5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGrădiniţă din Craiova, cu WC în curte

Grădiniţă din Craiova, cu WC în curte

Deși suntem în secolul XXI, peste 100 de copii de la o grădiniţă din Craiova folosesc o toaletă foarte veche, situată în spatele curţii, aceeaşi pe care au utilizat-o şi părinţii lor cu ani în urmă. Cu toate acestea, Primăria Craiova nu a alocat decât o mică parte din banii necesari rezolvării acestei probleme.

În timp ce în multe dintre unităţile şcolare din mediul rural s-au construit în ultimii ani toalete moderne, în Craiova, unii preşcolari încă folosesc WC-uri turceşti, vechi de zeci de ani, situate la o distanţă considerabilă de clădirea în care funcționează grădinița. În această situaţie se află micuţii de la Grădiniţa nr. 17 din cartierul Catargiu. La prima vedere, aceasta nu este cu nimic diferită de o altă unitate de învățământ similară din Craiova. Are săli de curs primitoare, bine încălzite, curate şi spaţioase, dotate cu mobilier, jucării şi cărţi, precum şi cu televizoare, DVD-uri şi PC-uri.
Totuşi, preşcolarii cu vârste pornind de la trei ani înscrişi la această unitate de învăţământ se confruntă cu o mare problemă. Ei trebuie să parcurgă, prin gerul cumplit, o distanţă de peste 50 de metri pentru a ajunge la toaletă. Pe cărarea făcută printre nămeţii de zăpadă, unii copii merg cu voioşie, mai ales că au posibilitatea să se mai joace puţin. Alţii, mai friguroşi din fire, sunt mai reţinuţi. Totuşi, indiferent din ce categorie fac parte, odată ajunşi la destinaţie, micuţii trebuie să suporte cu stoicism gerul care le biciuieşte pielea. În WC-urile din curtea grădiniţei nu există nici o sursă de încălzire. Astfel, în zilele foarte geroase, de teama frigului, micuţii spun în ultimul moment că trebuie să meargă la toaletă sau chiar fac pe ei. „E frig rău când mergem la toaletă. Mă mai şi abţin, că mi-e frică de frig şi mi-e teamă să nu cad acolo“, a spus Robi, în vârstă de trei ani şi zece luni. Chinul prin care trec aceşti copii i-a făcut pe unii să uite de bucuria ninsorii. „Mi-e frig să merg la toaletă. Mă ţin până-n ultimul moment. E mult de mers până acolo. Iarna asta e mai greu decât iarna trecută, că e ger. Era mai bine când nu era zăpadă“, a spus Bianca Maria, o fetiţă de cinci ani.

„Până ajung la toaletă, fac pe ei“

Şi părinţii sunt nemulţumiţi de situaţie. „E foarte rău fără grup sanitar în incinta grădiniţei. E greu nu numai când e ger, ci şi când e vânt şi ploaie. Iau bălţile la rând sau mai alunecă, fiindcă sunt mici şi, oricât ai avea grijă, tot mai scapă. Astfel, până la toaletă e un dezastru, mai ales că mai ies şi transpiraţi. Dacă unul zice că trebuie să meargă la toaletă, mai sunt şi alţii care vor şi, chiar dacă sunt îmbrăcaţi, trebuie să se aştepte unul pe altul în frig. Din septembrie, de când a început grădinița, copilul meu e răcit mai tot timpul şi numai aşa o ţinem – cu tratamente, cu antibiotice. Îl aduc în continuare la grădiniţă pentru că e aproape şi pentru că învaţă o serie de lucruri pe care cu mine nu le-ar învăţa. E important pentru educaţia lui“, a declarat Mădălina Nicola. Aceasta a spus că, la rândul ei, a făcut grădiniţa tot acolo, iar condiţiile de la toaletă erau aceleaşi. Nemulţumirea este împărtăţită şi de alţi părinţi şi bunici. „Vrem şi noi să se facă o toaletă pentru copilaşi că sunt mici. Până ajung la toaletă, fac pe ei. Să le facă şi lor condiţii. Copiii mei tot aici au făcut grădiniţa şi de atunci nu s-a schimbat nimic. Procesul educaţional decurge ca în secolul ăsta, dar toaleta este ca în secolul trecut“, a spus Mariana Grujdin, o bunică de 58 de ani.

Nu sunt bani

Potrivit cadrelor didactice, toaleta din spatele curţii este o problemă veche. „Am 32 de ani de când lucrez aici. S-au făcut demersurile necesare pentru construirea unui grup sanitar nou în fiecare an, dar s-a pus problema că nu există canalizare“, a declarat educatoarea Angelica Dan. De doi ani există canalizare, dar problema persistă. Situaţia este cu atât mai gravă cu cât ar mai putea dura ceva timp. Pentru anul 2012, primăria a propus spre alocare suma de 100.000 de lei, care este însă insuficientă.
„Pe proiectul de buget de la primărie ni s-a alocat suma de 100.000 de lei, iar noi avem o fundamentare de un milion de lei pentru că nu este vorba de un singur WC. Este o extindere deoarece, potrivit legislaţiei, ca să aducem WC-ul din curte trebuie făcută această clădire care este formată din grupuri sanitare, vestiar, camera centralelor (în prezent, centralele termice sunt în incinta grădiniţei), spaţiu de depozitare pentru lapte şi cornuri, magazie şi culoar care să facă legătura dintre clădirea existentă şi cea nou-creată. Doamna arhitect a făcut proiectul acestei extinderi conform normelor europene, pentru că altfel proiectul nu se aproba“, a precizat Maria Jifcu, directoarea Şcolii nr. 19, la care este arondată grădiniţa din cartierul Lascăr Catargiu. Aceasta a explicat că a înţeles că bugetul primăriei nu este foarte mare, dar cei 126 de copii cu vârste cuprinse între trei şi şase ani au dreptul la condiţii mai bune.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS