18.4 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalEchilibrarea hidraulică dă valoarea facturii la căldură

Echilibrarea hidraulică dă valoarea facturii la căldură

Contorizarea la nivel de apartament a energiei termice pentru încălzire impune echilibrarea hidraulică a instalaţiilor interioare din condominiu. Aceasta se face prin montarea în subsol a unui regulator automat de presiune diferenţială. Montarea cade în sarcina firmelor de repartitoare şi costă între 973 şi 2.281 de lei pe coloană. Nu este necesară echilibrarea hidraulică dacă nu s-au adus modificări la instalaţiile interioare de încălzire din condominiu faţă de proiectul iniţial.

Facturile mari la căldură și diferenţa de cost de la un apartament la altul au acreditat ideea că la noi repartitoarele nu sunt viabile, deşi ele merg foarte bine în ţări precum Germania sau Danemarca. Marea problemă la noi este că s-a mers cu jumătăţi de măsură, adică s-au montat repartitoare, dar nu s-a făcut o echilibrare hidraulică a instalaţiilor interioare dintr-un bloc. Lucru care se impune şi datorită faptului că foarte mulţi proprietari au adus modificări la instalaţiile de încălzire din apartamente, adică au pus un calorifer mai mare sau unul în plus, s-au debranşat şi au instalat centrale individuale. Echilibrarea este pasul care trebuia făcut după contorizarea energiei termice la nivel de apartament cu repartitoare de costuri.
De ce este necesară această echilibrare?  Instalaţia  de încălzire într-un bloc a fost proiectată iniţial pentru livrarea unui anumit debit de căldură. Numai că, acum având aceste robinete cu termostat, locatarul poate închide sau deschide sau poate seta la o capacitate mai mică sau mai mare caloriferul, ceea ce duce la modificarea debitului agentului termic şi implicit la dezechilibrarea sistemului. „Dacă într-un bloc eu am toate corpurile de căldură deschise nu este nici o problemă. Dar dacă o parte dintre acestea sunt închise, debitul trimis pe coloane este mai mare pentru că eu nu am de unde să ştiu şi atunci agentul termic se duce la corpul de căldură care este deschis, iar acela va înregistra un consum mai mare. Dacă am făcut echilibrarea hidraulică, atunci sunt avertizat. Adică montez atât pe tur, cât şi pe retur un sistem din două echipamente care are nişte prize de presiune şi o vană reglabilă, acesta este regulatorul automat de presiune diferenţială. Montarea acestuia cade în sarcina firmelor de repartitoare, pe banii proprietarilor. Care este rolul acestui regulator? Când mai multe corpuri de încălzire sunt închise, diferenţa de presiune tur-retur creşte, vana sesizează şi începe să închidă automat, acţionată de presiunea pe care o citeşte. Invers, când corpurile de căldură deschid, scade diferenţa de presiune dintre cele două şi vana deschide mai mult. Neavând această adaptare între cererea de căldură pe care o dictează închiderea sau deschiderea robinetelor şi debitul de căldură care urcă pe conducta de ducere, locatarii vor plăti în mod inegal şi vor exista discuţii între ei“, a spus ing. Florentin Dănăricu, din cadrul Regiei Autonome de Termoficare Craiova.

Există asociaţii care au făcut echilibrarea hidraulică
   
În Craiova, foarte puţine asociaţii de proprietari au făcut această echilibrare hidraulică. Firmele de repartitoare fie nu le-au înștiințat că trebuie făcut acest lucru, fie firmele le-au spus, dar proprietarii au refuzat din cauza costurilor ridicate. Una dintre asociaţiile din Craiova care a recurs la echilibrarea hidraulică este Asociaţia de proprietari nr. 42 Turn-Institut. „Noi am făcut această echilibrare acum câţiva ani, în 2009. Atunci am plătit pentru 14 coloane 120 de milioane de lei, pentru regulatoare. A meritat pentru că s-au redus facturile. Nu mai avem probleme nici cu zgomotul pe care îl făceau coloanele, care vibrau din cauza dezechilibrului“, a explicat preşedintele Asociaţiei nr. 42 Turn-Institut, Teodor Florescu.
Şi în cazul blocurilor cu mai multe centrale se impune echilibrarea hidraulică. Acolo unde există centrală de apartament, corpul de încălzire este tăiat, deci căldura pe coloană trebuie redusă. Orice modificare în sistem influenţează, inclusiv montarea unui calorifer în plus într-un apartament. Din cauza neefectuării echilibrării hidraulice, sumele rezultate din calculul costului energiei termice sunt nereale, aberante.

Costuri
Costurile unui astfel de regulator sunt diferite în funcţie de diametrul nominal. Cel mai mic preţ pentru montaj coloane tur-retur este de 973 de lei pentru coloane cu diametrul de 15 şi ajunge la 2.281 de lei pentru coloane cu diamentrul nominal de 40. Alte preţuri sunt: la un diametru de 20, preţul este de 1.140 de lei, la coloane cu diametrul de 25, costurile sunt de 1.428 de lei, iar la un diametru de 32 – 1.751 de lei. Pentru un bloc, aceste costuri se înmulţesc cu numărul de coloane care pleacă din subsol.

Dezechilibrul sistemului le-a adus o centrală
Iată ce s-a întâmplat în Piteşti din cauza unui astfel de dezechilibru al sistemului de furnizare de energie termică. O familie va primi o centrală termică din partea societăţii de termoficare din oraş deoarece în cartierul respectiv nu mai există alţi abonaţi la sistemul centralizat de încălzire, iar conducerea furnizorului de agent termic şi apă caldă spune că este mai mică o astfel de investiţie decât să livreze energie termică la un singur consumator.
„Este mult mai ieftin să le cumpărăm oamenilor o centrală termică. Este un apartament într-o zonă unde nu mai există alţi abonaţi şi unde, când se livrează căldură, din cauza distanţei dintre punctul termic şi apartament, agentul termic ajunge la parametri necorespunzători. Deci, ar fi mai bine să le achiziţionăm o centrală“, a declarat purtătorul de cuvânt al Societăţii de Termoficare Piteşti, Sorin Apostoliceanu. (sursa Cancan)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS