8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFacultatea de Ştiinţe Sociale, la ceas aniversar

Facultatea de Ştiinţe Sociale, la ceas aniversar

Astăzi, Facultatea de Ştiinţe Sociale din cadrul Universităţii din Craiova sărbătoreşte 12 ani de la înfiinţare. La ceas aniversar, pe lângă cele şase specializări cunoscute şi consacrate (Sociologie, Asistenţă Socială, Ştiinţe Politice, Filosofie, Jurnalism şi Geografie), reprezentanţii facultăţii se pregătesc pentru asumarea unei noi specializări – Geografia Turismului.
Pe 8 februarie 2000, în Monitorul Oficial nr. 58 apărea Hotărârea Guvernului României nr. 85, privind înfiinţarea unor noi facultăţi în cadrul Universităţii din Craiova. Una dintre ele era chiar Facultatea de Istorie – Filosofie – Geografie. Începând cu 2001, la această structură s-au adăugat specializări noi, astfel că, în prezent, facultatea, care între timp şi-a schimbat numele în Facultatea de Ştiinţe Sociale, se mândreşte cu şapte specializări (Istorie, Geografie, Sociologie, Filosofie, Ştiinţe Politice, Relaţii Internaţionale şi Studii Europene, Jurnalism). „Facultatea de Ştiinţe Sociale este o facultate tânără ca nume, dar rădăcinile ei sunt mult mai vechi, pornind de la fosta Facultate de Istorie-Geografie (funcţională încă din anul 1959, în cadrul Institutului Pedagogic de trei ani), care a trecut prin mai multe procese de modificări, restructurări, ajungând în actuala formă“, a declarat prof. univ. dr. Aurel Piţurcă, directorul Departamentului de Sociologie, Filosofie, Ştiinţe Politice şi Jurnalism al Facultăţii de Ştiinţe Sociale din cadrul Universităţii din Craiova.

„Noutatea de anul acesta este o nouă specializare“

În prezent, facultatea este constituită din două departamente – Departamentul de Sociologie, Filosofie, Ştiinţe Politice şi Jurnalism şi Departamentul de Geografie. În cadrul acestora învaţă aproximativ 1.300 de studenţi, masteranzi şi doctoranzi, dintre care 36 de străini proveniţi din ţări precum China, Republica Moldova, Bulgaria şi Albania. Toate specializările au în prelungire cursuri de masterat. În plus, facultatea se mândreşte cu o şcoală doctorală de sociologie coordonată de prof. univ. dr. Dumitru Otovescu. „Este o facultate tânără, dar foarte puternică, fiind cotată cam a patra facultate ca număr de studenţi şi ca importanţă în cadrul Universităţii din Craiova. Facultatea de Ştiinţe Sociale are mult impact asupra tinerilor, în sensul că avem specializări care au căutare în piaţa forţei de muncă“, a precizat prof. univ. dr. Aurel Piţurcă. Acesta a explicat că, la ceas aniversar, reprezentanţii facultăţii se gândesc să atragă cât mai mulţi studenţi, dar, în acelaşi timp, să îmbunătăţească actul educaţional. De asemenea, se încearcă diversificarea specializărilor. „Noutatea cu care încercăm să venim în acest an este o altă specializare. Este vorba de specializarea Geografia Turismului. Aceasta a fost deja aprobată de Senatul Universităţii, urmând ca, în cel mai scurt timp, să fie înaintat către ARACIS pentru a primi vizita de evaluare, aşa că sperăm ca din toamnă să putem primi studenţi la această nouă specializare“, a declarat lector univ. dr. Alina Vlăduţ, din cadrul Departamentului de Geografie al Facultăţii de Ştiinţe Sociale.
• Andreea Horcone

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS