10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalCopil călcat în picioare de un jandarm

Copil călcat în picioare de un jandarm

http:http://www.youtube.com/watch?v=4eJolsbmKus
http:http://www.youtube.com/watch?v=lt93mTMvEpY

O fată de 11 ani care spală parbrizele maşinilor în intersecţia semaforizată din zona supermarketului Billa din Craiova a fost bătută de un jandarm, care s-a supărat că minora i-a lovit maşina cu palma. Pentru faptele sale, jandarmul a fost amendat cu 500 de lei şi este cercetat de conducerea Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Dolj, dar şi de procurori.

Poliţiştii doljeni au fost anunţaţi prin 112, duminică, în jurul orei 15.30, că un… poliţist a lovit cu picioarele o fată care spăla parbrizele maşinilor în intersecţia străzii Maria Tănase cu bulevardul Nicolae Titulescu din Craiova.
Cel care a sunat la 112 este Nicolae Macrean, de 44 de ani, din Craiova, un şofer care a văzut totul în timp ce aştepta schimbarea culorii semaforului. „Când stăteam la semafor am văzut un bărbat care alerga după o fată care spăla parbrizele maşinilor în acea intersecţie. După ce au trecut de mine, am văzut că a ajuns-o, a doborât-o la pământ şi a început să dea în ea cu picioarele. Între timp, s-a făcut verde şi am plecat, însă în intersecţie am hotărât să întorc pentru a vedea ce se întâmplă, iar atunci bărbatul m-a văzut şi a plecat către maşina sa. L-am ajuns şi l-am întrebat de ce a lovit fata, iar el a spus că este poliţist şi el este legea. Între timp au mai venit două persoane şi nu l-am lăsat să plece până când a venit poliţia“, a declarat Nicolae Macrean.
Echipajul care a ajuns la faţa locului a constatat că „poliţistul“ era, de fapt, Florin Ionescu, de 39 de ani, subofiţer al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Dolj, care însă a susţinut că este poliţist în faţa celor care l-au oprit până la sosirea oamenilor legii. Subofiţerul era în afara orelor de program în momentul incidentului.
Fetiţa de 11 ani, Elisabeta A., din Craiova, a fost preluată de o ambulanţă şi transportată la Spitalul de Urgenţă Craiova. Minora s-a plâns că o doare abdomenul şi în spate, motiv pentru care a fost internată şi i s-au acordat îngrijiri medicale. În urma expertizării medico-legale, fata de 11 ani a fost diagnosticată cu contuzii de coloană cervicală şi lombară, fără leziuni osoase.

Variante diferite

După ce fata a fost dusă la spital, martorii şi jandarmul au fost duşi de poliţişti la Secţia 1, unde le-au fost luate declaraţii.
După audieri, poliţiştii de la Secţia 1 au stabilit că, duminică după-amiază, minora de 11 ani s-a oferit să spele parbrizul Renaultului Clio condus de soţia subofiţerului Ionescu, care oprise la semafoarele de la intersecţia străzii Maria Tănase cu bulevardul Nicolae Titulescu. Pentru că nici jandarmul şi nici soţia acestuia nu i-au dat nici un ban pentru că a spălat parbrizul maşinii, fata a lovit Renaultul cu palma şi a fugit. Florin Ionescu, care stătea pe scaunul din dreapta, a coborât şi a alergat după fată. În faţa poliţiştilor, subofiţerul Florin Ionescu a declarat că, atunci când a ajuns-o pe fată, i-a tras o palmă peste faţă. Martorii l-au contrazis însă pe jandarm, toţi declarând că acesta a trântit-o la pământ şi a lovit-o în mod repetat cu picioarele. Ulterior, subofiţerul s-a întors la maşina condusă de soţia sa, însă nu a fost lăsat să plece de Nicolae Macrean şi de alţi doi craioveni care văzuseră incidentul.

Sancţionat cu o amendă

După ce au terminat cercetările, poliţiştii au hotărât să-l sancţioneze pe jandarm cu 500 de lei în baza Legii nr. 61/1991. Reprezentanţii IPJ Dolj au precizat că, pentru că mama minorei nu a depus o plângere împotriva jandarmului, nu au putut începe cercetările faţă de acesta pentru comiterea infracţiunii de lovire sau alte violenţe.
În continuare, poliţiştii au apelat tot la prevederile Legii nr. 61/1991, care spun că, în cazul în care contravenţiile sunt săvârşite de un militar, procesul-verbal se trimite comandantului unităţii din care face parte contravenientul pentru a i se aplica şi sancţiuni în baza Regulamentului disciplinei militare.
De partea cealaltă, jandarmii din cadrul IJJ Dolj au explicat că, după ce va primi documentele întocmite de poliţişti, comanda Inspectoratului poate dispune trimiterea subofiţerului în faţa Comisiei de Onoare sau a Comisiei de Judecată. În funcţie de gradul de vinovăţie, subofiţerul Ionescu poate fi sancţionat disciplinar în baza Regulamentului disciplinei militare de la avertisment şi până la trecerea în rezervă. „Comanda unităţii a comunicat că nu tolerează astfel de fapte şi acest comportament în rândul cadrelor“, a declarat lt. Ionuţ Ţapu, purtătorul de cuvânt al IJJ Dolj.
Reprezentanţii IJJ Dolj au mai precizat că subofiţerul Florin Ionescu este angajat al IJJ Dolj din anul 1994, iar până în prezent a avut un comportament exemplar.

Cercetări penale

Ieri după-amiază, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a comunicat că procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova s-au autosesizat în acest caz şi au înregistrat o cauză penală. Procurorii din Craiova au precizat pentru GdS că în acest dosar jandarmul Ionescu este cercetat pentru comiterea infracţiunilor de lovire şi ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii publice. 

Poliţiştii locali veghează

Legea Poliţiei Locale prevede că poliţiştii locali acţionează pentru identificarea cerşetorilor, a copiilor lipsiţi de supravegherea părinţilor, a persoanelor fără adăpost şi îi încredinţează pe aceştia Serviciului public de asistenţă socială. Conducerea Poliţiei Locale Craiova susţine că poliţiştii locali care stau în intersecţii au în vedere, pe lângă dirijarea circulaţiei rutiere, inclusiv persoanele care cerşesc sau spală parbrize şi pot încurca traficul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS