13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalRăzboi între sindicalişti

Război între sindicalişti

2.100 de sindicalişti de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova au schimbat numele organizaţiei şi s-au afiliat la CNS „Cartel Alfa“

În conferinţa extraordinară a Sindicatului Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, care a avut loc sâmbătă, la Filarmonica „Oltenia“, reprezentanţii celei mai mari organizaţii sindicale din ţară la nivel de unitate medicală au decis oficial ieşirea din SANITAS Dolj şi afilierea la Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel Alfa“. Preşedintele organizaţiei, Ion Cotojman, a anunţat că ruptura s-a produs din 12 decembrie 2011, dar că ea s-a oficializat acum, când s-a votat şi schimbarea numelui, în Unimedical, şi asocierea cu „Cartel Alfa“. 
Cotojman a enunţat şi câteva din motivele pentru care sindicatul Spitalului Judeţean s-a disociat de SANITAS, folosind fără reţineri termeni precum corupţie sau dictatură. „Aceste structuri sindicale au încetat să mai reprezinte interesele salariaţilor din sistemul sanitar. Unii dintre membrii aleşi în structurile de conducere sunt corupţi, iar asupra celorlalţi planează aceleaşi suspiciuni. S-a creat un sistem dictatorial, prin care se îngrădesc drepturile democratice privind alegerile libere. Unii ar vrea să fie aleşi pe viaţă. Faţă de cele menţionate şi altele pe care nu le mai spun, organizaţia noastră a decis că a venit momentul să-şi croiască singură drumul, să facem alt statut şi să ne disociem de SANITAS“, a spus liderul de sindicat Ion Cotojman

„SANITAS nu moare că pleacă 2.000 de membri“

În replică, SANITAS Dolj susţine că gestul făcut de Ion Cotojman nu a fost democratic, „pentru că nu s-a făcut un referendum în rândul tuturor membrilor de sindicat legat de retragerea din Federaţia SANITAS“. „Domnul Cotojman vorbeşte de democraţie, dar să o respecte şi dânsul. Decizia de retragere s-a luat într-un consiliu format din câţiva oameni, acoliţi ai dumnealui, nu au fost întrebaţi toţi membrii. Nu a plătit tot anul cotizaţia, iar, când am aflat, au spus că ne-au dat în judecată şi că nu au avut bani. Domnul Cotojman voia să acceadă la funcţia de preşedinte, iar, pentru că nu a reuşit, s-a supărat, şi-a luat jucăriile şi a plecat. A negociat cu Federaţia, dar noi avem un statut bine definit. A căutat până a găsit loc la Cartel Alfa, dar nu ştiu cât va sta şi aici“, a spus Ileana Ionescu, preşedintele SANITAS Dolj.
„Suntem o organizaţie mare şi foarte bine reprezentată. SANITAS are 120.000 de membri, nu moare dacă pleacă 2.000. Vom vedea ce va mai fi. Ce se va întâmpla cu noul sindicat? Nu va mai beneficia de contractul colectiv de muncă încheiat la nivel de minister. Vorbind de drepturile salariaţilor, nu ştiu cine ar fi putut obţine mai mult în ultimii doi ani, având în vedere criza cu care s-a confruntat sistemul sanitar“, a adăugat Ileana Ionescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS