7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDosarul patronului SC Cavi, repus pe rol

Dosarul patronului SC Cavi, repus pe rol

Judecătorii de la Tribunalul Dolj au dispus ieri, când trebuia să dea o sentinţă în cazul lui Călin Viorel, administratorul SC Cavi Imexco SRL, judecat pentru evaziune fiscală, repunerea dosarului pe rolul instanţei de judecată

Viorel Călin a fost reţinut de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova în decembrie 2010, sub acuzaţiile de evaziune fiscală, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi nevirarea contribuţiilor cu reţinere la sursă. Tribunalul Dolj a respins atunci cererea procurorilor de arestare preventivă a lui Călin, care a fost trimis în judecată în ianuarie 2011.
Anchetatorii au stabilit că, în perioada 2005-2009, Călin Viorel, administrator al SC Cavi Imexco SRL, a evidenţiat în actele contabile ale societăţii cheltuieli care nu aveau la bază operaţiuni reale şi a omis evidenţierea unor venituri realizate, în acest fel sustrăgându-se de la plata către bugetul de stat a sumei de 2.794.493 de lei. Suma reprezintă atât impozit pe profit, cât şi TVA. De asemenea, procurorii au mai stabilit că, între 2008 şi 2009, administratorul şi patronul SC Cavi nu a virat în termenul legal, cu intenţie, impozite şi contribuţii percepute angajaţilor prin stopaj la sursă. Călin Viorel a fost acuzat că a produs o evaziune de aproape 2,8 milioane de lei cu ocazia derulării a trei contracte, dintre care două cu Primăria Craiova – modernizarea Gării Craiova şi reamenajarea Pieţei Gării. Călin a apelat la creşterea fictivă a cheltuielilor pentru a diminua impozitul pe care trebuia să-l plătească la buget. Procurorii au stabilit că patronul Cavi a încheiat contracte fictive cu diverse persoane fizice, care i-ar fi efectuat o parte din lucrări. Tot ca să crească cheltuielile, Călin a achiziţionat mai multe autovehicule şi utilaje pentru construcţii, unele dintre ele fictive, iar altele la preţuri mult umflate.

Judecata continuă

Procurorii au consemnat în rechizitoriul prin care l-au trimis în judecată pe Călin Viorel că acesta nu a vrut să dea nici o declaraţie în legătură cu acuzaţiile care i-au fost aduse şi că n-a făcut nici un demers pentru recuperarea prejudiciului produs la bugetul de stat. Dimpotrivă, în timp ce era cercetat, Călin ar fi încercat să determine patru dintre martorii din dosar să-şi schimbe declaraţiile.
Pe 30 ianuarie, anul acesta, după 14 termene de judecată, Tribunalul Dolj a amânat pronunţarea unei hotărâri pentru 6 februarie. Ieri însă, în loc de pronunţarea unei eventuale condamnări a inculpatului, judecătorii au dispus repunerea dosarului pe rol. Potrivit reprezentanţilor Tribunalului Dolj, următorul termen în acest dosar a fost fixat pentru 20 februarie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS