13.1 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBăsescu ţine aproape de popor

Băsescu ţine aproape de popor

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat ieri-seară că s-a adresat direct românilor, întrucât din protestele din stradă a reieşit „fals“ că nu-i mai reprezintă pe o parte a românilor şi a asigurat că prima sa obligaţie este să restabilească legătura dintre el şi acea parte a populaţiei nemulţumite.
„Astăzi vreau să mă adreseze exclusiv românilor din ţară şi de pretutindeni. Astăzi mă adresez românilor pentru că manifestaţiile din ultima vreme, scandările din stradă din ultimele zile, mesajele de pe mijloacele electronice mi‑au creat impresia că pentru o parte din români s-a creat o ruptură între preşedinte şi parte din naţiune. S-a creat impresia falsă că preşedintele nu-i mai reprezintă pe români şi societatea în relaţia cu instituţiile statului“, a spus Băsescu, adăugând că înţelege că „traiul greu“ i-a făcut să iasă în stradă. El a adăugat că este conştient că milioane de alţi români consideră la fel.
„Știu că măsurile precum creșterea TVA-ului, reducerea salariilor în sectorul bugetar, restructurarea sectorului bugetar, introducerea contribuției pentru sănătate la pensiile până la 750 de lei i-au făcut să iasă în stradă, ca urmare a traiului greu. Știu, în același timp, că aceeași abordare o au și milioane de români care nu au ieșit în stradă. Și ei s-au simțit solidari cu cei care, prin scandările lor, prin pancartele lor din piețele orașelor din țară dădeau semnale legate de sărăcie, de aroganță a politicienilor sau legate de corupție. Este clar pentru mine că prima mea obligație este aceea de a restabili legătura de încredere între mine și acea parte a populației care și-a pierdut încrederea în președinte“, a punctat președintele României.
Traian Băsescu a recunoscut că populația a resimțit cel mai greu criza din ultimii ani, precum și efectele măsurilor de modernizare a statului.
„În momentul de față ne aflăm într-o situație de criză. Evoluțiile interne din ultimii doi ani au suprapus peste criză și măsuri extrem de puternice de modernizare a statului. Practic, în același timp, coaliția aflată la putere, susținută de mine, a realizat două lucruri extrem de dificile: pe de o parte, lupta cu criza, pe care cel mai greu a resimțit-o populația, iar, pe de altă parte, procesele extrem de dificile de modernizare a țării“, a spus Traian Băsescu, enumerând o serie de legi „extrem de controversate sau nu foarte bine primite de cei cărora li se adresau“: Codul Penal, Codul Comercial, Codul de Procedură Penală, Codul de Procedură Comercială sau restructurarea aparatului bugetar, „un alt proces de reformă care a afectat profund populația“.
Codul Muncii și Legea Educației au fost alte două legi care au afectat întreaga societate. „Codul Muncii, care a avut ca principală măsură flexibilizarea forței de muncă a fost, de asemenea, un moment în care societatea întreagă a fost afectată, în primul rând din îngrijorarea că ar putea fi mai rău. Aș aminti Legea Educației, o lege care a împins către reformarea unui sistem extrem de mare și care nu a fost profund reformat niciodată de la Revoluție încoace. Nu în ultimul rând, Legea Asistenței sociale, o lege, de asemenea, extrem de discutată și care a afectat un număr considerabil de oameni, care de multe ori trăiau nejustificat din ajutoare sociale“, a explicat Tra­ian Băsescu.
Președintele a subliniat că responsabilitatea sa în modernizarea statului este „majoră“.
Toate aceste exemple de modernizare a statului „simultan desfășurate cu procesele prin care am încercat restabilirea echilibrelor macroeconomice au dus la o situație de nemulțumire într-o largă parte a societății românești. Aici, cu certitudine, responsabilitatea mea este majoră, pentru că – și aici vă rog să luați toate discursurile mele publice din campania din 2009 -, deci responsabilitatea mea este majoră, pentru că modernizarea statului a fost unul din obiectivele asupra cărora m-am angajat înainte de a deveni pentru a doua oară președinte al României“, a subliniat șeful statului.

Nu pare un „dictator“ cel pe care îl înjuri de dimineaţă până seara

Preşedintele a făcut o serie de comentarii legate de „eticheta de dictator“, precizând că va continua să sprijine lupta împotriva corupţiei şi menţionând că nu-i pare a fi un dictator cel pe care „îl înjuri de dimineaţa până seara“. Traian Băsescu a ţinut să facă o serie de constatări, dintre care unele „ţin“ de el, „altele de realităţile altora“. „Oricât de mare ar fi presiunea cu eticheta de dictator, voi continua să susţin fără rezerve toate instituţiile statului care luptă împotriva corupţiei, fie că vorbim de poliţie, fie că vorbim de Parchet, fie că vorbim de justiţie. Ceea ce nu înseamnă neapărat că voi fi un om care să nu observe şi să nu se manifeste atunci când va constata sau va crede că s-au produs erori. De asemenea, aş vrea să mai dau explicaţii pentru nişte etichetări pe care le-am primit constant în mod nedrept, dincolo de cea de dictator. Un dictator pe care îl înjuri de dimineaţa până seara nu-mi pare a fi chiar un dictator, doar un mic exemplu“, a spus preşedintele.

„Nu iau în considerare demisia decât dacă va fi evident că e soluţia, poate prin referendum“

Traian Băsescu a afirmat că nu ia în calcul demisia sa decât dacă „va fi evident că asta e soluţia“ şi a lăsat să se înţeleagă că ia în calcul şi organizarea unui referendum pentru a afla acest lucru. Băsescu a fost întrebat dacă a luat în calcul să-şi dea demisia, în aceste momente. „Preşedinţii nu pot să demisioneze în perioadă de criză, obiectivul major e să-ţi asumi criza şi să treci ţara şi poporul prin criză. Nu iau în considerare o asemenea soluţie decât dacă va fi evident că asta e soluţia“, a răspuns el. Întrebat dacă referendumul ar putea o variantă de a afla ce vor românii, Băsescu a admis că ia în calcul să testeze astfel susţinerea de care se mai bucură. „Este o alternativă pe care o pot lua în considerare la un moment dat, când va fi momentul“, a răspuns el.

„Poporul şi-a făcut datoria, politicienii să asigure stabilitatea pentru reforme“

Preşedintele a declarat că face „un apel“ la politicieni să asigure stabilitatea şi continuarea reformelor, în situaţia în care „poporul şi-a făcut datoria“, precizând că, dacă partidele se înţeleg, chiar şi în privinţa datei alegerilor, demersul de ieşire din criză va reuşi. „Pentru a reuşi, poporul şi-a făcut datoria, a fost supus proceselor de austeritate care, ce-i drept, au fost aplicate şi politicienilor, dar la ei s-a simţit mult mai puţin decât la omul care avea un salariu de 1.000 de lei. Deci, aş spune, poporul şi-a făcut datoria cu privire la trecerea prin criză, a fost supus unor măsuri de austeritate severe. Este, de data aceasta, rândul politicienilor să asigure stabilitatea ţării şi continuarea proceselor de reformă. Fără stabilitate, vă asigur că nu avem nici o şansă, cu stabilitate politică, cu înţelegere între partide, ce şi când şi ce date îşi stabilesc ei pentru alegeri, este treaba lor, cu certitudine reuşim, şi ar fi păcat ca politicieni lipsiţi de responsabilitate să dea cu piciorul sacrificiilor pe care de doi ani le fac românii“, a susţinut şeful statului.

„N-am ratat destinaţia niciodată!“

Preşedintele Traian Băsescu a spus că, în ceea ce îl priveşte, este de meserie comandant de navă şi nu a ratat niciodată destinaţia, motiv pentru care nu o va rata nici de această dată, cu România. Aprecierea şefului statului a survenit după un „apel“ către politicieni la stabilitate politică şi înţelegere între partide. „În ceea ce mă priveşte, sunt de meserie comandant de navă, şi nu am ratat niciodată destinaţia, nu o să o ratez nici acum, cu România!“, a susţinut Traian Băsescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS