10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalIlie Păşcălău, extrădat din Venezuela direct în arest

Ilie Păşcălău, extrădat din Venezuela direct în arest

Afaceristul craiovean Ilie Păşcălău, condamnat la închisoare pentru proxenetism şi înşelăciune, a fost extrădat săptămâna aceasta din Venezuela, țară în care fugise în februarie 2004, imediat după ce obţinuse fraudulos de la DGFP Dolj un TVA de 370.000 de lei

După aproape opt ani de când a fugit din ţară pentru a scăpa de puşcărie, fostul patron al cluburilor de strip-tease Cafe de Paris şi French Can-Can, craioveanul Ilie Tudor Păşcălău, s-a întors în România, mai exact, în arestul Poliţiei Municipiului Bucureşti. Păşcălău a fost arestat la începutul lunii ianuarie 2011, în zona Nueva Esparta din Venezuela, şi acuzat de autorităţile venezuelene de trafic de droguri. Anul acesta, craioveanul a fost extrădat în România, în baza unui mandat internaţional de arestare emis pe numele său în 2005. Păşcălău a fugit din ţară pe 18 februarie 2004, la puţin timp după ce fusese condamnat de Judecătoria Sibiu la șapte ani de închisoare pentru proxenetism şi la o zi după ce obţinuse de la DGFP Dolj un TVA de 370.000 de lei. După ce a fost trimis în judecată pentru înşelăciune, anchetatorii au stabilit că Păşcălău a părăsit ţara prin punctul de trecere a frontierei Calafat.

TVA fraudulos cu ajutorul DGFP Dolj

La mai bine de doi ani după ce fugise din ţară, procurorii DIICOT Dolj l-au trimis în judecată pe Păşcălău sub acuzaţiile de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi spălare de bani. Afaceristul craiovean a fost acuzat că a obţinut o returnare ilegală de TVA de aproximativ 370.000 de lei de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj. Procurorii au stabilit că, în ianuarie 2004, Păşcălău i-a cedat unei angajate a sa, Florentina Dumitra, administrarea şi părţile sociale ale SC MOHAIR CONF SRL Craiova. Ulterior, Păşcălău a obţinut de la avocatul Dan Vulcan, administrator al SC TREASURE SOLUTION SRL Sibiu, o factură care atesta achiziţionarea de către SC MOHAIR CONF SRL Craiova a unui număr mare de calculatoare şi softuri în valoare totală de aproape două milioane de lei de la firma sibiană. În baza acestei facturi, SC MOHAIR CONF SRL Craiova a solicitat DGFP Dolj o returnare de TVA de 370.000 de lei. Desemnată să verifice admisibilitatea cererii de returnare a TVA a fost inspectoarea Georgeta Seftulescu. Procurorii au stabilit mai târziu, când au trimis-o pe inspectoare în judecată pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, că şi-a încălcat cu bună-ştiinţă obligaţiile de serviciu, făcând un control fictiv la o altă firmă controlată de Păşcălău. Ulterior, DGFP Dolj a returnat şi livrat în cont TVA solicitat de firma controlată de Ilie Tudor Păşcălău. Pe 17 februarie 2004, în baza unui contract fals de împrumut, Păşcălău a scos TVA din contul SC MOHAIR CONF SRL Craiova, iar a doua zi a plecat din ţară.
Pentru returnarea ilegală de TVA, el a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Craiova, pe 29 octombrie 2007, la zece ani de închisoare.
În ianuarie 2011, odată cu arestarea lui Păşcălău în Venezuela, autorităţile române au început să facă demersuri pentru a-l aduce în ţară. Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului General al Poliţiei Române, comisarul-şef Christian Ciocan, Ilie Păşcălău a fost adus în ţară pe 24 ianuarie 2012, sub o escortă a Interpol. După ce a ajuns în ţară, craioveanul a fost dus în arestul Poliţiei Municipiului Bucureşti. Ilie Tudor Păşcălău va fi dus în faţa instanţei de judecată, care va stabili în ce penitenciar îşi va ispăşi pedeapsa.

Condamnare şi pentru inspectoare

Inspectoarea Georgeta Seftulescu a fost condamnată în februarie 2011 la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare pentru TVA-ul acordat lui Păşcălău. Avocatul Dan Vulcan a fost condamnat la patru ani de închisoare. Georgeta Seftulescu a fost încarcerată la sfârşitul lunii noiembrie 2011, după ce a fost condamnată definitiv la un an şi zece luni de închisoare într-un alt dosar privind returnări ilegale de TVA. 
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS