10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjIadul alb a pus stăpânire şi pe Gorj

Iadul alb a pus stăpânire şi pe Gorj

În comuna gorjeană Bălăneşti, 18 persoane din satul Blidari nu mai pot ajunge la magazinele din centrul comunei, din cauza drumului înzăpezit. Satul este despărţit de centrul comunei de o pădure, iar drumul de legătură a devenit impracticabil. Primarul Radu Rotaru a declarat că le-a dus celor 18 persoane alimente: „Am urcat cu un tractor 4×4, altfel nu se putea. Avem două utilaje, am deszăpezit toată noaptea, dar se pune la loc. Se circulă în condiţii de iarnă. Doar la Blidari sunt probleme“.

Ambulanţe împotmolite în omăt

Mai multe ambulanţe au rămas împotmolite în zăpada foarte mare de pe drumurile comunale. Personalul medical de pe o ambulanţă, care trebuia să asigure asistenţa de urgenţă unei persoane cardiace din satul Didileşti, comuna Câlnic, a trebuit să meargă pe jos circa doi kilometri pentru a ajunge la omul bolnav. Plecat la ora 7.30 de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Gorj, echipajul s-a reîntors în jurul prânzului la Târgu Jiu, după ce ambulanţa a fost scoasă cu greu din nămeți, unde se blocase. Acelaşi scenariu s-a petrecut şi pe teritoriul comunei gorjene Glogova. Nici la Ciuperceni, ambulanţierii nu au putut ajunge cu autospeciala la persoana care le solicitase ajutorul.

Ajutor de la cariera minieră

O situaţie mai gravă este în comuna gorjeană Slivileşti. Ninge neîntrerupt de două zile şi stratul de zăpadă atinge peste 1,2 m în afara părţii carosabile. Sorin Bucurescu, primarul comunei, a intervenit cu mai multe utilaje împrumutate de la cariera minieră din zonă. Edilul a dus produse alimentare la patru familii din satele Şiacu şi Sura, care nu mai pot ajunge la magazinele alimentare. „În cursul nopţii am intervenit și am curăţat ca în palmă, iar de dimineaţă, când am ieşit iar la deszăpezire, era alb peste tot. Pe câmpuri, zăpada are peste un metru, iar pe carosabil cred că s-a făcut de 20 cm“, a spus ieri, la prânz Sorin Bucurescu.

Deszăpezire cu utilaje închiriate

În comuna Schela, primarul Aristide Şerbănescu a fost nevoit să închirieze un utilaj de deszăpezire. Şi aici se circulă greu, iar edilul a declarat că, dacă va ninge în continuare, nu va mai avea bani pentru deszăpezire. „A trebuit să închiriez un utilaj de la Târgu Jiu, de la o firmă. Mă costă 120 de lei pe oră fără TVA. E scump. Dacă mai ninge mult, nu o să mai am bani să achit. Utilajul lucrează nonstop. De când a început să ningă și până acum m-a costat deszăpezirea cam 20.000 de lei. Se ajunge greu la satul Gornăcel, care e mai izolat de restul comunei. Zăpada are peste 1,5 m, ajunge chiar la 1,8 m“, a spus primarul Aristide Şerbănescu. Şi primarul din Peştişani a intervenit pe drumurile din comuna sa. Probleme au fost în satul Seuca, însă edilul şi angajaţii săi au intervenit ieri încă de la prima oră. Pe drumul care leagă comuna Jupâneşti de comuna Vladimir s-a circulat destul de greu.

Primării fără serviciu de permanenţă

Cinci echipe mixte formate din reprezentanţi ai Prefecturii Gorj, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, ai Inspectoratului Judeţean de Poliţie şi ai Inspectoratului Judeţean de Jandarmi au verificat în noaptea de duminică spre luni 41 de primării. Verificarea a urmărit instituirea serviciului de permanenţă la primăriile din judeţ, precum şi dacă personalul este instruit cu privire la măsurile pe care trebuie să le ia în intervalul în care judeţul Gorj este sub incidența codului portocaliu de ninsori abundente şi intensificări ale vântului. „Din cele 41 de localităţi verificate, la majoritatea era instituit serviciul şi graficul de permanenţă şi ofiţerul de serviciu cunoştea datele de contact ale ISU Gorj pentru raportarea evenimentelor. La şase primării nu a fost instituit serviciul de permanenţă, la ora verificării nefiind nimeni la instituţie. Este vorba de primăriile din localităţile Peştişani, Arcani, Tismana, Jupâneşti, Plopşoru şi Bâlteni“, a spus Alina Iordăchescu, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Gorj.

 

Localităţi fără energie electrică

Zece localități din judeţul Gorj au rămas ieri fără energie electrică: Scoarţa, Budieni, Copăcioasa, Corobăi, Bolboşi, Miluta, Borăscu, Paltinu, Artanu, Negomir. 

 • Mihaela Floroiu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS