5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTaxa radio-TV, scandal naţional

Taxa radio-TV, scandal naţional

CEZ, EON, Enel şi Electrica Furnizare SA cumulează facturile de curent electric cu taxa radio-TV, deşi acest lucru nu este legal. Miza: recuperarea a peste 100 de milioane euro/an. TVR recunoaşte că facturarea trebuie făcută separat.

Reţeta CEZ de cumulare a facturilor de curent cu taxa radio-TV este aplicată de toţi furnizorii de energie electrică din România. Aşa după cum am arătat în numărul GdS din 15 februarie („Taxa radio-TV, între şantaj şi legalitate“), cumularea celor două facturi nu este legală. Cu toate acestea, ea este o practică folosită de filialele Electrica Furnizare SA, dar şi de EON, Enel şi CEZ pentru a şantaja clienţii de utilităţi să achite taxa radio-TV. Aşa cum scriam în numărul de ieri al GdS („CEZ şi TVR alimentează scandalul taxei radio-TV“), scandalul capătă proporţii, pentru că miza depăşeşte 100 de milioane euro/an.

Cine minte?

Prin HG nr. 977 şi 978/2003, privind taxele pentru serviciul public de radio şi TV, colectarea taxei radio-TV se face de către filialele Electrica SA „o dată cu plata energiei electrice consumate“. Fără să ne dăm seama, taxa a intrat în componenţa facturii de energie electrică. Oficial, TVR anunţă că „taxa TV se facturează o dată cu energia electrică consumată, dar pe o factură separată de cea de energie“. Să vedem ce spun, tot oficial, furnizorii de energie electrică. Cumularea facturilor a fost influenţată de „repetatele solicitări ale SRR şi SRTV“, ne-a informat compania CEZ, furnizorul de energie electrică în Oltenia. „Taxa radio-TV apare pe aceeaşi factură cu energia electrică, dar este evidenţiată separat. Aşa apare peste tot“, a spus George Solomon, director de comunicare la EON Energie România SA. La Enel n-am putut sta de vorbă decât cu un operator al serviciului de relaţii cu clienţii, care ne-a informat cu amabilitate că „taxa apare pe aceeaşi factură“, dar că nu o să fim deconectaţi de la reţeaua de curent dacă nu o plătim. Electrica Furnizare SA a încercat un răspuns diplomatic. Întrebaţi dacă taxa radio-TV este inclusă pe factura de curent electric, reprezentanţii companiei au răspuns că „facturarea taxelor pentru serviciile publice de radiodifuziune şi televiziune se face o dată cu facturarea consumului de energie electrică“. La insistenţele noastre, reprezentanţii companiei au admis că „factura se plăteşte cumulat“, dar au menționat că „abonaţii au posibilitatea să declare pe propria răspundere că nu deţin receptoare radio-TV“. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS