10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSoarta câinilor, decisă politic

Soarta câinilor, decisă politic

Folosirea unei foste ferme zootehnice pe post de adăpost pentru câini n-a fost acceptată în Consiliul Local Craiova pentru că ideea venea de la PDL

Politica e ciudată. Pe unii îi face să voteze împotriva unor idei pe care le apreciază, însă au marele „defect“ de a proveni de la un partid pe care nu-l agreează. Aşa pare să se fi întâmplat cu o iniţiativă PDL ce privea câinii de pe străzile Craiovei.

Propuneri pe aceeaşi temă

Încă de joi, 19 ianuarie, PDL Craiova anunţase într-o conferinţă de presă că va solicita alocarea prin bugetul local al anului 2012 a unor sume mai mari pentru Salubritate, cu destinaţie precisă: Serviciul de Ecarisaj. „Principalul obiectiv este să luăm cât mai mulţi câini din stradă, pentru că această situaţie a devenit aproape insuportabilă. Vom cere pentru asta un buget de patru-cinci ori mai mare pentru Ecarisaj“, a declarat viceprimarul Mărinică Dincă, ce ocupă şi funcţia de preşedinte al PDL Craiova.
Câteva zile mai târziu, preşedintele PSD Craiova, Mihai Fifor, şi liderul consilierilor locali ai PNL, Pavel Badea, anunţau şi ei, într-o conferinţă de presă comună, că una dintre priorităţile USL pe plan local o reprezintă găsirea unei căi de rezolvare pentru cea mai mare problemă a Craiovei: câinii vagabonzi. „Vom solicita alocarea fondurilor necesare pentru un studiu de impact, un studiu de fezabilitate şi o achiziţie de teren pentru un nou adăpost canin, de mari proporţii, pe care noi l-am dori în afara Craiovei, dacă pe teritoriul municipiului nu mai sunt terenuri“, a spus Fifor.
După alte câteva zile, chiar în preajma şedinţei din 2 februarie, când legislativul local urma să-şi dea votul pe bugetul Craiovei, pedelistul Dincă a venit cu o idee pe aceeaşi temă, dar mai ieftină şi mai rapidă decât varianta USL. „Toţi vrem să luăm câinii cât mai repede din stradă pentru că din ce în ce mai mulţi oameni sunt muşcaţi de câini. Ăsta e obiectivul principal – să luăm cât mai mulţi câini din stradă, iar pentru asta nu trebuie neapărat să construim un nou adăpost, ci ne-ar fi de ajuns un spaţiu deja existent şi care să nu pună problema de avize. O soluţie ar fi ca Salubritatea să închirieze într-o comună apropiată Craiovei o fermă dezafectată, unde să ducă mai mulţi câini“, susţinea liderul PDL Craiova.

USL a bătut palma cu Solomon

Pentru a pune în practică ideea, Dincă a propus alocarea către Salubritate, cu această destinaţie specială, a sumei de 1,2 milioane de lei pentru prinderea, sterilizarea, transportul şi întreţinerea câinilor într-un asemenea spaţiu închiriat. Nu era vorba de bani în plus daţi Salubrităţii, ci doar de mărirea sumei destinate Ecarisajului în cadrul aceleiaşi alocaţii bugetare a Salubrităţii.
În cadrul comisiilor de specialitate, această idee a fost apreciată de consilierii locali din toate partidele. Părea că va fi susţinută prin votul tuturor în cadrul şedinţei Consiliului Local Craiova. N-a fost să fie aşa… Când s-a trecut la vot, nici consilierii locali ai PSD, nici cei ai PNL n-au votat pentru. Între timp, căzuseră la pace cu primarul Antonie Solomon, care nu acceptase varianta lui Dincă, ci pe aceea a lui Fifor, sens în care primăria îşi asuma alocarea a 2.000 de lei pentru un studiu de impact şi a 30.000 de lei pentru un studiu de fezabilitate în vederea construirii unui nou adăpost canin. Unde? Nu se ştie!
Nici măcar pedeliştii n-au votat toţi în favoarea acestei idei, ci doar opt dintre ei au ridicat mâna. Amendamentul a picat aşadar, neîntrunind voturile necesare.

După război, mulţi viteji…

După ce bugetul a trecut în varianta Solomon+PSD+PNL, reprezentanţii opoziţiei au început să recunoască faptul că, până la urmă, ideea pedeliştilor privind închirierea unei ferme în apropierea Craiovei, pentru a o transforma în adăpost de câini, nu era deloc rea.
„E o propunere OK, care ar putea fi luată în calcul ca o potenţială soluţie pentru rezolvarea problemei câinilor vagabonzi de pe străzile Craiovei. O asemenea variantă ar putea fi considerată eficientă, dacă este rapidă şi ieftină“, a declarat zilele trecute Mihai Fifor, preşedintele PSD Craiova.
„N-ar fi o soluţie rea, în sensul că ar fi foarte multe ferme nefolosite în apropierea Craiovei. Indiferent de la cine vine, ideea închirierii în zona limitrofă a municipiului a unei ferme care să fie amenajată ca adăpost canin mi se pare viabilă. Trebuie găsită cât mai repede o rezolvare a problemei câinilor de pe străzile Craiovei. Chiar dacă sunt crotaliaţi şi sterilizaţi, asta nu înseamnă că nu sunt periculoşi“, a spus, la rândul său, consilierul PNL, Pavel Badea.
Culmea este că astfel de locaţii chiar există, nu departe de Craiova. „Cea mai apropiată astfel de fermă este în comuna Şimnicu de Sus, satul Izvor. Clădirile sunt proprietate privată, însă, din câte ştiu, sunt nefolosite de mulţi ani. Cu o investiţie medie, acele spaţii – din câte ştiu, e vorba de opt grajduri cu spaţii pentru hrană şi personal – ar putea fi transformate rapid într-un astfel de adăpost pentru câini. Fostul complex zootehnic are şi gard. Există acolo şi dotări sanitar-veterinare, ce ar fi binevenite pentru activitatea de castrare a câinilor“, a declarat consilierul superior Ion Gavrilescu, purtător de cuvânt al Direcţiei Agricole Dolj.

Decizii de partid

Potrivit reprezentanţielor Direcţiei Agricole, la Şimnicu de Sus ar exista şi altă fermă zootehnică nefolosită, în afara celei de la Izvor. O fostă fermă zootehnică, la rândul ei disponibilă, ar fi şi în Breasta. Aşadar, variante ar exista. Şi, totuşi, opoziţia n-a votat-o. De ce? O explicaţie ar avea-o consilierul PSD, Gheorghe Nedelescu.
„A fost o decizie la nivel de partid ca să votăm bugetul în forma negociată cu executivul. Această formă prevedea şi bani pentru un studiu de fezabilitate pentru un nou adăpost canin, studiu care să ne arate, de fapt, ce avem de făcut pentru a rezolva problema câinilor, întrucât adăpostul de acum nu mai este suficient. Eu îmbrăţişez orice variantă care să rezolve situaţia cât mai repede şi cât mai ieftin, indiferent că va fi vorba de un adăpost nou sau vom folosi o fostă fermă zootehnică pe care s-o transformăm“, a spus Nedelescu.
Cât despre consilierii locali liberali, aceştia nu au dorit să comenteze votul. Potrivit unor surse liberale, însă, Biroul Permanent Municipal al PNL ar fi dat la rândul său o decizie care-i obliga pe toţi consilierii locali liberali să voteze atât împotriva bugetului, cât şi a propunerilor PDL.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS