10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSpitalele din Bănie investesc în aparatură medicală

Spitalele din Bănie investesc în aparatură medicală

În bugetul de venituri şi cheltuieli pe 2012 al celor trei unităţi medicale din subordinea Primăriei Craiova sunt prevăzute sume importante pentru modernizare 

Calitatea serviciilor medicale oferite de cele trei spitale din Bănie aflate în grija autorităţilor locale, „Filantropia“, „Victor Babeş“ şi Neuropsihiatrie, ar putea creşte în acest an. Toate şi-au prevăzut în bugetul de venituri şi cheltuieli pe 2012 şi bani pentru modernizare, în speţă pentru înlocuirea aparaturii uzate şi achiziţionarea de mobilier medical nou. Proiectele de hotărâre vor fi supuse spre aprobare în şedinţa extraordinară de astăzi a Consiliului Local Craiova.

Aparatură unică în Oltenia la „Victor Babeş“     

Cele mai multe investiţii în aparatură le va face Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş“ Craiova, care are alocat pentru cheltuieli de capital un milion de lei. Aceşti bani sunt destinaţi pentru achiziţionarea de aparatură medicală modernă, unele aparate vizate fiind unice în Oltenia, ele urmând să deservească un număr important de bolnavi, după cum se specifică în nota de fundamentare întocmită de conducerea unităţii. Tot din această sumă, spitalul se va dota şi cu o linie profesională de spălătorie şi una de bucătărie, cu o cameră frigorifică morgă, de care nu dispune şi care este obligatorie în standard, dar şi cu o maşină automată de curăţat cartofi.   
Aparatura medicală care va intra în dotarea spitalului cuprinde un Fibroscan, necesar pentru evaluarea fibrozei la bolnavii cu hepatite cronice virale, care nu mai există în regiunea Oltenia, un Fibroscop, „pentru că actualul aparat aparţine UMF şi este la termen de casare“, o lampă cu ultraviolete – necesară celor zece saloane de ATI, o etuvă cu afişaj electronic – actuala fiind cu termen de casare, o pompă cu tocător pentru staţia de clorinare şi o instalaţie plasmă argon pentru extirpări tumori, unică în Oltenia. 
Conform bugetului, unitatea medicală şi-a prevăzut pe 2012 venituri totale de 28.253.000 de lei, din care 27.253.000 de lei sunt veniturile secţiunii de funcţionare, iar un milion de lei – cele ale secţiunii de dezvoltare. Veniturile unităţii provin din contractele încheiate cu CAS Dolj în urma fundamentării serviciilor medicale spitaliceşti şi a programelor naţionale de sănătate, la nivelul execuţiei pe anul 2011, din contractele încheiate cu Direcţia de Sănătate Publică Dolj şi finanţate de Ministerul Sănătăţii (la nivelul contractului pe 2011), din subvenţiile de la bugetul de stat şi bugetele locale şi din prestări servicii (venituri realizate din încasările pe analize medicale şi taxe însoţitor).
La total cheltuieli, spitalul are prevăzută în buget suma de 28.285.000 de lei, din care 27.285.000 de lei la secţiunea de funcţionare şi un milion de lei la cea de dezvoltare. Aici intră, pe lângă milionul de la cheltuielile de capital care va merge la investiţii, cheltuieli de personal în cuantum de 16.475.000 de lei (pentru plata salariilor personalului instituţiei, pe anul 2012) şi suma de 10.810.000 de lei, prevăzută la bunuri şi servicii, care „asigură desfăşurarea activităţii Spitalului Clinic de Boli Infecţioase în condiţii normale pe întreg anul 2012“, după cum se arată în nota de fundamentare.

Reparaţii multe la Spitalul de Neuropsihiatrie

La Spitalul Clinic de Neuropsihiatrie Craiova, investiţiile vor fi mai puţine, conducerea unităţii axându-se în acest an pe achiziţionarea de mobilier medical şi pe continuarea lucrărilor de extindere a clădirii. În bugetul de venituri şi cheltuieli al spitalului pentru 2012 sunt prevăzute venituri totale de 22.871.000 de lei (22.283.000 de lei la secţiunea de funcţionare şi 588.000 de lei la cea de dezvoltare) şi cheltuieli totale de 23.478.000 de lei (22.890.000 de lei la secţiunea de funcţionare şi 588.000 lei la cea de dezvoltare).
Pentru plata salariilor personalului spitalului pe anul 2012 au fost prevăzute 16 milioane de lei, sumă fundamentată în baza estimării contractelor care vor fi încheiate cu Casa de Asigurări de Sănătate pentru serviciile medicale furnizate, în timp ce la cheltuielile cu bunuri şi servicii care vor asigura desfăşurarea activităţii unităţii în condiţii normale pe întreg anul 2012 este prevăzută suma de 6.890.000 de lei. Pentru acest an, la cheltuielile de personal s-a prevăzut şi suma de 89.000 de lei, destinată plăţii drepturilor salariale ce decurg din hotărârile judecătorești aflate în executare. La cheltuielile curente intră şi reparaţiile estimate la 500.000 de lei, care „vizează Secția Exterioară Melinești, Laboratorul de Anatomie Patologică, hidroizolații necesare, precum și igienizările și lucrările curente“, după cum se precizează în fundamentarea întocmită de conducerea spitalului.
Cei 588.000 de lei de la capitolul cheltuieli de capital sunt prevăzuţi pentru „obiective a căror realizare ar rezolva o serie de probleme istorice ale spitalului, cum ar fi lipsa de spațiu, dotarea tehnico-medicală etc“. Astfel, 150.000 de lei sunt prevăzuţi pentru construirea culoarului acoperit de legătură cu centrul de imagistică, 32.000 de lei pentru continuarea lucrărilor de extindere a clădirii CSM (un deviz restant), 340.000 de lei pentru achiziționarea de mobilier medical (paturi multifuncționale), 30.000 de lei pentru executarea unor lucrări minimale de amenajare a incintei spitalului (pavare alei de acces, mobilier exterior etc.), iar 36.000 de lei reprezintă „nivelul maxim al contribuției administrației locale la finanțarea proiectelor de investiții solicitate către Ministerul Sănătății“.

Cheltuieli  mari la „Filantropia“

Cel mai mare buget de venituri şi cheltuieli este la Spitalul Clinic Municipal „Filantropia“ Craiova. Pentru anul 2012, unitatea medicală are prevăzut un total al veniturilor de 44.668.000 de lei (44.604.000 lei la secţiunea de funcţionare şi 64.000 lei la cea de dezvoltare) şi un total al cheltuielilor de 44.775.000 lei (44.711.000 lei cheltuieli de funcţionare şi 64.000 lei cheltuieli de dezvoltare). Cheltuielile de personal sunt prevăzute în cuantum de 24.600.000 de lei, bani necesari pentru plata salariilor pe 2012, iar pentru buna desfăşurare a activităţii spitalului, la bunuri şi servicii este prevăzută suma de 20.111.000 de lei. Cheltuielile cu salariile s-au socotit fără a fi luate în calcul tichete de masă, premii şi/sau al 13-lea salariu.
Cheltuielile de bunuri şi servicii au la bază contractele anuale în derulare, proiectul planului de achiziţii întocmit pe baza estimărilor şefilor de secţii şi compartimente, valoarea reactivilor, a materialelor sanitare şi a medicamentelor. Dintre aceste cheltuieli, de menţionat sunt cei 350.000 de lei pentru „achiziţia de computere şi pachete soft pentru evidenţa documentaţiei medicale de profil, a pacienţilor din secţiile spitalului şi a bazelor de date specializate pentru Farmacii, pentru Serviciul Aprovizionare, pentru Laborator, precum şi pentru registratura secţiilor“, cei 120.000 de lei pentru aparatură medicală nouă care o va înlocui pe cea veche (uzată fizic şi moral), cele 2.899.000 de lei pentru încălzit, iluminat, apă, canal şi salubritate, cei 53.000 lei pentru servicii colectare şi eliminare deşeuri medicale, cei 150.000 lei pentru igienizare interioare, cei 200.000 lei pentru piese schimb aparatură medicală şi întreţinere centrale şi 96.000 de lei cheltuieli telefon, fax şi internet. Aici se adaugă şi datoriile spitalului rămase de achitat din anul 2011, în valoare de 7.224.071 de lei. Cheltuielile de capital în cuantum de 64.000 de lei, mijloace fixe, „sunt necesare din perspectiva acreditării ISO“.
Veniturile preconizate de conducerea spitalului, în cuantum de 44.668.000 de lei, au fost estimate „ţinând cont de valoarea contractelor aflate în derulare sau în stadiu de negociere şi de prognozele privind numărul pacienţilor (raportat la perioadele precedente), proveniţi din judeţul Dolj şi din judeţele limitrofe, cu boli specifice secţiilor de oncologie şi hematologie“, conform notei de fundamentare a proiectului de buget, întocmită de unitatea medicală.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS