5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPuşcărie pentru poliţistul care a ucis un biciclist

Puşcărie pentru poliţistul care a ucis un biciclist

Judecătorii Curţii de Apel Craiova au menţinut pedeapsa cu închisoarea primită de poliţistul care, în iunie 2011, în timp ce conducea băut maşina personală, a accidentat mortal un biciclist. Altă instanţă, Tribunalul Dolj, a dispus ca inculpatul să achite despăgubiri părţilor civile în valoare totală de aproape 160.000 de lei.

Fostul ajutor al şefului de post din comuna Bistreţ, agentul Marius Vîrcan, de 27 de ani, a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj în septembrie 2011, fiind acuzat de ucidere din culpă, fugă de la locul accidentului şi conducere sub influenţa băuturilor alcoolice. Anchetatorii au stabilit că, în seara de 26 iunie 2011, tânărul poliţist l-a accidentat mortal pe Alexandru Nicola, de 60 de ani, din comuna Ostroveni, care circula pe bicicletă, pe DN 55A. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, Vîrcan plecase cu maşina personală, un VW Passat, de la locuinţa părinţilor săi din Dăbuleni către localitatea Bistreţ. În jurul orei 20.40, în timp ce circula pe DN 55A, la km 8+600, a pierdut controlul direcţiei şi a intrat pe contrasens, unde l-a lovit pe Alexandru Nicola, care circula regulamentar pe bicicletă. Bărbatul a murit în scurt timp din cauza rănilor grave suferite. Imediat după accident, poliţistul şi-a ascuns autoturismul avariat într-un lăstăriş din pădurea Zăval, la circa 150 de metri de şosea. La ora 20.49, Vîrcan a sunat la 112 şi a anunţat că în apropiere de comuna Ostroveni s-a produs un accident rutier, însă nu a precizat că el este autorul. Când a fost întrebat de operatoarea de la 112 cum se numeşte, agentul Vîrcan a închis telefonul, însă, după 40 de minute, a sunat din nou, şi-a spus numele şi a recunoscut că el este şoferul care a produs accidentul. Ulterior, în baza probelor de sânge care i s-au recoltat după accident, medicii legişti au stabilit că agentul Vîrcan a avut o alcoolemie de 1,80 grame/litru la ora 22.05, apreciind că la momentul accidentului ar fi putut avea circa 2 grame de alcool/litru de sânge. Poliţistul şi-a dat demisia în aceeaşi noapte, în faţa conducerii IPJ Dolj, care s-a dus la faţa locului.

Patru ani de închisoare şi despăgubiri pentru rudele victimei

În noiembrie 2011, Tribunalul Dolj l-a găsit vinovat pe fostul poliţist şi l-a condamnat la patru ani de închisoare cu executare. Atât inculpatul, cât şi rudele bărbatului omorât de fostul poliţist au făcut apel împotriva hotărârii Tribunalului Dolj, care s-a judecat la Curtea de Apel Craiova. La sfârşitul lunii ianuarie 2012, instanţa a respins ca nefondate toate apelurile şi a dispus menţinerea măsurii arestării preventive a inculpatului.
În ceea ce priveşte latura civilă a dosarului, aceasta s-a judecat separat la Tribunalul Dolj. Săptămâna acesta, luni, instanţa s-a pronunţat, admiţând în parte acţiunile formulate de rudele lui Alexandru Nicola. Judecătorii l-au obligat pe inculpat să achite daune materiale şi morale către cele şase părţi civile din dosar în valoare totală de 159.000 de lei. În plus, inculpatul a fost obligat să achite 6.000 de lei drept cheltuieli judiciare.
Miercuri, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au făcut apel împotriva acestei hotărâri.

Recursul

O hotărâre definitivă în acest caz va fi dată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde se va judeca recursul formulat deja de inculpat şi de cele şase părţi civile din dosar.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS