24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalŞcoli închise din cauza zăpezii

Şcoli închise din cauza zăpezii

Zăpada căzută din abundenţă a determinat autorităţile locale din Oltenia să închidă mai multe unități de învățământ. Sute de elevi nu au făcut ieri ore, aceștia neputând ajunge la școală din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile.

Ieri au fost suspendate cursurile în şase unităţi de învăţământ din Dolj. Una dintre acestea este din Craiova. Consiliul de Administraţie al Şcolii cu clasele I-VIII nr. 12 „Decebal“ a luat această decizie după ce o conductă de apă a îngheţat, iar unitatea de învățământ a rămas fără alimentare cu apă. „Din cauza gerului, coloana cu apă rece din şcoală a îngheţat, astfel că la nivelul şcolii aveam apă la o singură toaletă. În plus, gheaţa de pe alei nu a putut fi îndepărtată și exista riscul să apară accidente. Când am luat această decizie am avut în vedere siguranţa elevilor, mai ales că unii vin din Almăj, Troaca, Şimnic, Făcăi şi Dudoviceşti şi reuşesc cu greu să ajungă la şcoală. Orele pierdute le vom recupera după un plan care va fi stabilit în perioada următoare“, a declarat Emilia Lungulescu, directoarea Şcolii cu clasele I-VIII nr. 12 „Decebal“. Aceasta a explicat că în cursul zilei de ieri a fost îndepărtată gheața de pe alei și au fost rezolvate problemele legate de conducta îngheţată și, cel mai probabil, cursurile vor fi reluate astăzi.
Potrivit informaţiilor primite de Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj, în județ au mai fost închise cinci unități de învățământ, toate în mediul rural. „Luni (ieri – n.r.) au fost suspendate cursurile la Şcolile cu clasele I-VIII din Brabova (Structura I-IV Răchita de Jos), Carpen (Structura Cleanov I-IV), Murgaşi şi Vela (Structura Gubaucea). Cadrele didactice nu au putut ajunge la unităţile şcolare respective din cauza drumurilor înzăpezite“, a declarat Alexandru Gâdăr, inspectorul şcolar general adjunct al ISJ Dolj. Nici la Şcoala cu clasele I-VIII Orodel nu s-au făcut ore întrucât copiii de la Călugărei şi Teiu nu au putut fi transportaţi aici cu microbuzul. „Sperăm că marţi (astăzi – n.r.) se va relua activitatea în aceste unităţi de învăţământ. Consiliile de Administraţie ale şcolilor pot decide suspendarea cursurilor dacă nu au garanţia privind siguranţa elevilor şi a profesorilor“, a adăugat Alexandru Gâdăr.
 
Căile de acces către şcolile din trei comune din Gorj, blocate

Școlile şi grădiniţele din comunele Schela şi Drăguţeşti din Gorj au fost închise. De asemenea, ieri-dimineaţă, conducerea Primăriei din Slivileşti a luat decizia de a ţine închise toate cele şase grădiniţe care funcţionează pe raza localităţii. Cantitatea mare de zăpadă a blocat pur şi simplu căile de acces către şcolile din cele trei comune, iar copiii nu au mai putut străbate potecile înzăpezite. Există elevi în judeţ care trebuie să parcurgă şi zece kilometri până la prima staţie de microbuz.
Primarul comunei Schela, Aristide Şerbănescu, a declarat: „Nimeni nu a mers la şcoală. La Schela, zăpada a depăşit un metru. Pe mine mă interesează, în primul rând, să avem principalele căi de acces libere, să poată să vină o salvare sau să ajungă lumea să ia pâine. Nu poţi să pui copiii să umble prin zăpada care în anumite zone trece peste ei. O zi, două, trei ţinem şcolile închise“.  
În comuna Drăguţeşti, situată în apropiere de municipiul Târgu Jiu, unităţile de învăţământ au fost, de asemenea, închise. „Ţinând cont că este Drum European şi trotuarul e ocupat de zăpada îndepărtată de pe carosabil de utilajele de deszăpezire, elevii nu mai au pe unde să circule. S-au întâmplat atâtea în ultima vreme din cauza zăpezii şi a maşinilor care pe vremea aceasta sunt tot mai greu de controlat în trafic. Orele oricum se vor recupera. Nu se vor relua cursurile până când nu vor exista condiţii“, a menţionat primarul din Drăguţeşti, Vasile Moşoiu. La rândul său, primarul comunei Slivileşti, Sorin Bucurescu, a afirmat că va anunţa Inspectoratul Şcolar Judeţean că astăzi, pe lângă cele şase grădiniţe, vor fi închise şi restul şcolilor din localitate, pentru a nu pune în pericol siguranţa elevilor.
În alte două comune din Gorj, respectiv Samarineşti şi Bălăneşti, nu s-au desfăşurat ieri deloc ore. Potrivit Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj, în funcţie de evoluţia vremii, la nivel local se va decide dacă se vor închide sau nu şcolile şi în zilele următoare. În toate unitățile de învățământ unde nu s-au ținut cursuri, directorii vor stabili un calendar de recuperare a materiei.

Cursuri suspendate și azi la șase şcoli din Olt

Şcolile din judeţul Olt se deschid începând de astăzi, după ce ieri au fost închise din cauza vremii nefavorabile. Elevii din şase unităţi de învăţământ din județ nu vor merge însă la cursuri nici astăzi, din cauză că drumurile de acces nu permit circulaţia mijloacelor de transport.  Mariana Gheorghe, inspector şcolar general în cadrul ISJ Olt, a declarat: „Au solicitat suspendarea cursurilor din cauza faptului că au mulţi profesori navetişti şi mulţi elevi care trebuie să meargă mult pe jos, iar drumurile sunt impracticabile“. Cele şase şcoli care vor fi închise sunt: Mărgineni-Slobozia, Bucinişu, Dobrosloveni, Ştefan cel Mare, Vitomireşti şi Şcoala Cornăţelu, structura Poboru. La o singură şcoală, structura Poboru, s-a defectat centrala termică.
• Andreea Horcone, Eugen Măruţă, Maria Oporan

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS