10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjScandal pentru un drum blocat la Slivileşti

Scandal pentru un drum blocat la Slivileşti

Trei familii din localitatea gorjeană Ştiucani, comuna Slivileşti, au rămas ieri izolate de restul localităţii, din cauza blocării drumului sătesc de către cariera minieră din zonă. Cariera minieră Roşiuţa a cumpărat în apropierea satului Ştiucani mai multe terenuri agricole pentru a putea amplasa o haldă de steril. Trei familii se plâng de faptul că drumul de acces către gospodăriile lor a fost blocat de utilajele Carierei Roşiuţa, iar sătenii nu mai pot ajunge acasă. Primarul din Slivileşti, Sorin Bucurescu, a declarat că a discutat cu şefii Carierei Roşiuţa ca drumul să nu fie blocat sau ca activitatea utilajelor să nu lase oamenii fără principala cale de acces către alte zone. Bucurescu a menţionat că nu înţelege de ce s-a ajuns la această situaţie şi de ce a fost nevoie ca drumul comunal să fie blocat.

Edilul susţine că SNLO nu a respectat contractele

Primarul din Slivileşti, Sorin Bucurescu, a mai spus că gospodăriile rămase acum izolate au fost cumpărate de Societatea Naţională a Lignitului Oltenia. Edilul susţine că persoanele care au vândut casele sunt nemulţumite de modul în care SNLO şi-a respectat obligaţiile faţă de ei. „Societatea Naţională a Lignitului Oltenia a cumpărat casele din zona respectivă, dar SNLO nu ar fi respectat anumite clauze din contract. De aceea, cetăţenii nu au plecat din case. Mi se părea normal şi firesc ca SNLO să fi respectat toată procedura. Ba, mai mult, au blocat drumul comunal. Acesta aparţine domeniului public. Noi nu l-am dat nici spre folosinţă, nici spre administrare, nici nu l-am vândut. Nu se poate depozita steril în zona caselor atâta timp cât încă nu au plecat oamenii de acolo. Totul s-a întâmplat luni spre marţi noapte. Cei de la SNLO m-au asigurat că nu vor bloca drumul. Noi nici nu am avut vreo şedinţă de consiliu local. Nu ni s-a solicitat nimic pentru porţiunea de drum respectivă. Noi nu suntem împotriva lucrărilor care se efectuează acolo“, a precizat primarul din Slivileşti.

Directorul Carierei Roşiuţa se apără

La rândul său, directorul Carierei Roşiuţa, Florentin Gheorghescu, a declarat că Societatea Naţională a Lignitului Oltenia a despăgubit cele trei familii, iar drumul comunal ar fi trecut în administrarea SNLO. „Zona a fost declarată de interes naţional şi avem la Cariera Roşiuţa o capacitate de exploatare a trei milioane de tone de cărbune. Pentru continuarea lucrărilor de extindere a Haldei Ştiucani a fost notificată Primăria Slivileşti, în vederea trecerii drumului comunal DC 68 din domeniul public al Primăriei Slivileşti în domeniul public al statului român, reprezentat de SNLO, prin Cariera Roşiuţa. Dar acel drum este blocat din 2001, din momentul în care a fugit halda Ştiucani. Nu este blocat de acum. Mai sunt două familii care trebuia să plece şi mai este o familie căreia i-am făcut locuinţă în Drobeta Turnu Severin. Este drumul deschis. Nu e vorba de blocare. Am făcut noi altă variantă, să ne putem continua lucrările miniere în zonă“, a spus directorul Carierei Roşiuţa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS