
Durata mandatului de rector este de patru ani. Conform cartei universitare, mandatul poate fi înnoit cel mult o dată, în urma unei noi desemnări.
O persoană nu poate fi rector al Universităţii din Craiova mai mult de opt ani, indiferent de perioada în care s-au derulat mandatele şi de întreruperile acestora.

Cine este prof. univ. dr. Dan Claudiu Dănişor

Născut pe 23 aprilie 1968, Dan Claudiu Dănişor este absolvent al Facultăţii de Drept din Universitatea din Bucureşti. La examenul de licenţă, pe care l-a susţinut în 1991, s-a prezentat cu lucrarea „Concepții antice privind relația stat-individ“, sub îndrumarea prof. univ. dr. Nicolae Popa. În perioada 1993-1996, acesta a urmat cursuri de doctorat la Universitatea din Craiova (în iunie 1996 a susținut teza cu titlul „Mandatul în dreptul public și în dreptul privat“). În paralel a urmat o serie de stagii de perfecţionare la Universitatea din Liège (unde a obţinut o Bursă de cercetare din partea guvernului belgian), la Universitatea Bourgogne din Dijon, Franţa, şi la Universitatea Robert Schuman din Strasbourg.

Decanul Facultăţii de Drept din 2008

Cariera universitară a început-o în anul 1992, ca preparator la Facultatea de Drept, pentru ca 12 ani mai târziu să obţină titlul de profesor universitar în cadrul aceleiaşi facultăţi. În perioada 2000-2004, a fost prodecanul Facultăţii de Drept, iar în perioada 2004 – 2008, secretarul știinţific al Senatului Universităţii din Craiova. Prof. univ. dr. Dan Claudiu Dănişor este decanul Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Administrative din cadrul Universităţii din Craiova din anul 2008. Tot de atunci este şi coordonatorul Departamentului de proiecte europene al facultăţii.
De remarcat este faptul că în perioada 2003-2007 a susţinut periodic cursuri, ca visiting professor, la Institutul de Înalte Studii Europene al Universităţii Robert Schuman din Strasbourg şi la Universitatea din Dijon.
De asemenea, pe parcursul carierei sale universitare a elaborat şi publicat 23 de cărţi, dintre care două în străinătate (2011 – „Les principes de la Constitution post-totalitaire“, Editions Universitaires Europeennes, Sarbruchen, Germania; 1998 – „Drepturile omului şi libertăţile publice“, Chişinău, Editura Zamolxe). 

Decoraţii:

2010 – Cavaler al Ordinului „Palmes Académiques“ prin Decretul din data de 25 august 2010 acordat de Ministerul Educaţiei Naţionale, Republica Franceză.
2004 – Ordinul Naţional „Meritul pentru învăţământ“, acordat de preşedintele României

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS