10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCumpărau lumânări din biserici cu bani falşi

Cumpărau lumânări din biserici cu bani falşi

Membrii unui grup care se ocupa cu falsificarea de monedă au reuşit, la sfârşitul anului trecut, să cumpere lumânări cu bancnote false de 100 sau 200 de lei din mai multe biserici din centrul municipiului Craiova

Începând cu luna noiembrie a anului trecut, ofiţerii Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Craiova au fost sesizaţi de angajaţii Bisericii „Hagi Enuş“ din centrul municipiului despre faptul că o persoană de etnie romă a cumpărat lumânări cu o bancnotă falsă de 100 de lei. Ulterior, ofiţerii de la Crimă Organizată au primit o altă sesizare din partea unei bănci, care descoperise trei bancnote de 100 de lei şi una de 200 de lei false printre banii depuşi de casiera Protoieriei. Poliţiştii au început cercetările în acest caz însă, între timp, membrii grupului de falsificatori, majoritatea din Bucureşti, au fost arestaţi într-un alt dosar instrumentat de DIICOT – Structura centrală.

Bani falşi pentru lumânări

Din cercetările poliţiştilor s-a stabilit că trei bancnote de 100 de lei şi cea de 200 de lei au fost găsite printre cele depuse la bancă de casiera care strânge banii de la Bisericile „Madona Dudu“, „Sf. Gheorghe“, „Sf. Ilie“, „Sf. Treime“ şi „Sf. Dumitru“ din Craiova.
Paraclisera Bisericii „Hagi Enuşi“ a relatat pentru GdS, sub protecţia anonimatului, că, de fapt, era cât pe ce să fie păcălită cu două bancnote de 100 de lei false. Femeia a povestit că un grup de persoane de etnie romă a intrat în biserică, iar un bărbat i-a întins o bancnotă de 100 de lei şi i-a cerut lumânări de 10 lei. „M-am uitat la bani şi păreau buni. După ce i-am dat restul bărbatului, femeia care era cu el mi-a dat şi ea 100 de lei şi a cerut lumânări tot de 10 lei. De data asta m-am uitat la bancnotă în lumină şi am văzut că nu avea acea fereastră transparentă, iar când am zis că sunt falşi mi i-a tras din mână şi au fugit toţi“, a explicat femeia.
Paraclisera a mai spus că s-a luat după grupul de romi, însă aceştia, odată ieşiţi din curtea bisericii, au fugit în direcţii diferite.
Reprezentanţii BCCO Craiova au precizat că cei care au plasat bani falşi în bisericile din oraș au fost arestaţi la sfârşitul anului trecut, în urma unei acţiuni coordonate de DIICOT – Structura centrală. După arestarea falsificatorilor, ofiţerii BCCO au trimis la Bucureşti dosarul privind plasarea de bancnote false în bisericile din municipiul Craiova, dosar care a fost conexat cu cel instrumentat de procurorii DIICOT.

200.000 de lei în bancnote contrafăcute

La jumătatea lunii decembrie a anului trecut, DIICOT –  Structura centrală a comunicat că a fost destructurat un grup infracţional organizat constituit din 16 persoane, cu vârste cuprinse între 17 şi 41 de ani, specializat în falsificarea şi punerea în circulaţie de monedă naţională  falsificată. S-a stabilit că, în cursul anului 2011, membrii grupării, care erau coordonaţi de Nicuşor Bibire şi Sebastian Barbu, au pus în circulaţie suma de aproximativ 200.000 de lei în bancnote contrafăcute. Membrii grupării au plasat bancnotele contrafăcute pe raza municipiului Bucureşti şi a 19 judeţe. Nicuşor Bibire a fost prins în flagrant, în Bucureşti, în timp ce plasa alte 160 de bancnote contrafăcute din cupiura de 100 de lei. Oamenii legii au făcut 16 percheziţii domiciliare la membrii grupului infracţional, ocazie cu care au ridicat aparatura folosită pentru falsificarea bancnotelor. Procurorii DIICOT au mai comunicat, în decembrie, că membrii grupului sunt cercetaţi pentru comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, falsificare de monedă, punere în circulaţie de monedă falsificată şi deţinerea de instrumente în vederea falsificării de monedă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS