13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSindicatele au pierdut monopolul pe banii profesorilor

Sindicatele au pierdut monopolul pe banii profesorilor

Ministerul Educaţiei le-a închis sindicaliştilor puşculiţa cu bani. Un ordin al ministrului a pus capăt metodei de până acum, prin care profesorilor li se reţinea automat din salariu cotizaţia la sindicat. Consecinţa? Liderii de sindicat care controlau sute de mii de lei anual rebuie să pună osul la treabă şi să-i convingă pe profesori că le reprezintă interesele cu adevărat. 

În luna noiembrie 2011, în Monitorul Oficial a fost publicat Ordinul nr. 4576 privind validarea fluxurilor financiare pentru cheltuielile de personal în învăţământul preuniversitar de stat. Acest ordin comun al ministrului educaţiei, ministrului finanţelor şi al ministrului internelor pune la dispoziția şcolilor un nou sistem informatic de calcul al drepturilor salariale, care nu mai prevede posibilitatea de reţinere direct din salariile profesorilor a cotizaţiilor de sindicat, a ratelor CAR sau a ratelor bancare. Această decizie le-a căzut greu la stomac liderilor de sindicat deoarece numărul cadrelor didactice care-şi plătesc cotizaţia s-a diminuat considerabil de la o lună la alta. „Cotizaţiile se strâng foarte greu. Dacă înainte strângeam peste 60.000 lei/lună, la ora actuală am încasat cam 90% din cotizaţia pe luna octombrie, aproximativ 60% din cotizaţia pe luna noiembrie şi cam 10% pe luna decembrie“, a declarat Constantin Rada, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) – filiala Dolj. O situaţie similară se înregistrează şi la Sindicatul Învățământului Preuniversitar „Spiru Haret“. „Acum, la Dolj avem mari probleme întrucât cotizaţia ne vine cu mare greutate din teritoriu. În luna ianuarie, de exemplu, avem o pierdere de aproximativ 40.000 de lei. Am încasat doar 12.000-14.000 de lei din cei aproximativ 60.000 de lei pe care-i încasam până la apariţia legii, având în vedere că avem 4.460 de membri de sindicat“, a declarat Constantin Lungulescu, preşedintele filialei doljene a Sindicatului Învățământului Preuniversitar „Spiru Haret“.

O mână o ajută pe alta

În general, cel mai greu ajung banii de la membrii de sindicat din judeţ. În aşteptarea unei suspendări a Ordinului nr. 4576/2011, dascălii care vor dori să rămână în sindicat vor fi nevoiți în următoarea perioadă să meargă la sediul filialei sindicale din care fac parte şi să semneze un angajament că-şi vor plăti cotizaţia fie direct la lider, fie la sediul de sindicat. „Am încercat o colaborare cu băncile, dar comisioanele sunt foarte mari, până la un leu pe operaţiune. Adică omul dă cinci-şase lei cotizaţia şi un leu dăm băncii pentru operaţiune, ceea ce e foarte mult, motiv pentru care deocamdată am renunţat la această variantă“, a mai spus Constantin Rada. Acesta le-a arătat pisica celor care nu-şi vor plăti cotizaţia, spunând că riscă să fie excluşi atât din sindicat, cât şi de la plata anumitor drepturi. „Noi am câştigat nişte procese pentru ei şi nu sunt dispus să-şi primească drepturile dacă se retrag din sindicat, motiv pentru care acum, când trebuie să informăm unităţile de învăţământ de situaţia celor care au procese în instanţă, vom da aceste situaţii numai pentru membrii de sindicat care sunt cu cotizaţia la zi“, a adăugat Rada.

Ratele la CAR, plătite cu întârziere

Sindicaliştii se plâng că din cauza ordinului are de suferit şi CAR-ul. „La CAR avem deja probleme la derularea împrumuturilor pentru că, nefiind plătite ratele, nu avem de unde să acordăm împrumuturi. Oamenii se împrumută la CAR-ul nostru pentru că sunt dobânzi mici (dobânda maximă este de 10%). Trebuie însă să înţeleagă că la CAR rulăm banii lor“, a spus Constantin Rada, care a explicat că până acum nimeni nu a trebuit să aştepte mai mult de o lună ca să primească împrumutul. Atâta timp cât ratele nu sunt însă plătite, timpii de aşteptare cresc. Chiar şi aşa, reprezentanţii sindicatelor susţin că se va încerca tot posibilul să nu fie aplicate penalităţi pentru aceste întârzieri de plată. „Majoritatea se împrumută pentru traiul zilnic. Ce să le mai aplicăm penalităţi în situaţia asta? Încercăm să-i determinăm să înţeleagă că trebuie să-şi achite ratele“, a adăugat Rada. De înţelegere momentană vor beneficia şi cadrele didactice afiliate la Sindicatul Învățământului Preuniversitar „Spiru Haret“. „Avem restanţieri la CAR pentru că e foarte greu să vină la Craiova să-şi plătească datoriile, mai ales că a intervenit şi vremea aceasta. Oricum, e foarte greu şi pentru că, dacă stă într-o localitate îndepărtată, trebuie să cheltuiască 60 – 70 de lei pe transportul dus-întors ca să achite, de exemplu, o rată de 200 de lei. Am decis să nu aplicăm penalităţi deocamdată, pentru că, în afară de câteva persoane care au demonstrat că sunt rău-platnice, situaţia celorlalţi e de înţeles, având în vedere vremea rea“, a precizat Constantin Lungulescu. 

Sindicatele cer suspendarea Ordinului nr. 4576/2011

Cele trei federaţii sindicale reprezentative din învăţământul preuniversitar românesc (Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federația Sindicatelor din Învăţământ „Spiru Haret“ şi Federaţia Educaţiei Naţionale) au deschis un proces comun la Curtea de Apel Bucureşti. Acestea au cerut în instanţă suspendarea executării ordinului. „Cel de-al treilea termen de judecată a fost pe 3 februarie şi instanţa a amânat pronunţarea sentinţei pentru data de 6 februarie. Astăzi (luni, 6 februarie – n.r.) s-a amânat din nou“, a declarat Constantin Rada.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS