11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjGorjul, sub troiene

Gorjul, sub troiene

Zăpada a creat probleme în mai multe localităţi ale judeţului Gorj, în special pe drumurile de acces către unităţile de învăţământ. Zeci de elevi nu au ajuns vineri dimineaţă la şcoală din cauza ninsorii. Cei mai mulţi dintre aceştia locuiesc în zone greu accesibile, acolo unde microbuzele nu au putut ajunge, întrucât autorităţile locale nu au deszăpezit drumurile. Probleme au fost în comunele Plopşoru şi Ţânţăreni, dar şi la Schela, Aninoasa, precum şi în localitatea Săcelu. Copiii au aşteptat în zadar microbuzele şcolare.

La Săcelu nici măcar
nu există microbuz

În comuna Săcelu nici măcar nu există un astfel de mijloc de transport, iar potrivit edilului din localitate, Ion Voica, elevii sunt nevoiţi să parcurgă şi zece kilometri pe jos pentru a ajunge la şcoală. „Problema este că nu ne-au repartizat un microbuz. Nu ştiu ce face Inspectoratul Şcolar. Toţi copiii care stau la distanţe mai mari de zece kilometri de şcoală sunt nevoiţi să vină pe jos. Normal că elevii caută drumurile mai scurte şi merg prin păduri, iar pe acolo nu e deszăpezit. Noi eram îndreptăţiţi să primim un microbuz, nu să ajungem să nu mai vină copiii la şcoală când ninge mai puternic“, a declarat Ion Voica, edilul din Săcelu. Problemele sunt însă mult mai mari la Săcelu. În timp ce conducerea Inspectoratului Şcolar îl acuză pe primarul din localitate că a blocat fără motiv salariile profesorilor, Ion Voica spune că reprezentanţii ISJ Gorj se folosesc de acest incident ca să distragă atenţia de la faptul că nu au luat nici o măsură pentru ca elevii să beneficieze de un microbuz pentru a ajunge la şcoală. Ion Voica a declarat că salariile profesorilor din Săcelu nu au fost încă plătite pentru că anumite şcoli nu au trimis documentele necesare. Edilul a promis însă că dascălii își vor lua lefurile luni.

Viscol la Rânca

Viscolul şi precipitaţiile abundente au îngreunat activitatea angajaţilor de la Drumuri Naţionale – filiala Gorj. Au fost puse în funcţiune zeci de utilaje de deszăpezire şi de împrăştiere a materialului antiderapant. În judeţul Gorj, nu erau vineri drumuri blocate, iar Poliţia Rutieră nu a impus restricţii pe DN 67 C, Novaci- Rânca, deşi în zonă era viscol. Un echipaj de poliţie controlează însă autoturismele care se deplasează pe acest sector de drum. Potrivit lui Ion Dina, şeful Secţiei Drumuri Naţionale Gorj, nu este permis accesul spre Rânca pentru acele autoturisme care nu sunt echipate corespunzător. Acesta a mai spus că muncitorii au intervenit pe drumurile naţionale cu 43 de utilaje de deszăpezire, astfel încât nu există probleme generate de căderile masive de zăpadă.

Ajutor de la SNLO

Prefectul de Gorj, Vasile Liviu Andrei, a solicitat suplimentarea numărului de utilaje în Rânca pentru ca turiştii să poată să urce în weekend în zona montană. Aici sunt pregătite toate cele cinci pârtii. De asemenea, autorităţile au solicitat ajutorul Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia (SNLO) pentru a interveni, în caz de nevoie, cu utilaje la deszăpezire. „Suntem în alertă de gradul zero. Am convocat și voi convoca toți responsabilii care trebuie să fie pregătiți pentru orice intervenție. Am cerut celor de la CEZ, precum și celor de la gaze să aibă echipe pregătite de intervenție. Am vorbit cu șefii complexurilor energetice și SNLO, pentru că ei au utilaje opt ori opt și pot interveni dacă este cazul“, a precizat prefectul Vasile Liviu Andrei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS