13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDragoş... merge mai departe

Dragoş… merge mai departe

Dragoş Bistriceanu s-a născut în anul 2008, în Craiova. El suferă de hemipareză, epilepsie, astm, microcefalie, întârziere globală în dezvoltarea neuropsihomotorie severă. Părinţii săi au luptat din primele zile de viaţă ale micuţului ca băiatul să facă progrese. Au făcut eforturi, uneori supraomeneşti, au cerut sprijinul celor din jur ca să meargă cu el la tratament, la recuperare atât în ţară, cât şi în străinătate. Evoluţia bună i-a încurajat.

Nu îl mai văzusem pe Dragoş de un an, deşi am ținut legătura cu părinţii lui, care ne-au transmis tot timpul cum a evoluat copilul lor, cum au ajuns la consultaţii în Italia, la recuperare în Ucraina… Într-adevăr, Dragoş a evoluat. Cu paşi mărunţi, ce-i drept, dar a evoluat.
Stă în scaunul lui special în timp ce mama îl pregăteşte pentru masa de prânz. Priveşte atent în jur cu aceiaşi ochi mari. Râde şi îşi întinde mânuţele. Este curios. Tot ce este nou în jurul lui, un lucru, o persoană îi atrage atenţia. Gângureşte, apoi se îndreaptă către mama ca şi cum ar aştepta o confirmare din partea ei. „Ce este, Dragoş? Vorbeşte! Hai, vorbeşte, mama!“, îl îndeamnă Daniela Bistriceanu. Copilul scoate doar câteva sunete îngânate. Nu vorbeşte încă, deși are trei ani și jumătate. Abia rosteşte uneori mama, dar părinţii au încredere. Îi sorb fiecare sunet.
Mama începe să povestească despre evoluţia lui, cum au strâns fiecare bănuţ donat şi au mers în Italia la analize. Aici, diagnosticul lui Dragoş a fost confirmat şi tot de aici au venit şi încurajările. „Am ajuns în Italia, la Clinica Bambino Gesu. I-am făcut toate analizele. Aici ne-au spus că pentru el cea mai importantă este recuperarea. Nu am stat nici o clipă pe gânduri. Ne-am lăsat pe noi, am cerut ajutorul celor din jur şi am mers şi în Ucraina, la recuperare. Aici au aparate pe care clinicile de la noi nu le au. Lucrează foarte mult cu bolnavii. Uneori, mi se părea că sunt foarte agresivi, dar a dat rezultate. Acum poate să stea singur în fund. Se ridică singur, dacă este culcat. Sunt semne. Nu vi se pare?“, întreabă mama. Este o întrebare dezarmantă, căreia nu-i poţi răspunde cu nu.

Un aparat pentru Dragoş

Acum, Dragoş face recuperare acasă în fiecare zi cu specialişti şi la sfârşit de săptămână chiar cu mama, care a „furat“ din metodele pe care le-a văzut la Clinica din Ucraina. „Trebuia să mergem din nou. Dar ne-am gândit că de banii pe care i-am cheltui pe drum şi cu statul acolo putem să cumpărăm un aparat de recuperare, care să-l ajute mai mult timp de acum înainte. Îl ajută pentru picioruşe şi pentru mânuţe. Ne gândim şi noi cum ar fi mai bine“, explică Daniela Bistriceanu. Este întreruptă din când în când de copilul care încearcă să se agaţe cu mâinile de braţele ei. Ceva îl deranjează şi vrea cu tot dinadinsul în braţele mamei. Plânge şi îşi ascunde faţa la pieptul ei, apoi întoarce capul şi priveşte în jur. Alături, pe canapea, surioara mai mare, Alexandra, o priveşte și îi zâmbeşte. Tânjeşte după afecţiune pentru că tati şi mami sunt mai tot timpul preocupaţi cu Dragoş.
Tatăl lui Dragoş, Viorel Bistriceanu, explică: „Ne-am interesat. Am întrebat în stânga şi în dreapta. Un aparat pentru recuperare similar cu cel de la Clinica din Ucraina se fabrică în Germania şi este adus la noi în ţară de o firmă din Bucureşti. Am ales cea mai ieftină variantă. Este un aparat Motomed Viva 1 şi costă peste 3.200 de euro. Trebuie să găsim banii ăştia cât mai repede“. 

„La noi le dă o mizerie de baston“

„Motomed este un aparat de recuperare. El poate fi îmbunătăţit cu diverse accesorii. Familia Bistriceanu a ales cea mai ieftină variantă Motomed Viva 1, care este folosit pentru recuperare atât la nivelul membrelor inferioare, cât şi membrelor superioare. Costul aparatului este de 3.213 euro fără TVA, din care ei au dat un avans de peste 9.000 de lei. În astfel de situaţii, noi încheiem un contract şi le dăm o perioadă de graţie de trei – patru luni să achite toată suma. În caz contrar le luăm acest aparat. Producătorul acestui aparat este din Germania, unde casa de sănătate suportă în mare parte costurile unui astfel de aparat. La noi le dă o mizerie de baston sau un scaun cu rotile, nici ăla din aluminiu“, a precizat Nina Zamfir, administratorul unei firme de aparatură pentru recuperare din Bucureşti.

Motomed

Acesta este un aparat de terapie a mişcării, cu animaţie motorică pentru oamenii cu paralizie flască şi hipotonie musculară. Recuperarea cu acest aparat poate fi făcută prin antrenament pasiv (cu ajutorul motorului) sau activ, cu forţa musculară proprie împotriva unei forţe de frânare. Funcţia servo a aparatului permite pacienţilor cu forţe musculare reduse să se antreneze singuri. Indicaţii: scleroză multiplă, paralizii cauzate de traumatisme vertebro-medulare (paraplegie,tetraplegie), apoplexie, paralizii spastice, Parkinson.


Ajutor umanitar

Vă cerem sprijinul pentru a-l ajuta şi de această dată
pe Dragoş.
Pentru cei care vor să facă donaţii, anunţăm numerele de cont:
Cod IBAN EUR: RO40INGB0000999902229930
Cod IBAN RON: RO46INGB0000999902229919

Număr de contact 0763.16.80.11, Bistriceanu Viorel
Vă mulţumim!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS