22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalConstantin Brâncuşi şi arhitectura

Constantin Brâncuşi şi arhitectura

Moto: „S-a născut în 1896 și nu va muri niciodată“. Geo Bogza

A fost, este şi va fi modelul tuturor ce se consumă în artele vizuale.
Arhitectura, artă şi ştiinţă, se integrează, în toată substanţa ei, ideilor şi sentimentelor maestrului transpuse în materiale fără viaţă, însufleţite de geniul său universal.
A realizat în sculptură adevărate miracole, cu adâncă credinţă în Dumnezeu, cu iubire totală faţă de neamul lui românesc, dar, mai ales, cu o capacitate de reprezentare inegalabilă a esenţialului.
A simţit, fără a i se sugera de către cineva, sentimentul că neamul românesc stochează de milenii forme esenţiale ale frumosului în artele vizuale şi muzică, el fiind cel dintâi care a dezvelit, cu îndrăzneală, curaj şi pasiune fără margini, zestrea frumosului depozitat tăcut, în poporul său.
Nu a copiat nimic, nu a prelucrat nimic, ci a croit forme adresate întregii umanităţi, poporul său simţindu-se permanent încorporat în ele.
Nu s-a integrat nici unui curent artistic al vremii sau modei, a fost numai el şi neamul lui pe întregul parcurs al vieţii.
A fost în admiraţia unor celebrii arhitecţi europeni şi americani.
La noi, se detaşează apropierea şi preţuirea reciprocă cu academician profesor arhitect Octav Doicescu, care, urmând exemplul ilustrului său prieten, a extras din zestrea arhitecturii acestui popor axele compunerii esenţiale frumosului în forme, cromatică, integrată naturii noastre româneşti specifice, şi, nu în ultimul rând, ca profesor al multor generaţii de arhitecţi, ne-a implantat, cu o eleganţă fără limite, sămânţa rodului său profesional, extrem de bogat.
Noi, arhitecţii, slujitori ai aceluiaşi popor precum Brâncuşi, trebuie să realizăm lucrări, fără a copia sau prelucra, modele ale zestrei naţionale, consacrate ca valori, ci a materializa în compoziţiile arhitecturale idei şi sentimente pe care le emană aceste modele, clădite cu talent de poporul nostru.
Trebuie să ne slujim profesiunea numai în conjuncţie cu aceste idei şi sentimente pe care Constantin Brâncuşi şi Octavian Doicescu le-au scos la lumină cu atâta pasiune, dragoste şi enorm talent.
• Arhitect Viorel Voia

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS