8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMiză cu remiză pentru un apartament de la... stat

Miză cu remiză pentru un apartament de la… stat

Obţinerea unei locuinţe de la primărie este o miză mare, în jurul căreia se nasc mai multe interese. Proprietarul de drept, primăria, are adeseori interesul să-şi servească „clienţii“, iar cel care vrea să obţină cu chirie o astfel de locuinţă trage tot felul de sfori. De cele mai multe ori, din această formulă nu lipseşte asociaţia de proprietari, care pune umărul la eliberarea locuinţei închiriate, dacă prin zonă se arată persoane dornice să achiziţioneze imobilul. Şi metoda sigură este să-l înglodeze pe chiriaşul nevoiaş în datorii la întreţinere.
Un exemplu cert în acest sens, şi nu este singurul, este o locuinţă socială din blocul 19 de strada Vântului din cartierul craiovean Valea Roşie. În perioada în care se afla în administrarea RAADPFL, apartamentul cu două camere a fost repartizat pentru închiriere Mariei Bogdan şi familiei acesteia, formată din fiu, noră şi şase copii minori. Acest lucru se întâmpla în anul 1999. În câțiva ani, chiriaşul a început să aibă probleme cu datoriile la întreţinere, acumulând într-o perioadă foarte scurtă un debit de 11.177 de lei, fără penalităţi.  „Am înţeles de la asociaţie că locatarul avea întârzieri în plata întreţinerii. În perioada octombrie 2006 – septembrie 2009, acumulase 11.177 de lei şi penalităţi în valoare de 33.495 de lei. În prezent, reprezentanții asociaţiei susţin că suma pe care trebuie să o achite este de 68.064 de lei. Din experienţă, ştim că aceste apartamente sunt mereu încărcate de cei de la asociaţii. Ele nu sunt contorizate şi toate pierderile se trec în contul chiriaşilor, mulţi dintre ei fără posibilităţi financiare. Pentru aceste sume, noi am reziliat contractul, am avut procese atât cu asociaţia, cât şi cu Maria Bogdan“, a precizat Sorin Agapie, reprezentantul RAADPFL Craiova.
 
Contract reziliat, apartament închiriat
 
Datoriile au dus la acţionarea în judecată a Mariei Bogdan, iar în 2006 s-a obţinut sentinţa judecătorească în urma căreia aceasta urma să fie evacuată. Numai că acest lucru nu s-a mai întâmplat, titularul de drept al contractului a decedat, iar familia acestuia a fost tolerată de primărie să rămână în apartament pentru că era la acel moment un caz social. Cum familia cu cei şase copii minori nu putea fi aruncată în stradă, dar nici nu i s-a încheiat un nou contract, aceasta a rămas în apartamentul din blocul 19 de pe strada Vântului până în anul 2009. „Erau un caz social. Ştia primăria de ei. De câte ori nu m-am dus eu la primar şi îmi zicea să nu-i scoatem în stradă că vin şi fac grevă în faţa primăriei. Până la urmă, tot ei i-au dat afară“, a spus preşedintele Asociaţiei de locatari nr. 1 Valea Roşie, Gheor­ghe Ristea.
În anul 2007, apartamentul în cauză figura pe listele primăriei ca fiind liber, deşi acesta era încă ocupat de familia Bogdan. Încurcându-se în propriile bâlbe, Consiliul Local Craiova a repartizat locuinţa familiei Cornelia şi Lucian Radu, care, coincidenţă sau nu, are mama angajată la RAADPFL, regie care la acea dată încheia contractele și avea o situaţie concretă a acestor locuinţe.
Iniţial, în anul 2005, familia Radu solicitase o locuinţă ANL, dar în anul 2007 a revenit şi a făcut o cerere tocmai pentru acest apartament şi chiar l-a primit. „Prin HCL nr. 251/31.10.2007 s-a admis cererea şi s-a aprobat repartizarea locuinței către Cornelia Radu, întocmindu‑se contractul de închiriere nr. 420/23.11.2007. Noul chiriaş a convenit să preia locuinţa cu sarcinile pe care le avea la acea dată, respectiv datoriile către asociaţie“, a mai precizat Sorin Agapie.
 
Conflicte şi acuze
 
După schimbarea titularului contractului de închiriere, în speţă Cornelia Radu, între aceasta şi asociaţie a izbucnit un conflict în care sunt atrase primăria şi RAADPFL. Disputa a fost tranşată în instanţă, dar și în prezent este nerezolvată. Reprezentanţii asociaţiei de proprietari susţin că locatarul, înainte de a încheia contractul de închiriere, şi-a luat angajamentul de a plăti datoriile foştilor chiriaşi. Dar părţile nu s-au înţeles niciodată asupra sumei şi din 2009 acţiunile în instanţă au tot curs. „Cornelia Radu a venit pe 21.11.2007 şi a făcut cu noi un angajament, cum că va plăti 37.674 de lei, după care s-a răzgândit. Noi am acţionat-o în instanţă şi, în urma unui raport de expertiză, a reuşit să scadă suma la 11.000 de lei. Acum cine plăteşte restul datoriei? Lucian Radu, când a făcut cerere pentru apartamentul ăsta, a venit la pont, că doar lucrează maică-sa la RAADPFL. Şi-a făcut planul că plăteşte câteva zeci de mii restanţele, după care îl vinde şi scoate înzecit. Eu nu am treabă cu el, să vedem îmi plăteşte mie primăria datoriile?“, a afirmat preşedintele asociaţiei, Gheorghe Ristea.
La rândul lui, Lucian Radu, care din 2010 a devenit proprietar, pentru că a achiziţionat acest imobil, îi acuză pe cei de la asociaţie că vor să scoată bani după urma lui. „Eu mi-am luat acel angajament, dar acest preşedinte nu mi-a spus o sumă concretă. De fiecare dată când îl întrebam, îmi spunea altceva, ceea ce m-a făcut să intru la bănuieli şi am cerut o expertiză în instanţă. Problemele sunt altele. El a ajuns să pună dobândă la dobândă. În plus, am aflat că şi el pusese ochii pe acest apartament. Îl înglodase în datorii pentru că urmărea să-l ajute pe un individ să pună mâna pe el. Eu în prezent sunt proprietar și mi-am plătit datoriile pe care instanţa le-a stabilit că sunt corecte. El cere plata unor sume care deja sunt prescrise“, este părerea lui Lucian Radu, proprietarul apartamentului care a născut atâtea controverse.

Ce spune primăria
„Repartizarea locuinţei situate în Valea Roşie, bl.19, sc.1, a fost făcută în conformitate cu prevederile legale, în baza Hotărârii nr. 251/2007 a Consiliului Local al Municipiului Craiova. Ataşat raportului care a însoţit proiectul de hotărâre supus spre dezbatere publică în sedinţa ordinară a Consiliului Local Municipal a fost depusă cererea prin care Radu Cornelia a solicitat analizarea în Comisia Socială a atribuirii locuinţei cu preluarea datoriilor la întreţinere şi chirie, aviz ce a fost obţinut pe 7.10.2007 din partea Comisiei Sociale. Prin contractul de închiriere nr. 420/2007, RAADPFL Craiova, în calitate de titular al dreptului de administrare, a închiriat doamnei Radu Cornelia locuinţa sus-menţionată. Situaţia debitului restant solicitat iniţial de către Asociaţia de locatari nr.1 Valea Roşie a fost reglementată prin sentinţa civilă nr. 4901/18.03.2010 a Judecătoriei Craiova. În momentul de faţă, locuinţa este proprietatea lui Radu Cornelia. O acţiune ce are ca părţi Primăria Municipiului Craiova,  Asociaţia de Locatari nr.1 Valea Roşie şi pe Radu Cornelia se află pe rolul instanţelor de judecată“, a precizat Carmen Licu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS