12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMită şi trafic de influenţă la Facultatea de Mecanică

Mită şi trafic de influenţă la Facultatea de Mecanică

O tehniciană şi un student din cadrul Facultăţii de Mecanică din Craiova sunt acuzaţi de ofiţerii Anticorupţie că au cerut şi primit bani de la mai mulţi studenţi pentru a le „aranja“ examenele. Alături de cei doi sunt anchetaţi şi mai mulţi profesori care ar putea fi implicaţi în promovarea examenelor de către studenţi în schimbul unor sume de bani.

Ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) – Serviciul Judeţean Dolj au comunicat că, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, efectuează cercetări cu privire la implicarea mai multor persoane în promovarea în mod fraudulos de către studenţi a unor examene organizate în sesiunea de iarnă la Facultatea de Mecanică din Craiova.
Potrivit anchetatorilor, cercetările în acest caz au fost începute la sfârşitul anului 2011, când trei studenţi ai Facultăţii de Mecanică au sesizat ofiţerii DGA despre faptul că un coleg al lor, Laurenţiu Dumitru, le-a cerut diverse sume de bani pentru a interveni pe lângă profesori în vederea promovării unor examene. În total, a fost vorba de 2.500 de euro şi 1.800 de lei.
În baza celor trei plângeri şi cu ajutorul ofiţerilor SRI Dolj, poliţiştii au început cercetările, iar pe 19 ianuarie l-au prins în flagrant pe Dumitru după ce primise de la unul dintre studenţi 350 de euro în schimbul cărora promisese că îi va „aranja“ mai multe examene. Flagrantul a fost organizat în Mallul Electroputere Craiova.
Ulterior, după ce l-au audiat pe Laurenţiu Dumitru, anchetatorii au constatat că avea un complice în rândul angajaţilor Facultăţii de Mecanică, împreună cu care aranja examene pe bandă rulantă.

Tehniciana cu „trecere“ la profesori 
 
Ofiţerii anticorupţie au stabilit că Magdalena Bîrlogeanu, angajată ca tehnician principal la Laboratorul de Dispozitive, în schimbul unor sume de bani l-a ajutat pe Laurenţiu Dumitru, dar şi pe mai mulţi studenţi să promoveze diverse examene, intervenind pe lângă profesorii facultăţii. La percheziţia domiciliară efectuată acasă la femeie, anchetatorii au descoperit mai multe documente şi înscrisuri în care erau menţionaţi studenţii, examenele şi sumele de bani primite şi remise către diverşi profesori ai Facultăţii de Mecanică. S-a stabilit că, de la sfârşitul anului 2011 şi până în ianuarie, Magdalena Bîrlogeanu a primit de la mai mulţi studenţi suma totală de 12.000 de lei pentru a-i ajuta la promovarea unor examene. Între timp, alţi şase studenţi au denunţat-o pe tehniciană la DGA, plângându-se că au dat diverse sume de bani pentru promovarea unor examene, însă… au rămas cu banii daţi. „Tariful“ era de 300 de lei pentru un singur examen. La Magdalena Bîrlogeanu au fost găsite CNP-urile şi parolele unor studenţi, cu ajutorul cărora le putea verifica pe calculator situaţia şcolară. Se pare că unii studenţi care dădeau bani ca să-şi „aranjeze“ zecile de restanţe nici măcar nu mai ştiau cu ce profesori au susţinut examenele, motiv pentru care tehniciana le verifica situaţia şcolară şi identifica restanţele care ar fi trebuit „rezolvate“. Aşa s-a ajuns în situaţia în care un singur student dădea peste 7.000 de lei pentru a scăpa de restanţe şi laboratoare. Alţii au „cotizat“ cu sume cuprinse între 1.200 şi 2.400 de lei.
Pe 31 ianuarie, procurorul de caz a dispus reţinerea inculpatei pentru 24 de ore, iar miercuri a propus arestarea preventivă a acesteia pentru comiterea infracţiunii de trafic de influenţă. Tribunalul Dolj a refuzat propunerea procurorilor şi a dispus pe numele Magdalenei Bîrlogeanu obligaţia de a nu părăsi localitatea de domiciliu pe o perioadă de 30 de zile. Studentul Laurenţiu Dumitru este cercetat în stare de libertate pentru comiterea aceleiaşi infracţiuni. Anchetatorii au mai precizat că în acest dosar se fac cercetări pentru comiterea infracţiunii de luare de mită şi faţă de mai mulţi profesori ai Facultăţii de Mecanică, pentru a se stabili dacă au „cooperat“ cu cei doi inculpaţi.

Riscă desfacerea contractului de muncă

Conducerea Facultăţii de Mecanică din Craiova a precizat că faptele Magdalenei Bîrlogeanu vor fi analizate în baza regulamentului de etică, în cadrul unui consiliu profesoral ce se va întruni cel mai probabil săptămâna viitoare. În funcţie de concluziile consiliului, Magdalena Bîrlogeanu poate fi sancţionată cu desfacerea contractului de muncă. „Este foarte greu pentru noi, mai ales că este vorba de imaginea Facultăţii, imagine pe care am clădit-o greu. Sunt supărat pentru că studenţii nu m-au informat despre aceste lucruri şi sper, lucru cel mai important, ca profesorii să nu fie implicaţi“, a declarat pentru GdS prof.dr.ing. Nicolae Dumitru, decanul Facultăţii de Mecanică din Craiova.
Potrivit reprezentanţilor Facultăţii de Mecanică, Magdalena Bîrlogeanu a trimis ieri prin fax o cerere prin care a solicitat concediu fără plată în perioada 2-29 februarie.

Din denunţător a ajuns inculpat

Inculpatul Laurenţiu Dumitru nu este la prima întâlnire cu ofiţerii Anticorupţie. Tânărul împreună cu tatăl său, Marian Dumitru, l-au denunţat în 2011 pe fostul agent de poliţie Constantin Bălaşa. Mai exact, Marian Dumitru s-a plâns că fostul poliţist i-a cerut 10.000 de euro ca să aranjeze admiterea celor doi fii ai săi, unul dintre ei fiind Laurenţiu, la Şcoala de Agenţi de Poliţie Câmpina. În baza denunţului celor doi, ofiţerii DGA au organizat un flagrant, iar ulterior Constantin Bălaşa a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă. În noiembrie, ex-poliţistul a fost condamnat de Tribunalul Dolj la doi ani de închisoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS