11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalApa curge pe pereţi, proprietarii se ceartă

Apa curge pe pereţi, proprietarii se ceartă

Ultimul etaj al clădirii Spitalului „Filantropia“, unde se află Clinicile Medicale II şi III, nu mai poate fi folosit din cauza infiltraţiilor apărute după topirea zăpezii. Pentru imobil, spitalul se judecă însă cu Casa de Pensii Dolj.  

La Spitalul Municipal „Filantropia“ din Craiova este nevoie urgentă de reparaţii la acoperişul clădirii în care funcţionează Clinicile Medicale II şi III. La fiecare ploaie, apa se infiltrează prin pereţi, iar ultimul etaj devine impracticabil. Bolnavii sunt mutaţi la etajul trei, iar angajaţii se chinuie să scoată apa care se scurge prin tavan şi care de multe ori afectează şi celelalte niveluri. Pereţii se udă, iar cadrele medicale se tem să nu apară şi vreun scurtcircuit la instalaţiile electrice. În această situaţie se prezintă şi acum clădirea, după ce zăpada de pe acoperiş a început să se topească, iar bolnavii au fost transferaţi cu un etaj mai jos.      
„Din 2009, de fiecare dată când plouă sau când este zăpadă, apa se infiltrează la ultimul etaj, unde este Clinica Medicală II. Pacienţii sunt mereu mutaţi la etajul trei, unde este tot aceeaşi secţie. În acest moment, cred că sunt vreo 20 de internaţi pe această secţie“, a precizat managerul Spitalului „Filantropia“, dr. George Bogdan Ungureanu. Acesta susţine că spitalul are astfel de probleme de când primăria s-a apucat să repare acoperişul clădirii, dar s-a oprit din lucrări după ce imobilul a fost câştigat în instanţă de Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Dolj. „Primăria urma să facă un atic, dar s-a pierdut procesul cu Casa de Pensii şi nu a mai continuat lucrarea. Începuseră să repare şi zidurile, însă investiţia s-a oprit brusc. Clădirea a devenit a Casei de Pensii, dar ei se judecă acum cu noi pentru spaţiu“, a adăugat dr. Ungureanu.

„O să-i dăm afară cu jandarmii“

Cum Primăria Craiova, considerată iniţial proprietară, nu a mai putut repara clădirea, iar spitalul nu şi-a permis să facă lucrări din cauza datoriilor mari către furnizori, situaţia nu a putut fi remediată. În prezent, Casa Judeţeană de Pensii aşteaptă ca imobilul să fie evacuat de cei de la spital, pentru a se putea muta acolo şi a încerca să facă reparaţiile necesare. Directorul CJP Dolj susţine că ar putea să obţină de la minister fonduri pentru reparaţii, dar nu are cum să ceară atâta timp cât clădirea este încă folosită de spital.
„Există o hotărâre definitivă şi irevocabilă pentru clădire în favoarea noastră, după ce ne-am judecat pe toate căile. Am făcut, şi cadastru, şi intabulare pe numele Casei de Pensii. Dacă m-ar lăsa în clădire, m-aş apuca să repar. Aş cere fonduri pentru o reamenajare, dar nu pot. Cred că până la urmă o să fac plângere la Parchet ca să-i evacuez de acolo. Ei se prevalează de faptul că sunt instituţie de interes local şi că nu pot să plece de acolo. Dar eu le zic de doi ani să se mute, pentru că sunt absurd să-i trimit aşa în stradă. Am aşteptat să-şi găsească altă locaţie şi să elibereze treptat câte un nivel, dar nu au făcut nimic. Nici nu repară, dar nici nu eliberează clădirea“, a spus Daniel Baciu, directorul Casei de Pensii Dolj. Acesta a mai menţionat că în clădirea cu pricina ar urma să funcţioneze Casa de Pensii, pentru că „imobilul unde stăm acum este revendicat“. „Dorim să ne mutăm în locul spitalului. Păi ce facem, ne trezim noi în stradă?“, a completat Baciu.
Directorul CJP Dolj afirmă că ar exista şi un protocol cu primăria şi Spitalul „Filantropia“, în care se precizează că imobilul aparţine Casei de Pensii, iar unitatea medicală recunoaşte noul proprietar. „Există un protocol prin care ei ar fi trebuit să părăsească clădirea într-un an-doi, dar nu au vrut să-l respecte. Spitalul a şi recunoscut în scris că noi suntem proprietarii. O să vin cu jandarmii şi cu executorul şi o să-i dăm afară din clădire, pentru că nu vor să respecte legea“, a mai spus Daniel Baciu. În procesul câştigat cu primăria, directorul Casei de Pensii Dolj spune că a contat un titlu de proprietate din 1936, prin care se arăta că imobilul de lângă fosta Curte de Apel a aparţinut fostei Case de Asigurări Sociale a Pensionarilor.

Spitalul va face reparaţiile cu banii primăriei

Conducerea Spitalului „Filantropia“ nici nu vrea să audă de părăsirea clădirii. Managerul Bogdan Ungureanu infirmă faptul că spitalul ar fi recunoscut dreptul de proprietate al Casei de Pensii asupra clădirii şi aşteaptă decizia instanţei. După ce a câştigat procesul cu primăria, Casa de Pensii este acum în proces cu spitalul. „Clădirea este în administrarea spitalului din 1948, iar în procesul cu noi instanţa nu s-a pronunţat în favoarea lor. Dimpotrivă, la prima înfăţişare au pierdut, iar acum au făcut recurs. Eu nu văd o instanţă care să scoată bolnavii în stradă ca să ia Casa de Pensii o clădire. Primăria le-a propus la schimb o şcoală, dar ei au refuzat şi au spus că vor clădirea spitalului“, a explicat dr. George Bogdan Ungureanu.  „După ce au câştigat în 2009, au vrut să ne execute, dar executorul şi-a declinat competenţa. Nu s-a semnat nici un protocol, a fost un acord să mai stăm doi-trei ani când şi-a reluat atribuţiile primarul Antonie Solomon“, a adăugat managerul de la „Filantropia“. Acesta susţine că reparaţiile necesare se vor face în acest an, cu banii primiţi de la primărie. „Banii de la bugetul local care vin în acest an îi vom folosi pentru reparaţii. Într-o clădire pentru care te judeci nu poţi face investiţii, dar reparaţii da“, a precizat dr. Bogdan Ungureanu.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS