10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjGerul goleşte buzunarele pieţarilor

Gerul goleşte buzunarele pieţarilor

Piaţa Centrală din Târgu Jiu e aproape pustie. 80% dintre comercianţi nu au mai scos marfa la vânzare din cauza temperaturilor foarte scăzute.

Vânzările în Piaţa Centrală din Târgu Jiu merg foarte prost în această perioadă, iar legumele şi fructele sunt afectate de ger. Încasările zilnice ale comercianților nu depăşesc 30 de lei. Ca să mai uite de temperaturile scăzute, pieţarii se îmbracă foarte gros: „Ne mişcăm de colo-colo, pe lângă marfă. Am mănuşi şi căciulă, m-am înfofolit, că altfel ajung la spital. Am venit pe la 9.30, adică mult mai târziu decât de obicei, dar tot este ger“, a spus Valeria Buligan, din Băleşti. Femeia are la vânzare legume şi spune că, dacă nu vine la piaţă, nu are ce mânca. „Nu am altă sursă de venit şi am copii de crescut. Cumpărători nu prea am, abia dacă am vândut de 25 de lei pe zi“, a mai spus aceasta.

Cumpărătorii preferă magazinele

Pieţarii şi-ar dori să aibă o locaţie corespunzătoare unde să îşi desfăşoare activitatea, dar municipalitatea încă nu a găsit o soluţie. Oamenii îndură frigul năprasnic pentru câţiva lei pe care abia îi câştigă în urma vânzărilor: „Am venit cu miere, dar nu am dat nici un borcan. Pe frigul ăsta, nu mai iese lumea din casă. Cu siguranţă, au pe lângă blocuri aprozare şi alte magazine. Nu am cum să stau acasă, sunt nevoită să vin la piaţă“, a spus Domnica Cârceanu, din Stăneşti. Deşi are 65 de ani, Margareta Urechescu din comuna gorjeană Drăguţeşti vine din două în două zile la piaţă pentru a vinde lapte. Bătrâna se îmbracă bine şi speră să nu se întoarcă acasă cu marfa. „Aduc legume consevate la comandă, adică am câteva cliente pe care le servesc. Ele îmi spun ce vor şi eu le aduc. La fel fac şi cu laptele. Vin din două în două zile, cu vreo 12 litri. Laptele este 2,5 lei şi zarzavaturile le dau cu 3,5 lei. Am o pensie de 350 de lei și nu mă descurc“, a spus femeia.

Ceai fierbinte pentru comercianţi

Ca să mai uite de gerul de afară, administraţia pieţelor din cadrul Primăriei Târgu Jiu oferă de câteva ori pe zi ceai fierbinte pieţarilor.
„Vin angajaţii de la administraţie şi ne aduc ceai fierbinte. Este mană cerească pentru noi pentru că ne mai dezghețăm“, a spus unul dintre puţinii comercianţi decişi să înfrunte temperaturile scăzute. „Le dăm ceai fierbinte de luni. De câteva ori pe zi, merg la fiecare şi le duc ceai. Vânzările nu mai merg şi de aceea cam 80% dintre comercianţi stau acasă. Au decis că e mai bine să aştepte să treacă gerul. Acum au mai scăzut chiriile din cauza frigului. E o reducere de 20%“, a spus Ion Năsărâmbă, şeful Compartimentului Pieţe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS