10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAvem copii excepţionali

Avem copii excepţionali

Veşti bune pentru părinţii ai căror copii împlinesc şase ani până pe 31 august 2012. Dacă anul acesta au fost la grădiniţă, aceştia pot fi înscrişi în clasa I fără să mai participe la evaluările realizate de psihopedagogii şcolari. „Toţi copiii care împlinesc vârsta de şase ani până la 31 august 2012 inclusiv şi care au frecventat grupa mare sau grupa pregătitoare în anul şcolar 2011-2012 au dreptul de a fi înscrişi în clasa I, la solicitarea scrisă a părinţilor/tutorilor legali instituiţi fără o evaluare a dezvoltării psihosomatice“, se arată într-o precizare a Ministerului Educaţiei şi Cercetării, recent postată pe site-ul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj. Singurii care vor fi evaluaţi de specialiştii Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE) Dolj sunt copiii care împlinesc şase ani până la 31 august 2012, dar nu au frecventat grădiniţa şi dacă părinţii doresc să-i înscrie în clasa I. În cazul în care părinţii decid să-i înscrie în clasa pregătitoare, micuţii nu mai au nevoie de evaluare. De evaluare au nevoie şi copiii care împlinesc vârsta de şase ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2012 şi pe care părinţii doresc să-i înscrie în clasa pregătitoare.

573 de preşcolari
din Dolj, aşteptaţi
la evaluări

Potrivit informaţiilor primite de la reprezentanţii ISJ Dolj, conform recensământului copiilor, anul acesta, în Dolj, la clasa pregătitoare sunt aşteptaţi 3.189 de elevi, iar la clasa I sunt aşteptaţi 4.869 de elevi. „În ceea ce priveşte copiii care urmează să participe la evaluarea dezvoltării psihosomatice în vederea înmatriculării în clasa pregătitoare şi în clasa I în anul şcolar 2012/2013, numărul acestora se ridică la 573“, a declarat Cerasela Cremene, inspector de specialitate la ISJ Dolj.

Reprezentanţii CJRAE Dolj au descoperit câţiva copii de excepţie

În cadrul evaluărilor, comisia de specialişti are în vedere atât avizul de la medicul de familie sau de la pediatru, care atestă faptul că preşcolarul este „apt pentru şcoală“, cât şi dezvoltarea fizică şi psihică a preşcolarului. „Avem în vedere coordonatele cognitive, afective, emoţionale, precum şi dezvoltarea limbajului“, a precizat prof. dr. Marinela Claudia Dumitrescu. Aceasta a explicat că micuţii pentru care se solicită evaluarea au în prezent cinci ani şi câteva luni şi până la 31 august nu împlinesc şase ani. Peste 90% dintre aceştia sunt pregătiţi pentru a fi înscrişi în clasa pregătitoare. „Avem şi copii care vor împlini şase ani în februarie, dar părinţii doresc să-i înscrie în grupa pregătitoare“, a adăugat  prof. dr. Marinela Claudia Dumitrescu.

La cinci ani şi câteva luni pot fi înscrişi
în clasa I

„În urma evaluărilor realizate până în prezent, s-au descoperit şi câţiva copii de excepţie care, deşi vor împlini şase ani abia în luna decembrie, au acumulat deja informaţiile necesare pentru a face faţă clasei I fără nici o problemă. Decizia de a înscrie copiii la clasa I rămâne însă la latitudinea părinţilor, care trebuie însă să fie conştienţi de potenţialul copiilor lor“, a adăugat prof. dr. Marinela Claudia Dumitrescu. În urma evaluărilor au fost descoperite şi câteva cazuri, la fel de puţine, în care micuţii au primit recomandarea de a rămâne la grădiniţă până la vârsta de opt ani.

Perioada de evaluare se prelungeşte

Luni şi marţi, la evaluările psihosomatice organizate în Craiova au participat 155 de preşcolari, din care 60 în prima zi. „La evaluarea ce va avea loc pe 29 februarie la Craiova sunt programaţi încă 120 de copii. Având însă în vedere faptul că numărul copiilor ce au nevoie de evaluare este mult mai mare, evaluări vor fi făcute şi în alte zile“, a declarat prof. dr. Marinela Claudia Dumitrescu, directorul CJRAE Dolj.

Unde se fac evaluări

În judeţ, evaluări se vor mai face în Calafat (la Şcoala nr. 2 „Constantin Gerota“, pe 23 februarie), în Filiaşi (Şcoala cu clasele I-VIII, pe 24 februarie), în Băileşti (la Liceul Teoretic „Mihai Viteazul“, pe 27 februarie), la Dăbuleni (Liceul Teoretic „Constantin Brâncoveanu“, pe 28 februarie) şi la Craiova (sediul CJRAE Dolj, pe 29 februarie). Părinţii trebuie să-şi ducă copiii la şcoala cea mai apropiată de localitatea de domiciliu. 

Numere de telefon de ajutor

Părinţii doljeni care doresc detalii suplimentare despre evaluarea copiilor pentru şcoală pot suna la Telverde 0800.816.251, de luni până vineri, între orele 9.00-17.00. Programări pentru evaluări se pot face la 0251.59.02.22, 0351.17.03.73, 0351.17.03.74, în intervalul 9.00-17.00.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS