10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCJ Gorj modernizează circuitul de vizitare la Peştera Polovragi

CJ Gorj modernizează circuitul de vizitare la Peştera Polovragi

Consiliul Judeţean Gorj a aprobat în cadrul ultimei şedinţe ordinare o serie de hotărâri care vizează modernizarea mai multor obiective turistice din judeţ. Cele mai importante dintre acestea sunt lucrările de reparaţii capitale la Casa Memorială „Iosif Keber“ din Târgu Jiu, precum şi modernizarea circuitului de vizitare la Peştera Polovragi. Reabilitatea celor două obiective turistice trebuia executată de mai mult timp, însă nu au existat banii necesari pentru a se întâmpla acest lucru. În ceea ce priveşte Casa Memorială „Iosif Keber“ din Târgu Jiu, valoarea totală a obiectivului de investiție este de 1.003.484 de lei fără TVA, din care valoare construcţii şi montaj 772.690 de lei fără TVA. Durata de realizare a investiţiei este de 18 luni. În urma modernizărilor vor exista condiţii normale de funcţionare a secţiei de artă a Bibliotecii Judeţene Gorj „Christian Tell“, precum şi pentru desfăşurarea activităţilor culturale, respectiv întruniri culturale, concursuri, cercuri culturale şi ateliere de creaţie etc.

Casa se află pe lista monumentelor istorice

Construcția ce urmează a fi supusă lucrărilor de consolidare și de restaurare a fost locuința pictorului Iosif Keber, construită în urmă cu circa 80 de ani. În prezent, este obiect de patrimoniu, regăsindu-se în Lista monumentelor istorice – Cod LMI GJ-IV-m-B-09479. În prezent, clădirea se află în folosinţa Secţiei de Artă a Bibliotecii Judeţene Gorj. Până în prezent, obiectul lucrărilor de întreținere a constat din zugrăveli interioare și amenajarea spațiilor existente, potrivit nevoilor specifice desfășurării activității de documentare de specialitate. În timp, au apărut degradări vizibile la finisajele exterioare și elementele decorative care compromit aspectul construcției. Un grad avansat de uzură prezintă și învelitoarea din tablă împreună cu jgheaburile și burlanele de colectare a apelor pluviale care, prin infiltrare, pot produce pagube însemnate, mergând până la compromiterea condițiilor de funcționare. Iarna, asigurarea agentului termic este deficitară, din cauza sistemului de încălzire cu sobe, pentru păstrarea lucrărilor pictorului Iosif Keber impunându-se un climat special.

Lucrări şi la Peştera Polovragi

Consilierii judeţeni au aprobat o hotărâre referitoare şi la modernizarea circuitului de vizitare la Peștera Polovragi. Valoarea totală a investiţiei este de 3.676.170 de lei, fără TVA, din care valoare construcţii şi montaj 2.994.700 de lei fără TVA. Durata de realizare a investiţiei este de şase luni. Principalele lucrări ce se vor executa sunt: amenajarea unei platforme de parcare în poiana din faţa mănăstirii, la circa 1,3 km de obiectiv; realizarea unei construcţii parter pentru grupuri sanitare situată între parcare şi drum; amenajarea zonei de intrare în peşteră pe două niveluri; amenajarea unor scări din grătare metalice, cu podeste intermediare şi a unei platforme de belvedere parţial în consolă, toate dotate cu balustrade de protecţie pe ambele laturi; scări de zidărie de piatră; platforme de regrupare din zidărie; trotuar metalic suspendat din oţel inox pe suporturi metalici; instalaţii electrice etc.

Pericol pentru turişti

Peştera Polovragi aparţine rezervaţiei naturale „Cheile Olteţului şi Peştera Polovragi“, obiectiv carstic situat la limita de sud-vest a Munţilor Căpăţânii, pe teritoriul administrativ al comunei Polovragi, judeţul Gorj. Alături de Cheile Olteţului, Mănăstirea Polovragi, Peştera Muierilor şi Cheile Galbenului, constituie puncte de interes major în cadrul circuitelor turistice din arealul Oltenia de sub Munte. Actuala amenajare datează din anul 1986, iar de atunci nu au mai fost realizate modernizări sau prelungiri ale traseului de vizitare, deşi era necesară mai ales reabilitarea instalaţiei electrice, care nu mai prezintă siguranţă din punct de vedere al protecţiei vizitatorilor, umezeala în peşteră fiind foarte mare, comparativ cu alte peşteri. În plus, materialele folosite şi tehnica de iluminare sunt învechite şi depăşite ca termen de valabilitate şi uzură. Sectorul aval al Peşterii Polovragi este amenajat sumar pentru vizitare: nu există o cale unică de circulație amenajată printr-un trotuar delimitat de balustrade laterale pe tot parcursul traseului turistic subteran, existând pericolul alunecării vizitatorilor din cauza pantei traseului, instalaţia electrică este rudimentar proiectată şi fiind postată la vedere, în unele locuri turiştii se pot sprijini de cablurile electrice, nu există amenajări prin care să fie barată şi spălată argila scursă sau alunecată din pereţii şi galeriile laterale peste traseul de vizitare, nu există punct de informare la intrarea în cavitate, intrarea în peşteră este total inestetică, rudimentară şi nepotrivită pentru un turism modern etc. În ceea ce priveşte situaţia actuală a amenajării potecii de acces spre platforma punctului de belvedere, situat vis-à-vis de portalul de intrare în peşteră, deasupra canionului pârâului Olteţ, se evidenţiază următoarele aspecte negative: pe poteca de coborâre nu există trepte săpate în calcar, panta fiind foarte abruptă, iar terenul prezintă neregularităţi pronunţate; poteca este îngustă şi nu asigură dublul circuit, de urcare – coborâre; platforma de belvedere existentă este îngustă, nu are parapet de protecţie şi prezintă un pericol accentuat de cădere în gol a turiştilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS