21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalPersonalitatea săptămânii

Personalitatea săptămânii

Wolfgang Amadeus Mozart

W.A. Mozart, născut pe 27 ianuarie 1756, a fost un compozitor austriac, unul dintre cei mai talentați creatori în domeniul muzicii clasice. Încă de mic, Wolfgang a dovedit geniul său muzical. La vârsta de cinci ani, înainte de a ști să scrie, a compus câteva piese pentru pian, transcrise imediat de tatăl său. În ianuarie 1762, el a plecat să arate lumii acel miracol. Turneul a durat nouă ani.
În scurta sa viață, Mozart a compus un număr enorm de lucrări, cele mai multe neegalate în frumusețe şi profunzime. El a fost autorul a 41 de simfonii, a compus 27 de concerte pentru pian și orchestră, şapte concerte pentru vioară și orchestră, clarinet, harpă și flaut, corn și orchestră şi două simfonii concertante. La muzica de cameră, trebuie amintite cele şase cvartete pentru coarde dedicate lui Haydn, sonatele, triourile pentru vioară, violoncel și pian, cvartete pentru instrumente de suflat sau sextetul „O glumă muzicală“. Pasionat de operă, a compus 17 lucrări, printre care „Răpirea din Serai“, „Nunta lui Figaro“ și „Flautul fermecat“, jucate și astăzi pe scenele lumii.
A murit tânăr, la 5 decembrie 1791, având numai 35 de ani, fără să termine magistrala lucrare „Requiem“. Speculațiile nu au lipsit, suspectându-se o otrăvire pusă la cale de unul dintre rivalii lui, Antonio Salieri. Povestea vieţii lui a fost ecranizată în 1984, în filmul cu numele „Amadeus“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS