10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalJafuri pe bandă rulantă

Jafuri pe bandă rulantă

Furturile şi tâlhăriile s-au înmulţit de trei-patru ori după ce postul de poliţie din Moţăţei a fost desfiinţat

Până nu demult, în Moţăţei exista un post de poliţie, ai cărui agenţi îşi făceau nonstop simţită prezenţa pe raza comunei. De curând, însă, după desfiinţarea postului de poliţie comunal şi înfiinţarea unei secţii zonale de poliţie rurală – cu sediul în comuna Cetate -, atacurile hoţilor s-au înmulţit.
„Era mult mai bine cu post de poliţie în sat. Ştiai că poţi să te bazezi oricând pe poliţiştii de la post. Acum, însă, mai sunt poliţişti în comună, dar termină programul la 4 după-amiaza. Hoţii însă nu lucrează după un program“, se plânge primarul din Moţăţei, Constantin Enea, supărat pe această reorganizare a poliţiei.

Val de furturi şi tâlhării

După această reorganizare, furturile şi agresiunile s-au triplat faţă de perioada similară a anului trecut, spun sătenii. Şi nu e vorba doar de cazuri precum cel al bărbatului căruia i-a fost furată căruţa din curte în timp ce omul dormea în casă, la doar două uliţe de postul de poliţie. Nu e vorba nici de femeia căreia i-au furat hoţii tot vinul din beci, cu toate că stă pe strada principală, la nici 50 de metri de poliţie. E vorba de cazuri mai grave, de tâlhării.
Peste nea Gheorghiţă din Moţăţei-Sat au intrat zilele trecute mai mulţi indivizi şi l-au bătut până i-au rupt maxilarul. Nu l-au lăsat până nu le-a spus unde ţine banii.
Cam la fel a păţit o bătrână de 80 de ani din satul Dobridor. Niște indivizi care ştiau că femeia stă singură au intrat peste ea și au scotocit prin şifoniere sub privirile îngrozite ale bătrânei. „Omoar-o, bă, că n-are nici un ban!“, i-a spus unul dintre indivizi altuia. Speriată de cuţitul pe care tâlharul îl avea, bătrâna a spus unde îşi ţinea cei 700 de lei pe care îi strânsese ca să-i aibă de înmormântare.
Până şi viceprimarul comunei, Marian Duţă, a fost „vizitat“ de hoţi în noaptea de Revelion, în timp ce petrecea cu familia la un prieten. Indivizii, încă neidentificaţi, i-au scotocit toată casa în căutare de bani sau bijuterii, însă n-au avut prea mult noroc.

Primăria n-are voie să angajeze poliţişti

N-au crescut doar furturile, ci şi cazurile de violenţă pe stradă. „Treci pe stradă pe la 5-6 după-amiaza şi se ia unu’ de tine. Ăla ştie că poliţistul nu e de serviciu la ora aia şi că până vine un echipaj de la Cetate el poate să dispară. Altu’ care trece pe stradă nici el nu se bagă, ca să n-o ia şi el. De-asta infractorii au tupeu. Înainte poliţiştii patrulau, era tot timpul unul de serviciu în comună, pe când acu’…“, spune Marin Roşu, contabilul primăriei.
Pentru a face faţă valului de infracţionalitate, Poliţia din Calafat împreună cu Secţia de Poliţie din Cetate şi cu Primăria Moţăţei au pus la cale o strategie de reducere a furturilor şi de prindere a autorilor acestora. În principal, e vorba de organizarea unor patrule mixte, în care, pe lângă agenţi ai Poliţiei Naţionale, să fie incluşi şi cei doi poliţişti locali din Moţăţei. Aceştia, ajutaţi de voluntari, proveniţi mai ales din rândul beneficiarilor de ajutor social, vor constitui patrule care să bată comuna în lung şi-n lat, zi şi noapte.
„Noi avem în organigramă încă vreo opt posturi de poliţişti locali, dar n-avem voie să facem angajări. Dacă i-am avea pe aceştia opt, fiecare cu câte unu-doi voluntari după el, am face faţă situaţiei, constituind patrule în fiecare noapte“, a spus viceprimarul Duţă.
Patrulele mixte urma să-şi intre în pâine zilele trecute. Rămâne de văzut dacă prezenţa lor pe uliţele din Moţăţei va avea sau nu vreun efect.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS