12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalOameni de afaceri reţinuţi în urma descinderilor mascaților

Oameni de afaceri reţinuţi în urma descinderilor mascaților

21 de persoane au fost reținute în urma descinderilor de duminică dimineaţă de la Strehaia. Printre acestea se află și Silvian Toma, finanţatorul echipei de fotbal FC Hunedoara, care este acuzat de spălare de bani şi evaziune fiscală.

Silvian Toma a fost audiat de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Mehedinţi şi reţinut pe bază de ordonanţă pentru 24 de ore, urmând să fie prezentat Tribunalului Mehedinţi cu propunere de arestare pentru 29 de zile. În acelaşi dosar de evaziune a fost audiat şi tatăl lui Toma, Petrică Toma, fost şef la Garda Financiară Hunedoara şi deţinătorul hotelului Roman din Băile Herculane, achiziţionat cu suma de 8,6 milioane de lei prin intermediul firmei Casito Aerotransport din Hunedoara. Compania Casito Aerotransport a fost înfiinţată în 2008 şi face parte din grupul Casito Transimpex, deţinut de Toma.
Grupul de firme condus de familia Toma desfăşoară activităţi în transport aerian şi auto, recuperare şi valorificare de materiale refolosibile, reparaţii aparate de măsură-control, producţie de materiale de construcţie. Casito deţine şi Fabrica de Mortare şi Adezivi din Hunedoara.
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Mehedinţi au descins, duminică dimineaţă, în 30 de locaţii – 13 în localitatea Strehaia, nouă în județul Hunedoara, patru în Cluj, trei în Timişoara şi una în județul Argeş. În urma descinderilor, 34 de suspecţi au fost audiaţi de procurorii de caz de la DIICOT Mehedinţi, 29 dintre ei fiind reţinuţi pentru 24 de ore. Ieri, în jurul orei 14.00, aceștia au început să fie prezentaţi tribunalului pentru propunere de arestare pe 29 de zile.
Oamenii legii au ridicat din locațiile din Strehaia trei seifuri, cinci autoturisme de lux şi mai multe documente.
„Au efectuat în repetate rânduri tranzacţii cu sume de bani ce depăşesc 1.600 de miliarde de lei vechi. În urma acestor tranzacţii, statul a fost prejudiciat cu peste 20 de milioane de euro. Au fost emise 34 de mandate de aducere și 29 de persoane sunt prezente la sediul DIICOT Mehedinţi“, a declarat ofiţerul SCCO Mehedinţi.
Tot pentru 24 de ore au fost reţinuţi şi trei oameni de afaceri din Timişoara, care au achiziţionat marfă de la romii din Strehaia, avocaţii acestora pretinzând că cei trei au fost victime în acest caz.
„Cei trei învinuiţi din Timişoara au fost prejudiciaţi cu suma de 500.000 de euro, dar deocamdată totul este discutabil. Sunt importanţi oameni de afaceri din Timişoara, cel puţin doi dintre ei au firme de construcţii destul de mari. În Timişoara au construit şcoli, au renovat şi Spitalul Judeţean“, a declarat Carin Antonescu, avocat din baroul Timiş.
Ancheta procurorilor şi a poliţiştilor de la Serviciul de Combatere a Crimei Organizate este în plină desfăşurare. Cătălin Spătaru, supranumit regele asfaltului din Piteşti, dar şi capii reţelei din Strehaia, Ion şi Gheorghe Mihai, încă nu au fost găsiți.
Gheorghe şi Ion Mihai, liderii grupării romilor, sunt suspectaţi că ar fi desfășurat operaţiuni fictive în peste 50 de societăţi comerciale din ţară, în scopul diminuării impozitelor de stat, prejudiciile fiind estimate la 20 de milioane de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS