10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBălţi veneţiene pe străzile Craiovei

Bălţi veneţiene pe străzile Craiovei

Bălţi şi hârtoape în care te afunzi până la gleznă, cam aşa au ieşit din iarnă străzile Craiovei, cele mai multe dintre ele situate la periferiile oraşului, dar şi în cartierele de blocuri

După chinul pe care l-au tras cu zăpezile, fiindcă utilajele au ajuns mai greu pe străzile lăturalnice, acum, locuitorii oraşului „înoată“ prin bălţile ivite în mijlocul drumului după topirea zăpezii. Nu este loc să te fereşti fie că le străbaţi pe jos, fie cu maşina. Mergi din afundătură în afundătură fără să ştii în ce „crater“ poţi scăpa cu maşina sau cu piciorul. Mai grav este când oamenii stau cu lopata, găleţile şi mătura în mână ca să-şi ferească gospodăriile de apă. Astfel de situaţii se întâlnesc în cartierele Romaneşti, Brestei, Catargiu, Bariera Vâlcii şi străzile Pelendava şi Gârleşti. Sunt cartierele oraşului lipsite de canalizare în care şi o ploaie abundentă le ridică probleme locuitorilor.
Pe strada Târgului din cartierul Romaneşti, câteva zeci de gospodării stau cu apa la uşă.
„Ne este frică să nu intre apa în casă, peste noi. Dăm cu mătura, cu lopata, dar degeaba. Canalizarea pe partea asta nu mai este funcţionabilă de când cu lucrările de la târg (Centrul Multifuncţional – n.r.) I-am chemat pe cei de la Apă. Vin, încarcă o maşină şi pleacă. Aşa stăm de câteva zile, de când a început să se topească zăpada“, se plânge Constantin Tudoraşcu. La fel stau lucrurile şi pe strada alăturată, Emil Racoviţă.
Alt cartier, aceeaşi situaţie: apă cât cuprinde pe străzi, dacă pot fi numite astfel aleile de pământ sau pavate cu piatră de râu din cartierul Brestei. „Strada este desfundată. Nu avem canalizare. La noi este ştiut că la fiecare ploaie, primăvara străzile sunt pline de bălţi. Ne intră în curţi, în case. Vai de noi!“, exclamă o localnică de pe Aleea IV Brestei, care dă de zor cu mătura apa de pe stradă din dreptul porţii.
Pe strada Fulger, hârtoapele le dau dureri de cap celor care se încumetă să intre cu maşina aici. Din păcate, locatarii nu au altă variantă „ocolitoare“. Nu de alta, dar nici strada principală, Brestei, nu arată prea bine. Arată ca şi cum ar fi pavată cu cratere, iar aici problema este una „istorică“.

Canalizare… cu vidanja

Dacă nu îi poate „salva“ cu canalizarea, Compania de Apă „Oltenia“ le poate trimite celor ameninţaţi de ape măcar utilaje care să preia cantităţile însemnate de apă care se revarsă pe străzi în urma topirii zăpezii. În rest, canalizarea face faţă unui debit destul de mare de apă, dar cu condiţia să şi existe în toate zonele oraşului. „Topirea galopantă a zăpezii în ultimele zile nu ne pune probleme. Sunt cartiere care au probleme cu apa rezultată din topirea zăpezii, dar acestea sunt lipsite de canalizare, cum este de exemplu Romaneştiul. În Brestei, funcţionează bine acel dren de suprafaţă şi nu  mai sunt probleme. Orice s-ar întâmpla, Staţia de Epurare Făcăi poate prelua un debit de 6.696.000 mc apă/lună, respectiv 216.000 mc/zi. Din datele noastre, în Staţie am avut pe 26 februarie un debit de 2.878 mc apă/oră“, a precizat Doru Buruiană, directorul Companiei de Apă „Oltenia“.

„Compania de Apă a răspuns prompt, 24 de ore din 24, tuturor solicitărilor venite în aceste zile din zonele cu probleme, pentru ca gospodăriile să nu fie inundate și locuințele să nu aibă de suferit. Începând cu acest an, odată cu implementarea Masterplanului pe apă, care în Craiova înseamnă o investiție de 38 de milioane de euro, problema inundațiilor din cartierele Romanești, Brestei, Pelendava, Catargiu, Gârlești, Bariera Vâlcii, va fi rezolvată“.
Antonie Solomon, primarul Craiovei

Iată şi părerile unor craioveni care ne-au scris pe pagina de Facebook a Gazetei de Sud:

Adrian Vintilă:
„Este dezastru! Veniţi în Valea Roşie să vedeţi mica Veneţie. Pe străzile George Vâlsan, Rovinari, General Magheru trebuie să faci slalom printre «lacuri». În sfârşit, domn’ primar a reuşit să facă din Craiova un oraş turistic. Zici că suntem în Veneţia, mai avem de aşteptat turiştii“.

Simona Alexandra Avramescu:
„Cred că toată Craiova este inundată, nu numai străzile dintre blocuri şi cred că acest lucru era de aşteptat, având în vedere modul în care s-a făcut deszăpezirea: «Jos pălăria», cum ar spune domnul primar. Îl sfătuiesc să coboare din maşină şi să facă un tur al oraşului pe care îl adoră atât de mult şi care numai oraş european nu este“.

Alex Popescu:
„E groaznic… trebuie să-mi spăl pantalonii şi încălţările zilnic când ajung acasă… bălţi şi nămol peste tot“.

Mihaela Băcioiu Vasilescu:
„Cum să existe străzi inundate, nu s-a făcut deszăpezirea ca la carte?“.

Mihăescu Radu:
„Dacă vrei să pleci prin oraş la pas… trebuie să îţi iei sacul de încălţări cu tine… plus că trebuie să stai la doi metri de stradă pentru că ai toate şansele să faci şi o scurtă baie“.

Doru Câplea:
„Nu mai departe de ziua de vineri, domnul primar ne anunţa că nu va mai fi cărat nici măcar un metru cub de zăpadă din oraş şi făcea un apel «să îl înţelegem». Acum, dacă dânsul vrea să facă din acest oraş o nouă Veneţie, măcar să grăbească înlocuirea autobuzelor cu nişte gondole, care să transforme Craiova în «oraşul turistic» pe care şi-l doreşte. Eu aş propune un traseu: Bariera Vâlcii-Brestei-Catargiu“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS