24.3 C
Craiova
miercuri, 17 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalNominalizarea lui Meleşcanu ca director al SIE provoacă valuri

Nominalizarea lui Meleşcanu ca director al SIE provoacă valuri

Preşedintele Traian Băsescu l-a propus pe senatorul PNL Teodor Meleşcanu (foto) pentru funcţia de director al SIE, a anunţat ieri preşedintele Senatului, Vasile Blaga.
„În temeiul art. 65, lit. h) din Constituţia României, preşedintele Traian Băsescu a propus Parlamentului numirea în funcţia de director al Serviciului de Informaţii Externe a domnului Teodor Viorel Meleşcanu“, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.
Senatorul a anunţat că a acceptat propunerea preşedintelui Băsescu şi precizează că s-a autosuspendat din calitatea de membru PNL.
Teodor Meleşcanu urmează să fie audiat de comisia SIE, astăzi la prânz fiind deja programată şedinţa plenului parlamentului, pentru validarea noului director al SIE.
Senatorul PNL a deţinut funcţii de ministru de externe şi ministru al apărării.

Meleşcanu: Am acceptat pentru consolidarea practicii de a numi persoane de la opoziţie la servicii

Senatorul Teodor Meleşcanu susține că a acceptat propunerea la şefia SIE pentru a „consolida“ practica instituită de Traian Băsescu de a numi la conducerea serviciilor persoane care fac parte din opoziţia parlamentară, şi nu din majoritate.
„Precizez că în cursul zilei de astăzi (ieri – n.r.) mi s-a făcut propunerea de a candida şi de a ocupa funcţia de director al SIE în cazul în care Parlamentul României va aproba această numire. Am acceptat această propunere, considerând că ea poate contribui la consolidarea practicii instituite de Traian Băsescu de a numi la conducerea serviciilor de informaţii persoane care fac parte din opoziţia parlamentară şi nu din majoritate, şi că renunţarea la această practică, din cauza crizei parlamentare, ar avea un efect negativ asupra evoluţiei pe viitor a sistemului politic românesc“, a susţinut Meleşcanu, într-un comunicat remis presei.
„Apreciez că amânarea luării unei decizii pe această temă ar putea afecta desfăşurarea normală a activităţii SIE, instituţie care are un rol esenţial în asigurarea securităţii statului român, împreună cu partenerii noştri din NATO şi Uniunea Europeană“, a adăugat senatorul.
„Am convingerea că echilibrul, pregătirea şi experienţa pe care le am în probleme de securitate internaţională îmi vor permite să mă achit în bune condiţii de o asemenea responsabilitate, la nivel naţional“, a fost de părere Teodor Meleşcanu.

USL nu vine la audierea lui Meleşcanu, nu o să fie cvorum

Preşedintele Comisiei parlamentare comune pentru controlul SIE, Gabriel Vlase (PSD), a anunţat ieri că membrii USL din comisie nu vor participa la audierea lui Teodor Meleşcanu. „Nu vom participa. Nu. Şi nu va exista cvorum, pentru că suntem cinci membri, trei în USL, doi de la PDL. Mai mult decât atât, un loc al PDL nu este ocupat în urma demisiei domnului vicepreşedinte, senatorul Nistor, care a plecat la PC. Deci PDL are azi, practic, doar un om în comisie şi chiar dacă peste noapte l-ar nominaliza pe al doilea, tot nu pot face cvorum singuri“, a declarat Vlase.
Preşedintele Senatului, Vasile Blaga, a declarat ieri că este posibilă validarea lui Teodor Meleşcanu ca şef al SIE fără avizul comisiilor, iar opoziţia „este liberă să conteste“.
„Comisiile reunite îl audiază mâine (astăzi -n.r.) pe Meleşcanu. Poate să existe mâine (astăzi -n.r.) cvorum în cele trei comisii reunite. Dacă vă aduceţi aminte şi ultima oară, când Ungureanu a fost ales şef la SIE, a fost audiat de cele trei comisii, de apărare din Cameră şi Senat şi cea de control a SIE. Dar aşa după cum bine ştiţi, şi opoziţia e liberă să conteste, comisiile au rolul de a ajuta funcţionarea plenului, astfel încât practic, printr-un vot al plenului, chiar dacă nu am avea acest aviz, putem să intrăm la vot“, a declarat Blaga.

Antonescu cere excluderea
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, ieri, că nominalizarea la şefia SIE este „o afacere“ între Traian Băsescu şi Teodor Meleşcanu şi a anunţat că, la prima şedinţă a CNEx, va cere excluderea din partid a senatorului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS