11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDinel Staicu - cod roşu în justiţie

Dinel Staicu – cod roşu în justiţie

Două dintre judecătoarele care l-au scăpat de Dinel de condamnarea de şapte ani de închisoare au fost anchetate în trecut de DNA, după ce au eliberat un irakian acuzat de favorizarea unor terorişti Al Qaeda. Colac peste pupăză, judecătoarea care i-a permis lui Dinel Nuţu să fugă din ţară în 2011 a fost promovată de la Judecătoria Sector 2 la Tribunalul Bucureşti.

Justiţia din România pare incapabilă să descurce iţele cazului Dinel Staicu, omul de afaceri acuzat de fraude în valoare totală de 16,3 milioane de euro, în dosarele BIR şi Transgaz Mediaş. Am relatat în amănunt telenovela fugii din ţară a lui Dinel, în paginile GdS din aprilie 2011.
Iată pe scurt povestea. Pe 1 aprilie, Dinel Staicu, judecat în două mari dosare de corupţie, îşi schimbă legal numele de familie în Nuţu şi dispare din ţară chiar înainte ca judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti (CAB) să pronunţe sentinţa finală de şapte ani de închisoare în dosarul BIR.
Dispariţia lui Staicu a aruncat cazul în aer: poliţia română şi Interpol au intrat în alertă. Dinel a fost depistat în Ungaria, extrădat şi încarcerat la Penitenciarul Rahova. Nu a căzut nici un cap, cu toate că presa a sesizat lucruri dubioase în funcţionarea autorităţilor statului. Pe 24 ianuarie 2011, DNA solicitase Judecătoriei Sectorului 2 Bucureşti, pe rolul căreia se afla dosarul Transgaz, să dispună interdicţia de a părăsi ţara pentru Dinel Staicu, motivând că există „posibilitatea sustragerii de la judecată a inculpatului“. Deşi cererea era bine fundamentată, judecătoarea Balaci Carmen-Constanţa a respins cererea DNA. De remarcat că DNA nu a atacat respingerea cu recurs la Tribunalul Municipiului Bucureşti (TMB), dar nici nu a făcut o cerere de interdicţie în dosarul BIR, aflat la acea oră în recurs, între TMB şi CAB. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) anunţa că s-a sesizat din oficiu în cazul judecătoarei Balaci, care i-a permis practic lui Dinel să fugă din ţară. Nici la ora actuală nu avem un verdict al CSM în acest caz. Mai mult, judecătoarea Balaci a promovat, aflându-se acum la Secţia a II-a penală din cadrul TMB.

Eliberări spectaculoase

Pe 22 februarie 2012, CAB ia o decizie năucitoare în cazul Dinel (Nuţu) Staicu. Completul de judecată alcătuit, se pare, din judecătoarele Veronica Cîrstoiu (preşedinte), Liliana Bădescu şi Dumitriţa Piciarcă, admite o contestaţie în anulare prin care desfiinţează practic condamnarea definitivă a lui Stai­cu la şapte ani de închisoare. Opinia publică şi lumea justiţiei rămân fără cuvinte, aşa ceva nu au mai auzit. Toată lumea aşteaptă motivarea în acest caz. CSM a anunţat, din nou, că s-a autosesizat şi că va face o anchetă. Până atunci, am căutat să vedem cine sunt judecătoarele care au luat această decizie surprinzătoare. Presa notează că în august 2008 Dumitriţa Piciarcă şi Liliana Bădescu de la CAB l-au eliberat pe irakianul Mohamad Al Dulaimi, trimis în judecată de DIICOT pentru favorizarea mai multor membri ai organizaţiei teroriste Al Qaeda. Judecătoarele au intrat în atenţia DNA. Irakianul ar fi recunoscut că ar fi apelat la Ion Migdal, fratele lui Fane Spoitoru, căruia i-ar fi dat câteva zeci de mii de euro prin iubita sa, pentru a fi pus în libertate. Cele două judecătoare au scăpat, pentru că DNA nu a reuşit să probeze că ar fi luat şpaga. În 2010, Veronica Cîrstoiu şi Liliana Bădescu au făcut parte dintr‑un complet care l-a eliberat din arest preventiv pe Mihai Claudiu – un ofiţer de poliţie acuzat că ar fi tăinuit un omor deosebit de grav, comis de unul dintre membrii clanului Mocanu. În 2011, Veronica Cîrstoiu, Liliana Bădescu şi Dumitriţa Piciarcă l-au pus în libertate pe Andrei Plăcintă, fiul senatoarei Sorina Plăcintă. Andrei Plăcintă a fost eliberat pe motiv că nu reprezintă pericol social, deşi el era acuzat de tentativă de omor calificat, tâlhărie, loviri sau alte violenţe, distrugere, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice.

DNA ameninţă voalat

În 2012, cele trei judecătoare au şocat opinia publică şi lumea justiţiei cu anularea mandatului de şapte ani de închisoare pentru Dinel Staicu. Procurorul-şef al DNA, Daniel Morar, a declarat ieri, cu ocazia bilanţului instituţiei, că procurorii sunt „şocaţi“. „Pe noi, pe procurori, acea soluţie ne-a şocat, pentru că din toate analizele noastre nu există un caz care să justifice o asemenea soluţie, adică anularea unei condamnări definitive. Nu există un caz practic, vorbesc. Acum, aşteptăm motivarea instanţei de judecată care a dispus o asemenea soluţie şi să vedem ce este de făcut. Din punct de vedere al căilor de atac, nu este nimic de făcut. Este o soluţie dată definitiv. Noi trebuie să vedem acum, CSM, dacă acolo este o abatere disciplinară şi noi procurorii dacă e vorba de o faptă penală. Acel caz de contestaţie în anulare a fost invocat în faţa instanţelor de apel şi recurs, care au spus că nu există. De aceea, este ciudat să vedem că vine un alt complet al aceleiaşi curţi de apel, care spune că există şi anulează“, a declarat Daniel Morar. Rămâne de văzut dacă de data aceasta DNA şi CSM vor reuşi să găsească o scuză valabilă pentru ce se întâmplă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS