12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAmbulanţa, solicitată la maximum pentru cazuri minore

Ambulanţa, solicitată la maximum pentru cazuri minore

De cum a căzut prima zăpadă, doljenii au înroşit liniile Serviciului de Ambulanţă, însă cazurile cu adevărat grave au fost puţine

Odată cu zăpada care a acoperit Doljul a crescut şi numărul apelurilor la Serviciul de Ambulanţă, însă majoritatea cazurilor care au ajuns ieri la Unitatea de Primiri Urgenţe au fost minore. Cei mai mulţi pacienţi au fost din mediul rural, fapt ce a făcut ca ambulanţele să se lupte cu nămeţii pentru a ajunge la destinaţie, pe drumurile din judeţ circulându-se cu greutate. 
„La Urgenţă s-au înregistrat puţine cazuri cu adevărat grave şi foarte multe cazuri minore, la pacienţi care au stat liniştiţi acasă trei-şapte zile, dar cum au văzut vremea rea au sunat la salvare. Toţi au ajuns cu ambulanţa la Serviciul de Urgenţă şi li s-au acordat îngrijiri medicale“, a precizat dr. Cristina Geormăneanu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova.
Doctoriţa Cristina Geormăneanu a făcut apel către cetăţeni ca solicitările să fie făcute cu responsabilitate „şi doar atunci când este cu adevărat o urgenţă“. „Drumurile sunt aşa cum sunt, ambulanţele se deplasează cu greutate şi există pericolul ca atunci când este cu adevărat o urgenţă, o gravidă sau alte cazuri deosebite, maşinile să fie blocate la graniţele cu alte judeţe, pentru că foarte multe apeluri ne-au venit din mediul rural“, a mai spus dr. Cristina Geormăneanu.  

O noapte în ambulanţă pentru o durere de spate

O situaţie concretă de ambulanţă blocată timp de 13 ore pentru un caz minor s-a petrecut ieri. O salvare solicitată miercuri seară, în jurul orei 22.00, pentru un caz la Castranova, a avut nevoie de 13 ore pentru a se întoarce la Spitalul de Urgenţă din Craiova. Pacienta, de 50 de ani, suspectă de colică renală, şi-a petrecut noaptea în ambulanţă, din cauza drumului înzăpezit. Utilajele trimise pentru curăţarea drumului s-au blocat şi ele, fiind nevoie de ajutorul localnicilor, care au reuşit cu două tractoare să le repună în circulaţie. Abia spre dimineaţă salvarea a putut să-şi croiască drum spre Craiova, dar şi aşa a avut probleme din cauza autoturismelor abandonate de proprietari. „Dacă nu veneau cele două tractoare, nu ştiu dacă reuşeam să plecăm. Din cauza viscolului, se blocase şi uşa la ambulanţă. Toată zăpada pe care o dădeam la o parte se punea la loc în câteva minute. La întoarcere ne-am făcut cu greu loc pe lângă autoturismele blocate în drum şi abandonate de proprietari“, a povestit ambulanţierul Georgel Băluţă.
Pacienta a ajuns la Unitatea de Primiri Urgenţe ieri la prânz şi a primit imediat îngrijiri medicale. Doljeanca s-a ales mai mult cu sperietura, pentru că starea sa de sănătate era bună. „Nu a fost vorba de o colică renală, ci de un lumbago acut. Avea dureri de spate de mai multe zile, s-a tratat după ureche, iar apoi a chemat ambulanţa. Nu a fost ceva grav, dar pacienta nu prea se grăbea să plece acasă“, a afirmat dr. Cristina Geormăneanu.

Şapte cazuri la ortopedie

Puţine au fost şi cazurile în care pacienţii ajunşi la Urgenţă au necesitat imobilizări ale membrelor. Doar şapte persoane, până ieri după-amiază, a trebuit să treacă pe la ortopedie. Numărul acestora a fost redus şi pentru nu s-a produs îngheţ, însă în următoarele zile se anunţă temperaturi mult mai scăzute, iar medicii avertizează deja cetăţenii să circule cu mare atenţie.
La Unitatea de Primiri Urgenţe Dolj s-au înregistrat şi două cazuri sociale, un tânăr de 37 de ani din Craiova şi o persoană de 50 de ani din Oradea. „Tânărul nu avea locuinţă, iar asistentul social din serviciul nostru face demersurile pentru ca acesta să fie plasat într-un centru social. Domnul din Oradea a fost adus la Urgenţa ca şi caz social, dar toate insistenţele noastre de a-l trimite într-un centru medico-social au fost zadarnice. Ne-a spus că a mai fost şi nu-i place şi că preferă să stea în gară, pentru că acolo mai câştigă un ban“, a precizat Cristina Geormăneanu. Aceasta a menţionat şi cazul unui bătrân care s-a speriat când a văzut vremea, a făcut tensiune şi a chemat salvarea, dar până la spital starea bărbatului s-a ameliorat. „Probabil că pe drum şi-a revenit, dar nu mai voia să plece, pentru că se gândea că va face din nou tensiune când va ajunge acasă“, a spus dr. Geormăneanu.  

Aproape 200 de solicitări în 24 de ore

La Serviciul de Ambulanţă Dolj în 24 de ore s-au înregistrat aproape 200 de solicitări telefonice pentru intervenţii, însă cazurile nu au fost grave. „În general, s-a ajuns la toate cazurile, iar urgenţele au fost rezolvate. Nu au fost probleme grave, iar în judeţ nu am avut nici măcar un caz de hipotermie. A fost acel caz cu pacienta blocată la Castranova şi încă unul, cu o ambulanţă fără pacient care se întorcea la substaţia de la Amărăşti şi care a rămas blocată la ieşirea din Mârşani. Am anulat şi o cursă de Bucureşti, din cauza drumurilor impracticabile, dar pacientul nu este grav şi va fi transportat mâine (astăzi – n.r.) dimineaţă, dacă se va putea circula fără riscuri“, a precizat Iulia Stănculescu, director medical interimar la Serviciul de Ambulanţă Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS