9.8 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalArgetoaia, o comună în care oamenii încep să se modernizeze

Argetoaia, o comună în care oamenii încep să se modernizeze

Situată în partea de nord-vest a judeţului Dolj, comuna Argetoaia are o suprafaţă de peste 6.000 de hectare (din care aproximativ 5.200 de hectare teren agricol). Formată din 12 sate (Argetoaia, Salcia, Leordoasa, Teascu-Deal, Ursoaia, Iordacheşti, Berbeșu, Piria, Malumnic, Baranu, Novacu şi Poiana Fântânii), comuna are 4.600 de locuitori, oameni primitori. Aceştia se mândresc cu trei monumente istorice: o cruce datată de la 1800, crucile de lemn pictate din cimitirul din Salcia şi Biserica „Sfântul Nicolae, Sfântul Ioan şi Sfântul Gheorghe“. Situată în mijlocul satului, biseria poartă hramul „Sfântul Nicolae, Sfântul Ioan şi Sfântul Gheorghe“ și a fost construită în timpul domnitorului Caragea. A fost ctitoria lui Ion Argetoianu, biv vel clucer, a soţiei sale Ecaterina Obedeanca, a lui Gheorghe Argetoianu, biv vel paharnic, şi a Ilincăi Buzescu. În pronaosul bisericii sunt picturi ale boierilor Argetoieni, şi tot acolo se află mormântul paharnicului Gheorghe Argetoianu. „Biserica datează din 6 octombrie 1813. Şi pictura interioară datează tot din 1813, dar a fost recondiţionată recent“, a declarat preotul paroh Dumitru Nistor, care a explicat că icoanele de pe catapeteasmă au fost argintate încă din 1957.

65% din populaţie are apă curentă

Cu toate că se află la 45 km de Craiova şi e un loc plin de istorie, Argetoaia nu este nici pe departe un spaţiu arhaic. Mai mult de jumătate dintre locuitorii comunei au apă curentă. „În Argetoaia, care e cel mai mare sat al comunei, avem de doi ani alimentare cu apă pe Ordonanţa Guvernului nr. 7/2002. Reţeaua are vreo 6,1 km“, a declarat Mircea Beznă, primarul comunei Argetoaia. La aceasta se adaugă alţi şase kilometri şi ceva de reţea de apă, plus reţea de canalizare şi staţie de epurare la Salcia. Pentru aceasta, banii au fost obţinuţi însă cu fonduri europene accesate prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) pe Măsura 322 (Renovarea şi dezvoltarea satelor), iar în scurt timp va trebui făcută recepţia finală a lucrării. „Ca urmare a acestor investiţii, aproximativ 3.000 din cei 4.600 de locuitori ai comunei au deja alimentare cu apă şi, după caz, canalizare  și alimentare cu apă“, a spus Mircea Beznă. Acesta a explicat că plănuieşte extinderea reţelei de canalizare şi în satul Argetoaia, iar în satele Leordoasa, Poiana Fântânii, Novacu și  Iordăcheşti se încearcă extinderea reţelei de apă şi canalizare. „Am şi depus proiecte în sensul ăsta. Sperăm să obţinem şi finanţarea“, a adăugat primarul. Acesta a atras atenţia că, din păcate, în comună sunt şi localităţi unde extinderea reţelei este imposibilă deocamdată. În această situaţie este Teascu din Deal, unde, în urma studiului de fezabilitate, s-a constatat că ar fi nevoie să se foreze cel puţin 250 de metri până la pânza freatică.

Investiţii semnificative prin fonduri europene

În aşteptarea unor cofinanţări noi, pe lângă alimentarea cu apă şi realizarea de canalizare şi staţie de epurare în Slacia, în cadrul proiectului pe Măsura 322, în Argetoaia au fost asfaltate mai multe drumuri, a fost construită o grădiniţă şi a fost reabilitat unul dintre cele trei monumente istorice din comună (o cruce care datează de la 1800). În total, valoarea proiectului s-a ridicat la aproximativ 1,7 milioane de euro. Sumele atrase prin proiecte pe fonduri europene sunt însă mult mai mari.
„Am atras aproximativ 300.000 – 400.000 de lei prin Fondul de mediu pentru dotarea primăriei şi a școlilor din Argetoaia şi Salcia cu panouri solare. Acestea vor fi date în folosință anul acesta. Începând din acest an, costurile cu încălzirea apei şi cu  căldura vor fi semnificativ diminuate“, a spus Mircea Beznă.

Bază sportivă entru cei 750 de copii

La nivel de comună au fost făcute însă o serie de investiţii şi cu sprijin de la bugetul de stat. Pentru că în instituţiile şcolare din Argetoaia învaţă 750 de elevi şi preşcolari, este în derulare construirea unei baze sportive. „Avem construit cam 30% din ea, urmând să primim fonduri pe parcurs pentru a finaliza lucrarea. Proiectul vizează construirea de vestiare, locuri de parcare, terenuri de tenis şi de handbal, şi nocturnă“, a spus Mircea Beznă.

Infrastructura necesită investiţii suplimentare

În ceea ce priveşte infrastuctura, până în comuna Argetoaia drumul este relativ bun. Totuşi, între sate este nevoie de investiţii în acest sens. „Acum o lună a fost finalizată reabilitarea drumului comunal 121 Argetoaia-Bâlta, care face legătura între Argetoaia, Braloştiţa şi Filiaşi. Drumul care are o lungime de 9 km este doar pietruit. Ar fi foarte bine dacă s-ar putea să şi asfaltăm acest drum pentru că ar scurta foarte mult distanța dintre Argetoaia şi Filiaşi. Pe acest drum ar fi doar 9 km şi ceva de parcurs faţă de ruta existentă, care înseamnă vreo 30 km“, a adăugat primarul din Argetoaia, care a spus că un alt drum care necesită investiţii este şi cel care face legătura între Argetoaia şi Piria, care este neasfaltat.

Problemele comunităţii

Acestea nu sunt însă singurele probleme cu care se confruntă comunitatea. Prima şi cea mai mare problemă este lipsa locurilor de muncă. Asta face ca foarte mulţi dintre tinerii comunei să fie plecaţi la muncă în străinătate. Fenomenul a atras după sine scăderea numărului de animale din comună, persoanele în vârstă reuşind cu greu să mai aibă grijă de ele. „Din păcate, efectivele de animale au scăzut cu aproximativ 50% pentru că sunt greu de întreţinut. Tineretul e plecat în afara ţării şi cei care sunt acasă sunt în vârstă. Vitele sunt pretenţioase, astfel că dintre cele 800 de capete au rămas foarte puţine“, a mai declarat primarul Mircea Beznă. O altă problemă este legată de faptul că terenul din zonă are productivitate scăzută, astfel că oamenii nu produc cereale şi legume decât pentru consumul propriu. Ca urmare a acestui fapt, nici investitorii, cei care ar putea să creeze locuri de muncă pentru locuitorii comunei, nu prea vin. La un moment dat au funcţionat trei asociaţii pe raza comunei, dar, din păcate, nu au reuşit să reziste şi au intrat în lichidare. „Avem acum un investitor italian, care a cumpărat aproximativ 80 ha pe dealurile noastre şi a pregătit terenul să planteze“, a explicat Mircea Beznă.

Reţea electrică veche, susţinută pe stâlpi de lemn

Cu o problemă majoră se confruntă şi locuitorii din satul Berbeşu, unde reţeaua electrică este susţinută de stâlpi de lemn care au putrezit.
„Fiind de lemn, stâlpii au putrezit şi sunt înclinaţi. Practic, sunt ţinuţi ca să nu cadă de firele electrice. Am făcut demersuri către CEZ şi se pare că în cursul acestui an satul este prins în planul lor de modernizare, astfel că s-ar putea să scăpăm de această încurcătură“, a mai precizat Mircea Beznă. Pe lângă faptul că aceşti stâlpi se pot prăbuşi oricând, ei nu pot susţine reţeaua de iluminat public, astfel că locuitorii din Berbeșu nu au încă lumină pe uliţe.

Atestare documentară – 1595 
Prima atestare documentară a comunei Argetoaia datează de la 15 octombrie 1595, când domniţa Stanca, soţia lui Mihai Viteazul, donează, printr-un act de danie, „Mănăstirii dintr-un lemn“ moşia Piria. Un an mai târziu, stareţa mănăstirii face o scrisoare către divan, prin care cere respectarea hotarelor moşiei Piria de către boierii argetoieni.

Internet
În cursul acestui an, în Argetoaia va fi rezolvată şi problema conexiunii la internet. „Deocamdată, avem internet doar la primărie, la şcoală şi la câteva persoane. Acum colaborăm cu o firmă ai cărei reprezentanţi au venit, au întins fibra optică şi sperăm ca în câteva luni să rezolvăm şi problema asta. E una din cerinţele tineretului“, a spus Mircea Beznă, primarul comunei Argetoaia.

Salubrizare
La 45 km de Craiova, locuitorii din Argetoaia nu mai aruncă de mult gunoiul menajer la întâmplare. Oamenii au contract cu o firmă de salubrizare care vine şi ridică gunoiul săptămânal. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS