22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalCraiova, acoperită de nămeţi

Craiova, acoperită de nămeţi

Cantitatea mare de zăpadă care a căzut în municipiul Craiova începând de miercuri a dat peste cap circulaţia rutieră, în ciuda faptului că utilajele de deszăpezire şi angajaţii de la Salubritate şi RAADPFL au fost tot timpul pe străzi. De data aceasta au fost luaţi prin surprindere de ninsoare agenţii economici, asociaţiile de proprietari şi craiovenii, care nu s-au grăbit să cureţe zăpada de pe trotuare.

Persoanele care au reuşit să-şi scoată maşinile din zăpadă au circulat la primele ore ale dimineţii de ieri în condiţii de iarnă pe drumurile din Craiova. Dacă pe arterele principale se putea circula, chiar dacă bară la bară pe anumite porţiuni, multe drumuri din cartiere erau impracticabile. În aceste condiţii, mulţi craioveni au preferat să-şi lase maşinile acasă, însă au fost nevoiţi să meargă pe stradă, printre autoturisme, pentru că persoanele care curăţaseră trotuarele din faţa caselor sau a magazinelor puteau fi numărate pe degete. Primii care au ieşit să cureţe trotuarele au fost militarii unităţilor de pe străzile Amaradia şi Caracal. Abia în jurul orei 9.00, craiovenii s-au mai „dezmorţit“ şi au ieşit să dea zăpada de pe trotuare.
Potrivit reprezentanţilor Primăriei Craiova, începând de miercuri, în municipiu s-a intervenit permanent pentru deszăpezire, conform unui plan stabilit în cadrul Comandamentului de Deszăpezire. Numai în noaptea de miercuri spre joi, pe străzile din Craiova au fost scoase 62 de utilaje de împrăştiat material antiderapant şi împins zăpada, consumându-se aproximativ 300 de tone de amestec antiderapant (nisip şi sare) şi zece tone de soluţie antiderapantă.
Reprezentanţii municipalităţii au explicat că, inclusiv ieri, s-a acţionat mai ales pe marile străzi şi bulevarde, urmând ca abia după-amiaza să se intervină şi în cartiere. Prioritare au fost zonele şcolilor, grădiniţelor, spitalelor şi instituţiilor publice.
Tot ieri, Primăria Craiova le-a „bătut“ obrazul celor care nu au degajat trotuarele, reamintindu-le, mai ales agenţilor economici şi asociaţiilor de proprietari, că au obligaţia de a curăţa zăpada şi gheaţa de pe trotuarele şi rigolele din faţa imobilelor pe care le deţin sau le administrează.

Copaci căzuţi sub greutatea zăpezii

„Victime“ ale ninsorii abundente au fost şi aproximativ 70 de copaci, care s-au rupt sub greutatea zăpezii, dar şi maşinile craiovenilor, parcate în apropierea lor. Aproape 300 de angajaţi de la Salubritate şi RAADPFL au fost scoşi pe străzi pentru degajarea căilor de acces de crengile şi copacii căzuţi, aceştia ocupându-se şi de curăţarea zăpezii de pe străzi, trotuare şi esplanadele din zonele cu trafic pietonal intens.
Directorul RAADPFL Craiova, Ion Petre, a precizat pentru GdS că probleme au fost semnalate în mai toate cartierele municipiului, dar şi în Parcurile „Nicolae Romanescu“ şi Tineretului.
Angajaţii RAADPFL au intervenit pentru strângerea crengilor de copaci rupte în Brazda lui Novac – în zona blocurilor R18, A15 şi A7, în Craioviţa Nouă – în zona blocurilor 40, 25, 112, 159 şi 169, în Rovine, la blocul 21, în Lăpuş Argeş (blocul A17), în cartierul 1 Mai (blocul S13), în Sărari (blocul M29), dar şi pe strada Libertăţii, bulevardul Nicolae Titulescu şi strada Caracal. Crengile căzute au lovit mai multe maşini, două dintre ele suferind avarii mai însemnate. Este vorba de un autoturism aflat în zona blocului 122 din cartierul Craioviţa, maşină al cărei plafon a fost înfundat, şi de un autoturism din zona blocului 59 din acelaşi cartier, maşină a cărei lunetă a fost spartă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS