10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalViile din Bălăneşti, sfinţite împotriva dăunătorilor

Viile din Bălăneşti, sfinţite împotriva dăunătorilor

De Sfântul Trifon, sărbătorit de creştini ieri, sătenii din comuna Bălăneşti au sfinţit viile pentru a le feri de dăunători şi pentru a avea o recoltă bogată. La iniţiativa inginerului horticultor Vasile Cochină, câţiva gospodari ai satului au fost premiaţi.

În ciuda gerului, câţiva săteni din Bălăneşti s-au strâns, cu voie bună, pe unul dintre dealurile comunei, acolo unde sunt unele dintre cele mai productive soiuri de viţă-de-vie. Ieri, creştinii l-au prăznuit pe Sfântul Trifon, despre care se spune că este ocrotitorul viilor şi de aceea sătenii din această localitate, la iniţiativa inginerului horticultor Vasile Cochină, organizează de doi ani sărbătoarea Sfântului Trifon. Preotul paroh din sat a fost invitat să oficieze slujba de sfinţire a viilor, pentru ca în acest an Dumnezeu şi Sfântul Trifon să le ocrotească împotriva dăunătorilor. „Acesta este al doilea an de când ne întâlnim la via mea şi chemăm preotul să slujească şi să sfinţească viile. În Bălăneşti, mulţi săteni au vie. Ca în fiecare an, după terminarea slujbei religioase, ne aşezăm la masă în aer liber, la o ţuică fiartă. Chiar dacă este frig, trebuie să îl celebrăm pe Sfântul Trifon, el ne ocroteşte viile“, a spus Vasile Cochină. „Ne rugăm ca Dumnezeu să ocrotească viile de dăunători, să le dea rod mulţumitor şi să ne dea tuturor sănătate“, a spus preotul din Bălăneşti.

Diplome pentru gospodari

Vasile Cochină este inginer horticultor şi spune că viţa-de-vie ocupă un loc foarte important în viața sa. În urmă cu multă vreme, a plantat o jumătatea de hectar cu viţă-de-vie nobilă din soiurile Muscat Otonel şi Fetească Regală. El a încercat să transmită iubirea sa pentru viaţa-de-vie şi vecinilor săi. „Viaţa mea nu ar fi niciodată la fel dacă nu aş mai putea să urc dealul ca să merg la via mea. Este o viţă-de-vie nobilă, iar vinul pe care îl fac este natural 100%. Mai sunt şi alţi consăteni care şi-au făcut plantaţiile lor cu viţă-de-vie. Oamenii ar vrea să facă mai multe, dar nu sunt bani şi le este greu. De aceea, acesta fiind al doilea an în care îl sărbătorim pe Sfântul Trifon, cu ajutorul bunului meu prieten Grigore Haidău, artist, am făcut câteva diplome pentru cei mai buni gospodari“, a spus Vasile Cochină. Printre cei premiaţi s-au numărat primarul Radu Rotaru şi viceprimarul Dorel Roşu (el însuşi viticultor – n.r.).
Sătenii din  Bălăneşti se ocupă cât de bine pot de pământuri, viţă-de-vie şi pomii lor fructiferi, sperând să obțină profit şi să atragă în zonă și investitori, care să-i ajute să-și îmbunătățească viața.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS