5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalZăpada de pe acoperişuri, pericol pentru viaţa trecătorilor

Zăpada de pe acoperişuri, pericol pentru viaţa trecătorilor

Cantităţile mari de zăpadă care cad de pe acoperişurile clădirilor, fie că este vorba de instituţii publice, blocuri sau gospodăriile populaţiei, reprezintă un pericol pentru cetățenii din Târgu Jiu. Problema este cu atât mai gravă cu cât au început să apară şi primele victime. O târgujiancă de 38 de ani a ajuns la spital după ce o cantitate însemnată de zăpadă a căzut de pe o copertină, în zona Pieţei Centrale, când femeia se afla la cumpărături. Aceasta a fost transportată la Spitalul Judeţean pentru a i se acorda îngrijiri medicale. Nu a fost prima victimă a zăpezii căzute de pe imobile, mai mulţi cetăţeni prezentându-se în ultima săptămână la Urgenţe pentru a li se acorda primul ajutor. Cadrele medicale au precizat însă că a fost vorba de cetăţeni care au suferit accidente în propriile gospodării şi nu în zone publice, cum a fost cazul tinerei accidentate în Piaţa Centrală.

Firme rupte, geamuri sparte

Echipe ale Poliţiei Locale din Târgu Jiu au marcat ieri mai multe zone din apropierea unor clădiri unde zăpada de pe acoperişuri a produs pagube. De asemenea, au fost semnalizate şi alte puncte din oraş unde exista pericolul să se producă desprinderi ale zăpezii de pe acoperişuri. Potrivit conducerii Poliţiei Locale din Târgu Jiu, zăpada căzută de pe acoperişuri a distrus câteva firme luminoase în zona cinematografului Victoria şi a spart geamurile de la un apartament situat la parterul unui bloc de locuinţe din cartierul 9 Mai. Din cauza creşterii temperaturilor, zăpada s-a topit, iar în cădere a lovit un obstacol şi a ajuns direct în geamurile locuinţei de la parter.

Apel de la primărie

Primăria Târgu Jiu le atrage atenţia tuturor proprietarilor de imobile, persoane fizice sau juridice, că pagubele provocate de zăpada care cade de pe acoperişuri intră în responsabilitatea lor. Conform legii, fiecare proprietar este obligat să îşi administreze clădirea şi să ia măsuri în aşa fel încât să fie evitate orice fel de accidente. O situaţie asemănătoare este şi în cazul ţurţurilor. „Este în responsabilitatea proprietarului clădirii sau a asociaţiei de proprietari să facă toate demersurile pentru a elimina zăpada de pe acoperişuri, acolo unde se poate face acest lucru. Trebuie ca toată lumea să fie conştientă că poate fi pusă în pericol viaţa cetăţenilor din cauza zăpezii care este lăsată pe acoperiş şi poate ajunge în zone intens circulate“, a declarat Ramona Evulescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Târgu Jiu.
Ion Tudor, şeful Poliţiei Locale din Târgu Jiu, a declarat că a încercat să identifice cadrul legal pentru a le putea aplica sancţiuni celor care nu îşi curăţă zăpada de pe acoperiş, însă fără succes. „Nu este prevăzut în mod expres într-un text de lege, în vreo hotărâre a consiliului local sau în vreo ordonanţă ceva legat de zăpada de pe case. În prezent, noi putem să aplicăm amenzi dacă nu îşi iau zăpada din faţa porţii, dacă o aruncă în stradă şi aşa mai departe. Oricum, legislaţia are prevederi generale cu privire la răspunderile pe care le are proprietarul unui imobil, dar ceva care să vizeze în mod expres această speţă nu am găsit. Până la urmă, tot va răspunde proprietarul. Şi la incidentul din Piaţa Centrală, doamna lovită de zăpadă putea să depună plângere, dar am înţeles că nu o va face. Cetăţenii au venit la noi şi au spus că nu se pot urca pe case să înlăture zăpada. Toată lumea poate însă şi este obligată să avertizeze asupra pericolului reprezentat de zăpada care cade, prin marcarea zonei. În cazuri deosebite pot interveni şi anumite instituţii, ca să nu se întâmple lucruri nedorite. Noi, cei de la Poliţia Locală, ne deplasăm în orice zonă şi închidem cu bandă locul unde cade zăpada, şi circulaţia este restricţionată o perioadă în zona respectivă, în majoritate locuri cu circulaţie pietonală.  Este de bun-simţ să se procedeze măcar aşa, dacă nu se poate curăţa acoperişul“, a precizat Ion Tudor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS