14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024

Scurte ştiri

Voturi electronice la Oscar începând cu 2013
Membrii Academiei Americane de Film, care au în fiecare an misiunea de a alege cele mai bune filme şi cei mai buni actori, vor avea la dispoziţie, începând din 2013, votul electronic. În prezent, circa 6.000 de reprezentanţi ai domeniului cinematografic care atribuie premiile Oscar votează cu buletine tipărite pe hârtie, pe care le trimit prin poştă. Însă, Academia a încheiat un acord cu o firmă care lucrează cu Pentagonul pentru a face posibil votul electronic. „Este prima dintre etapele pe care le vom străbate pentru a dezvolta un sistem de vot fiabil şi practic, ce va fi inaugurat cu voturile de anul viitor“, a spus unul dintre organizatorii ceremoniei, Ric Robertson.

Expoziţie pentru A.I. Cuza la MNIR
Expoziţia „Portretul oficial al lui Alexandru Ioan Cuza. Personajul, artistul, atmosfera…“, dedicată lui A.I. Cuza, s-a deschis miercuri la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR), relatează Agerpres. Locul central în cadrul expoziţiei, realizată în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, îl ocupă portretul de mari dimensiuni al domnitorului, pictat de Carol Popp de Szathmary. MNIR aniversează, astfel, două momente: împlinirea a 150 de ani de la data la care Cuza a proclamat „Unirea definitivă a Principatelor“, la 24 ianuarie 1862, şi împlinirea a 200 de ani de la naşterea lui Carol Popp de Szathmary, unul dintre cei mai importanţi artişti români ai secolului al XIX-lea. Un rol important este acordat simbolului unei mari cotituri istorice trăite de naţiunea sa şi celui care l-a imortalizat. Expoziţia va fi deschisă până pe 12 februarie.

Un nou proiect la Ludoteca Bibiliotecii Judeţene
Secţia pentru Copii şi Tineret a Bibliotecii Judeţene „Alexandru şi Aristia Aman“ găzduieşte şi organizează, în săptămâna 30 ianuarie-3 februarie, proiectul „Cărticica pentru prichindei și copii mai măricei“. Tema acestei săptămâni este „Personajul preferat în culoare îmbrăcat – desene“. Copiii de la grupele mici și mijlocii ale grădinițelor din Craiova vor colora planșe cu personaje îndrăgite din basme și povești, iar cei mai mari vor da frâu liber talentului și vor desena pe această temă. Cele mai reușite desene vor putea fi văzute în Ludotecă, fiind expuse pe panourile special amenajate acolo. Printre şcolile şi grădiniţele prezente se numără C.N. „Carol I“, Grădiniţa nr. 22 „Sf. Ana“ sau Gr. Şc. Transporturi Auto.  

Emil Hossu, înmormântat sâmbătă la Cimitirul Bellu
Actorul Emil Hossu, care a încetat din viaţă miercuri seară, este înmormântat sâmbătă la Cimitirul Bellu din Capitală, pe Aleea Artiştilor, au declarat apropiaţi ai artistului, citaţi de NewsIn. Tot sâmbătă, la cimitirul Bellu, au loc funeraliile regizorului Tudor Mărăscu. Emil Hossu a decedat miercuri seară, la vârsta de 70 de ani, în urma unui stop cardio-respirator suferit în jurul orei 19.00. Artistului i s-a făcut rău în incinta Teatrului Nottara din Bucureşti, unde se pregătea să joace în piesa „Aniversarea“. Echipajul SMURD chemat de urgenţă nu a reuşit să-l resusciteze. Hossu a interpretat, de-a lungul carierei sale, zeci de roluri în filme şi spectacole de teatru antologice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS