Acasă Local Campioană la burse de studiu Erasmus

Campioană la burse de studiu Erasmus

De la un an la altul, tot mai mulţi studenţi doljeni sunt interesaţi să-şi continue studiile în străinătate. În prezent, Universitatea din Craiova este pe primul loc la nivel naţional din punct de vedere al numărului de studenţi care au obţinut burse de studiu prin programul Erasmus. „Suntem pe primul loc atât din punct de vedere al numărului de studenţi plasaţi, cât şi din punct de vedere al numărului de universităţi europene cu care Universitatea din Craiova are relaţii – în prezent sunt 102. Schimburile universitare sunt dinamice. E adevărat că nu sunt însă chiar foarte unitare. Sunt facultăţi care, prin profilul lor, generează un schimb dinamic şi domenii mai conservatoare sau mai reticente“, a declarat prof. univ. dr. Nicolae Panea, prorector Relaţii internaţionale şi integrare europeană în cadrul Universităţii din Craiova.

Cei mai mulți studenți prin programul Erasmus, la Facultatea de Litere

Facultatea care are cei mai mulţi studenţi care pleacă la studiu în străinătate prin programul Erasmus este Facultatea de Litere. „Această facultate, prin profilul ei, este deschisă spre Europa pentru că în cadrul acesteia se studiază limbile europene şi acest lucru o avantajează“, a explicat prof. univ. dr. Nicolae Panea. În ceea ce priveşte facultăţile tehnice, la început au cunoscut o dinamică teribilă, acum însă se înregistrează o descreşterea a numărului de studenţi care aleg să studieze în afara ţării pe perioada facultăţii.
„Facultatea de Automatică a avut întotdeauna studenţi de o calitate remarcabilă, care au susţinut acest program. Explicaţia pentru descreşterea numărului studenţilor implicaţi în program poate să ţină cont de un aspect general: studenţii nu cunosc o limbă străină la un nivel avansat. La aceasta se adaugă o cauzalitate specifică – fiind o facultate de elită, care produce specialişti cu o inserţie rapidă în piaţa muncii, Automatica are foarte mulţi studenţi care îşi găsesc foarte repede de lucru, chiar din timpul facultății. Evident, aceştia preferă stabilitatea unui job intern, care, de multe ori e foarte bine plătit, decât o bursă care nici nu ştiu dacă în general este mai bine plătită decât jobul pe care-l primesc ei aici“, a adăugat prof. univ. dr. Nicolae Panea.
Atunci când aleg să învețe în afara ţării, cei mai mulţi studenţi din Universitatea din Craiova optează pentru universităţile franceze.
Într-un top al preferinţelor, acestea sunt urmate de universităţile italiene, cele spaniole şi de cele germane. Relaţii mai discrete sunt cu universităţile slovene, ceheşti și ungureşti. Și relaţiile cu universităţile turceşti sunt extrem de dinamice, nu neapărat prin faptul că noi trimitem acolo studenţi, ci prin faptul că ei trimit foarte mulţi studenţi la noi. Acest raport (numit incoming) stă pe acelaşi nivel cu incomingul venit de la Universităţile din Franța şi Italia.

Exit mobile version