Transport gratuit pentru pensionari

Autori


Solomon propune ca vârstnicii cu pensii sub 1.000 de lei să aibă gratuitate pe mijloacele de transport în comun ale RAT Craiova

 După ce l-a acuzat pe Mărinică Dincă de „propuneri populiste“ pentru că propusese să se dea încă șase milioane de lei către RAT, primarul Craiovei, Antonie Solomon, vine la rândul lui cu cea mai populistă propunere a sa: plimbare gratis pentru vârstnicii cu pensii sub 1.000 de lei.

Subvenţii pentru toţi

De fapt, propunerea municipalităţii care va fi luată în discuţie în şedinţa de joi a consiliului local este mai complexă, vizând mai multe facilităţi pentru anumite categorii de persoane pe mijloacele de transport în comun ale Regiei Autonome de Transport (RAT) Craiova. Cea mai importantă este gratuitatea pentru pensionarii cu domiciliul în Craiova şi un venit net din pensie de până la 1.000 lei/lună. Pensionarilor craioveni care au venit net din pensie de peste 1.000 lei/lună le va fi acordată o subvenţie de 50% din orice tip de abonament RAT. Pe lângă aceştia, elevii şi studenţii care frecventează cursurile de zi la instituţiile de învăţământ autorizate din municipiu vor primi şi ei o subvenţie de 50% din preţul abonamentului, dar numai pe o singură linie de transport în comun al RAT.

O altă noutate o constituie faptul că pensionarii care beneficiază de gratuitate nu mai trebuie să meargă la ghişeele RAT pentru a-şi procura abonamente gratuite, ci pot circula doar pe baza actului de identitate şi a cuponului de pensie din luna anterioară. Celelalte categorii de beneficiari ai acestor subvenţii pe transportul în comun îşi vor putea procura abonamentele la preţ redus, pe bază de act de identitate şi cupon de pensie sau adeverinţă de elev/student. Aceste facilităţi pe transportul în comun sunt propuse să intre în vigoare de la 1 martie.

Calculele făcute de RAT şi Primăria Craiova indică faptul că vor beneficia de gratuitate pe mijloacele de transport aproximativ 44.220 de pensionari cu pensii nete sub 1.000 de lei. Acestora li se adaugă circa 23.900 de pensionari cu venituri nete din pensie de peste 1.000 de lei, care vor putea beneficia de subvenţionarea a 50% din valoarea abonamentelor RAT.


„Am ținut cont de numeroasele solicitări venite din partea pensionarilor craioveni și, așa cum am spus în repetate rânduri, am făcut-o numai după ce am găsit cadrul legal, dar și condițiile financiare care să permită luarea unei astfel de decizii. Nu era de dorit să aducem pierderi și mai mari la Regia de Transport, ci să găsim soluția prin care bugetul asigurat de consiliul local să poată permite și includerea acestor facilități. Mă bucur că am găsit aceste soluții și că peste 60.000 de pensionari din Craiova, care au muncit pentru acest oraș, vor merge gratuit cu mijloacele de transport în comun, ori vor plăti doar jumătate din contravaloarea abonamentului“, a declarat Antonie Solomon, primarul municipiului Craiova.

Într-adevăr, în raportul întocmit de Nicolae Pascu, directorul executiv al Direcţiei Economice din Primăria Craiova, se arată că municipalitatea a găsit o nouă variantă de finanţare a acestor subvenţii, „prin acoperirea diferenţei dintre costurile înregistrate la operatorul de transport pentru efectuarea serviciului şi sumele efectiv încasate ca urmare a efectuării transportului“, modalitate reglementată prin Legea nr. 92/2007 a transportului public local. „Această modalitate de finanţare permite ca aproximativ 75% din întreaga sumă aprobată prin buget pentru RAT Craiova să rămână la regie, nemaifiind purtătoare de TVA“, susţine directorul Pascu în respectivul raport.

Potrivit acestuia, suma de 13.000.000 de lei prevăzută în bugetul Consiliului Local Municipal Craiova pe anul 2012 pentru susţinerea RAT asigură funcţionarea operatorului de transport, „existând posibilitatea ca pe parcursul anului bugetar să fie suplimentată în funcţie de evoluţia costurilor operatorului de transport“. Nu se specifică însă sursa de finanţare, astfel că n-ar fi exclus ca, după două-trei luni, subvenţiile să fie oprite din lipsă de bani.

Costuri

În condiţiile în care un abonament RAT pe toate liniile costă 80 de lei, contravaloarea călătoriilor gratuite pentru cei 44.200 de pensionari cu pensii sub 1.000 de lei, pe o perioadă de zece luni (martie-decembrie 2012) ar costa bugetul local peste 35 de milioane de lei (350 de miliarde de lei vechi), adică de circa trei ori mai mult decât subvenţia alocată RAT prin bugetul local aprobat la începutul acestei luni. Iar asta fără să se ia în calcul subvenţiile pentru celelalte categorii de pensionari, pentru elevi, studenţi, veterani, revoluţionari şi persoane cu handicap.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 21 februarie 2012

Actualitate

» Omul-păianjen cu carte de muncă
» Franţa: Perioada de arest preventiv al lui Dominique Strauss-Kahn va fi prelungită
» Plătitorii de impozit pe profit, păsuiţi
» Cielo în flăcări pe Calea Bucureşti
» CEZ şi TVR alimentează scandalul taxei radio-TV
» ONU: Risc sporit de inundaţii în Europa de Est, inclusiv în România
» UE insistă asupra eliberării Iuliei Timoşenko din închisoare
» Vâlcea: Tineri arestaţi pentru ultraj, după ce au atacat un echipaj de poliţie
» Gorj: Circulaţie rutieră restricţionată în Defileul Jiului
» Guvernul acordă ajutor financiar judeţelor afectate de zăpadă şi viscol
» IGPF: 248 poliţişti de frontieră au fost cercetaţi penal anul trecut, pentru fapte de corupţie
» CFR Călători va disponibiliza peste 1.000 de angajaţi în luna martie
» Grecia: Demonstraţie de protest, programată pentru mâine în centrul Atenei
» Maşină prinsă sub zăpadă în Drobeta Turnu Severin
» Vâlcea: Trafic rutier blocat după ce un copac tăiat a doborât cinci stâlpi de electricitate

Local

» Solomon TV
» Transport gratuit pentru pensionari
» Şi-a pierdut viaţa într-un incendiu
» Polițiștii au confiscat peste 1,7 tone de carne
» Pompierii din cadrul ISU sar în ajutorul sinistraţilor
» A cedat asfaltul sub roţi
» A găsit 30.000 de lei şi i-a dus la poliţie
» Start la evaluările preşcolarilor

Gorj

» Avarie la conducta de apă a comunei Roşia de Amaradia
» 11 centre de evaluare în Gorj

Sport

» Raul a marcat golul 400
» Realul defilează, Barca mai speră
» Villas-Boas, pe făraş
» Cristi Neamţu, comemorat de fani
» Mutu şi Torje, şterşi
» Cardoso nu vrea pe dreapta
» Voina: Nu avem timp să plângem
» Cea mai bună clasare pentru Niculescu
» Craioveanca Ancuţa Vlad, vicecampioană la box
» Ioana Doagă, tot mai aproape de Londra

Bani & Afaceri

» Sancţiunile, cu temeiul legal, care se pot aplica pentru aceeaşi faptă de nevărsare a impozitelor sau a contribuţiilor cu reţinere la sursă
» Creditorii nu mai cer insolvenţa

Sanatate

» S-a epuizat plafonul pentru analize la Spitalul Judeţean

Magazin

» Gripa, „regina“ sezonului rece
» Tinereţe fără bătrâneţe
» HOROSCOP
» Antonio Banderas, în rolul lui Pablo Picasso
» Britney Spears, bună de plată
» Liv Tyler, la microfon
» „Las Fierbinţi“ începe la PRO TV pe 1 martie
» Bancul zilei
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Jocuri pentru minte
» Vremea în Oltenia
» Ia te uită!

Top