13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjProfesorii din Glogova şi Turburea, fără salarii

Profesorii din Glogova şi Turburea, fără salarii

Cadrele didactice de la unităţile şcolare din comunele gorjene Glogova şi Turburea nu şi-au primit salariile aferente lunii ianuarie şi ameninţă cu greva dacă situaţia nu se va rezolva în perioada următoare. Bugetele locale ale comunei nu au fost votate nici până în prezent de consilierii locali.

Peste 70 de cadre didactice din comunele gorjene Glogova şi Turburea nu şi-au primit salariile aferente lunii ianuarie din cauza faptului că bugetele locale ale celor două localităţi nu au primit votul consilierilor locali. Din CL Glogova fac parte şi doi profesori care au votat împotriva trecerii bugetului, votând în acelaşi timp să nu îşi primească salariile. Potrivit edilului Ion Şalapa, nici cei 17 angajaţi ai Primăriei Glogova şi nici cei 30 de profesori nu au primit banii. „Am organizat trei şedinţe de CL şi bugetul tot nu a trecut. Nu sunt de acord consilierii locali şi nu vor să voteze. La ultima şedinţă s-au prezentat doar cinci consilieri din 11. În zece zile am organizat trei şedinţe. Avem doi consilieri care sunt profesori, chiar şi ei au votat împotriva bugetului. Dacă bugetul nu trece de CL, nu îşi vor primi salariile nici angajaţii primăriei, nici profesorii. Am solicitat ajutor de la prefectură. Încercăm săptămâna cealaltă să organizăm  altă şedinţă“, a declarat Ion Şalapa, primarul comunei Glogova.

Angajaţii Primăriei Turburea şi-au luat salariile

Nici la Turburea membrii consiliilor locale nu se prezintă la şedinţele convocate, bugetul nefiind votat nici aici. Angajaţii Primăriei Turburea şi-au primit salariile, singurii oropsiţi fiind cadrele didactice şi asistenţii persoanelor cu handicap. Dascălii ameninţă cu greva dacă nu îşi vor primi lefurile în cel mult şapte zile. „Nu este corect. Suntem 41 de cadre, unii fac naveta, sunt oameni cu datorii în bănci, oameni care nu au cum să se descurce. Unii dintre ei nu vor mai veni la şcoală, nu îşi mai permit să plătească naveta. Este prima dată când se întâmplă aşa ceva. Nu vom mai intra la ore dacă într-o săptămână nu se rezolvă situaţia. Ar trebui ca aleşii locali să se gândească la binele oamenilor“, a spus Constantin Popescu, profesorul coordonator al Şcolii Poiana din comuna gorjeană Turburea. „Au tot dreptul să facă grevă. Am avut trei şedinţe de CL şi consilierii nu au vrut să voteze  bugetul. Pe ianuarie nu s-au dat salariile. Din păcate, consilierii nu pricep că nu votează bugetul lui Bârcă, ci al comunei Turburea“, a afirmat edilul Ion Bârcă, de la Turburea.

Prefectul ameninţă
cu parchetul

Dascălii speră ca lucrurile să se rezolve, mai ales că pe fir a intrat şi Liviu Andrei, prefectul de Gorj. „Împiedicarea adoptării bugetului comunelor Turburea şi Glogova de către consilierii respectivi reprezintă un abuz în serviciu, faptă incriminată de Codul Penal, iar dacă problema nu va fi rezolvată, ne vom afla în situaţia de a sesiza organele de cercetare penală, lucru pe care nu ni-l dorim. Atragem atenţia că membrii consiliului local care, în mod nejustificat şi nemotivat, au refuzat şi refuză să participe la şedinţele din Turburea şi Glogova, cu scopul împiedicării adoptării bugetelor locale, se fac direct răspunzători de eventualele prejudicii produse unor persoane fizice sau juridice, faţă de care primăriile în cauză au de efectuat anumite plăţi“, se spune într-un comunicat al Prefecturii Gorj. Şeful ISJ Gorj, Justin Paralescu, a spus că banii există, căci de la Ministerul Educaţiei au fost viraţi în conturile Primăriei Turburea. „Dacă nu este aprobat bugetul local, este în van tot. Banii există, dar nu îi poate da profesorilor. Sperăm să se rezolve problema cât mai repede. Aceeaşi problemă este şi la Glogova“, a explicat Justin Paralescu, şeful ISJ Gorj. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS